nowmag.gr

Ένας δικαστής διέταξε την Tesla να αναβαθμίσει τον υπολογιστή αυτόνομης οδήγησης ενός πελάτη, ώστε να μπορέσει να γίνει συνδρομητής στο πρόγραμμα Full Self-Driving της Tesla χωρίς πρόσθετο κόστος.

Πρόκειται για μία σημαντική νίκη για τους πελάτες της Tesla, οι οποίοι δηλώνουν απογοητευμένοι ή και εξαπατημένοι από την εταιρεία που τους πούλησε το πακέτο αυτόνομης οδήγησης προτού καταφέρει να το κάνει πλήρως λειτουργικό. Η Tesla ισχυρίστηκε ότι όλα τα οχήματά που έχουν παραχθεί από το 2016 διαθέτουν «όλο το απαραίτητο hardware» για να μετατραπούν σε αυτοοδηγούμενα με μελλοντικές ενημερώσεις λογισμικού.

Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει ακόμη εκπληρώσει αυτή την υπόσχεση ενώ μάλιστα υποχρεώθηκε να αναβαθμίσει και το hardware όλων των οχημάτων που έχουν βγει από τη γραμμή παραγωγής από το 2016. Πιο συγκεκριμένα, η Tesla έπρεπε να αναβαθμίσει τον ενσωματωμένο υπολογιστή που «τρέχει» το λογισμικό αυτόνομης οδήγησης και είναι γνωστός ως Hardware 3.0 ή υπολογιστής FSD.

Για να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε το 2016 ότι τα οχήματα που θα παραχθούν θα έχουν «όλο το απαραίτητο hardware» για να γίνουν αυτοοδηγούμενα μελλοντικά, η Tesla προσέφερε δωρεάν την εγκατάσταση ενός νέου υπολογιστή στους ιδιοκτήτες που παρήγγειλαν το πακέτο Full Self-Driving. Το γεγονός ότι η Tesla έκανε την αναβάθμιση του hardware δωρεάν έκαμψε τις ανησυχίες ορισμένων σχετικά με την ανάγκη ενημέρωσης του υλικού για να έχουν πρόσβαση στη δυνατότητα αυτοοδήγησης.

Τα πράγματα ωστόσο πήραν μία διαφορετική τροπή πέρυσι όταν και η Tesla διέθεσε το συνδρομητικό πακέτο Full Self-Driving προς $199 τον μήνα. Η εταιρεία έδωσε τη δυνατότητα σε όσους δεν μπορούσαν να αγοράσουν άμεσα το πλήρες πακέτο Full Self-Driving, που σήμερα στοιχίζει $15.000, να πληρώνουν μηνιαία συνδρομή $199 για να αποκτήσουν τα διαθέσιμα χαρακτηριστικά που προσφέρονταν στα πλαίσια του πακέτου Full Self-Driving. Το πρόβλημα είναι ότι από τους ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν είδαν τα οχήματα τους να αναβαθμίζονται με νέο υπολογιστή Full Self-Driving εκ των υστέρων, η Tesla άρχισε να ζητά $1.500 (το ποσό αργότερα μειώθηκε σε $1.000) για να αποκτήσουν τον υπολογιστή προτού μπορέσουν να γίνουν συνδρομητές στο πρόγραμμα FSD (Full Self-Driving). Το παραπάνω ερχόταν σε αντίθεση με την υπόσχεση της Tesla για δωρεάν αναβάθμιση του hardware (εφόσον χρειαζόταν) προκειμένου να επιτευχθεί η δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης που είχε υποσχεθεί από το 2016. Και πρόσφατα, ένας ιδιοκτήτης ενός Tesla Model 3 πήγε την εταιρεία στα δικαστήρια. Και όχι μόνο αυτό… αλλά κέρδισε και την υπόθεση!

Ο Ian Jordan, ο ιδιοκτήτης του Model 3, αποφάσισε να υποβάλει καταγγελία στο δικαστήριο μικροδιαφορών στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, αφού τα αιτήματά του από την Tesla για την επίλυση του ζητήματος αγνοήθηκαν. Το Model 3 διέθετε τον υπολογιστή Hardware 2.5 ωστόσο η Tesla του ζητούσε $1.000 για να προχωρήσει στην αναβάθμιση του νέου υπολογιστή που θα του επέτρεπε να προχωρήσει σε εγγραφή στο πρόγραμμα FSD. Ο Ian Jordan τελικά αναγκάστηκα να υποβάλλει καταγγελία στο δικαστήριο μικροδιαφορών με την Tesla μάλιστα να μην παρουσιάζεται στο δικαστήριο και τον Ian Jordan να κερδίσει την υπόθεση. Όμως ο δικαστής Matthew A. Skau δεν πήρε ελαφρά την υπόθεση και δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Πιο συγκεκριμένα, έγραψε στο πόρισμα της υπόθεσης:

Επιπροσθέτως, ο Ενάγων αγόρασε ένα δεύτερο Tesla Model 3 λαμβάνοντας υπόψη τη διαφήμιση της εταιρείας ότι όλα τα μοντέλα Tesla 3 διαθέτουν όλο το απαραίτητο υλικό για αυτόνομη οδήγηση. Ο κατηγορούμενος έμαθε ότι, στην πραγματικότητα, η εγκατάσταση της λειτουργίας αυτόματης οδήγησης θα κόστιζε $1.106 σε περαιτέρω αναβαθμίσεις hardware κατά παράβαση της παραπλανητικής διαφήμισης της Tesla.

Ουσιαστικά αποκαλεί τον ισχυρισμό της Tesla «παραπλανητική διαφήμιση».

Σε ξεχωριστή καταγγελία, στο ίδιο δικαστήριο, ο Ian Jordan υπέβαλε επίσης ξεχωριστή αξίωση κατά της Tesla για απώλεια λειτουργικότητας σε ένα άλλο όχημα μάρκας Tesla που διέθετε και που ήταν εξοπλισμένο με την αρχική μονάδα πολυμέσων MCU1. Παρόλο που ήταν ακόμα υπό εγγύηση, η Tesla είπε ότι δεν μπορούσε να διορθώσει το πρόβλημα προτείνοντας έναντι αμοιβής να προχωρήσει στην αναβάθμιση με τη νέα γενιά υπολογιστή πολυμέσων της εταιρείας (MCU 2).

Ο δικαστής διαπίστωσε ότι επρόκειτο για παραβίαση της εγγύησης και διέταξε την Tesla να πληρώσει στον Ian Jordan $1.657,50 -όσο δηλαδή είναι το κόστος της αναβάθμισης. Διέταξε μάλιστα να αποζημιωθεί με $500 για να αντισταθμίσει την απώλεια του ραδιοφώνου AM, καθώς η λύση της Tesla, να προχωρήσει στην αναβάθμιση του υπολογιστή με νέο, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του ραδιοφώνου AM, το οποίο δεν είναι διαθέσιμο στο νεότερο μοντέλο MCU 2. Ο Ian Jordan δήλωσε στο Electrek ότι η Tesla πλήρωσε άμεσα όσα διέταξε το δικαστήριο λέγοντας πως αξιοποίησε ένα παλαιότερο άρθρο της ιστοσελίδας Electrek στο δικαστήριο ως πειστήριο ότι η Tesla ζητούσε $1.500 για την αναβάθμιση του υπολογιστή Full Self-Driving.

Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 23/12/2022)

You May Like This