nowmag.gr

Εξαιρετικά σημαντικές οδηγίες από τον Μανώλη Σφακιανάκη, πρόεδρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, με αφορμή Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Η σημερινή ημέρα έχει κάτι το ξεχωριστό μιας και είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, που καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βίβιαν Ρέντινγκ. Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI) και ειδικός ερευνητής ηλεκτρονικών εγκλημάτων πραγματοποιεί ομιλίες για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Ο ίδιος μίλησε και έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω του protothema.gr για την σημερινή σημαντική ημέρα η οποία απλά λειτουργεί ως «ξυπνητήρι» που πρέπει να αφυπνίζει τους γονείς αλλά και τους ενήλικες σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν στον αχανή και σκοτεινό κόσμο του Ίντερνετ.

Για τον κ. Σφακιανάκη οι βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρούμε όλοι κατά την πλοήγησή μας στο Διαδίκτυο είναι να μην κάνουμε φίλους που δεν γνωρίζουμε, να μην πηγαίνουμε σε ραντεβού με ανθρώπους που γνωρίσαμε στο διαδίκτυο, να μιλούν οι γονείς με τα παιδιά τους χωρίς να τα φοβίζουν για το διαδίκτυο, να παίζουν τα παιδιά παιχνίδια ανάλογα με την ηλικία τους και όχι παιχνίδια που απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες και πολύ σημαντικό να μην ανεβάζουν οι γονείς προκλητικές φωτογραφίες των παιδιών τους.

«Δεν ανεβάζουμε φωτογραφίες των παιδιών μας προκλητικά ντυμένα. Απαγορεύεται η φωτογραφία να είναι προκλητική δηλαδή δεν ανεβάζουμε φωτογραφίες με εσώρουχα ή με το μαγιό γιατί προκαλούν τον εγκέφαλο του παιδόφιλου. Αυτό που λέμε εμείς είναι να βάζουμε μια φορά στο τόσο το παιδί μας αλλά κανονικά ντυμένο».

Όπως επισημαίνει ο κ. Σφακιανάκης «κάποιοι προσπαθούν μέσα σε αυτό το τεράστιο πάρτι του διαδικτύου, μέσα από αυτή την χαρά να δώσουν λύπη, να κάνουν κακό και αυτό πρέπει να το προσέξουμε. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια άτομα στον πλανήτη είναι δικτυωμένοι και στο δίκτυο αυτό υπάρχουν κίνδυνοι. Εμείς λοιπόν έχουν ως σκοπό στο Ινστιτούτο να εκπαιδεύσουμε γονείς και παιδιά και αυτό γίνεται καθημερινά μέσα από ημερίδες σε σχολεία και σε όλες τις περιοχές τη χώρας να μιλήσουμε για τους κινδύνους. Έτσι βασικό δεν κάνουμε φίλους στο διαδίκτυο που δεν τους ξέρουμε. Οι φίλοι που έχουμε στο διαδίκτυο είναι αυτοί που έχουμε παράλληλα και στην πραγματική μας ζωή. Δεν κάνουμε ποτέ check in για να δείξουμε που είμαστε, γιατί αν κάνω ένα check in ότι είμαι σε ένα εστιατόριο για παράδειγμα τότε γνωστοποιώ και ότι δεν είμαι στο σπίτι μου που σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να μπει στο σπίτι μας. Δεν εμπιστευόμαστε κάποιον με τον οποίο μιλάμε στο διαδίκτυο αν δεν τον ξέρω. Γιατί μπορεί να πέσουμε σε απατεώνες μέχρι και σε κακοποίηση αν εμπιστευτούμε κάποιον με τον οποίο μιλάμε. Δεν επιτρέπουμε στα παιδιά μας όταν παίζουν για παράδειγμα fortnite να μιλάνε με αγνώστους στo chat. Τα chat rooms είναι η κερκόπορτα του εγκλήματος στο διαδίκτυο και αυτό που έχουν να κάνουν οι γονείς είναι να μιλάνε στα παιδιά τους. Γιατί το καλύτερο antivirus είναι η επαφή των γονέων με τα παιδιά τους. Δεν πρέπει να είναι ξένοι μέσα στο ίδιο τους το σπίτι» τονίζει ο κ. Σφακιανάκης ο οποίος αποκάλυψε και ένα απίστευτο περιστατικό που συνέβη προ μηνών στην Κρήτη με θύμα έναν έφηβο.

«Εμείς όταν κάνουμε ημερίδες ζητάμε από τα παιδιά μετά να γράψουν χωρίς όνομα σε ένα χαρτί μια εμπειρία που είχαν στο διαδίκτυο. Ένα παιδί έγραψε ότι πήγε σε ραντεβού στα τυφλά με έναν που γνώρισε στο διαδίκτυο ο οποίος το κακοποίησε, του έσπασε το πόδι και το πέταξε έξω από το σπίτι του. Το παιδί δεν το είπε ποτέ στους γονείς του. Τους είπε ότι χτύπησε παίζοντας στο σχολείο».

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχουν υπόψιν τους οι γονείς είναι ότι δεν πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να παίζουν παιχνίδια στο ίντερνετ που δεν είναι της ηλικίας τους. Για παράδειγμα ένα παιδί δέκα ετών δεν γίνεται να παίζει παιχνίδι που είναι για ηλικίας 18 ετών. Γιατί όπως είπε ο κ. Σφακιανάκης το παιδί αυτό θα έχει εφιάλτες το βράδυ. Όσον αφορά την ώρα που πρέπει ένα παιδί να παίζει ο κ. Σφακιανάκης λέει ότι δυο ώρες την ημέρα είναι αρκετές.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 11/2/2020)

You May Like This