nowmag.gr

Τα δημόσια Wi-Fi ή αλλιώς τα «hotspot» είναι ίσως ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να σερφάρουμε στο διαδίκτυο χωρίς καμία απολύτως χρέωση. Τα δημόσια Wi-Fi είναι διαθέσιμα σχεδόν παντού, από τις καφετέριες και τα ξενοδοχεία, μέχρι και τα αεροδρόμια που επισκεπτόμαστε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Αναμφίβολα, τα hotspots και το Wi-Fi έχουν κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη, ταυτόχρονα όμως δημιουργούν και κινδύνους για την ασφάλεια των προσωπικών πληροφοριών που υπάρχουν στα laptop και στα smartphone μας.

Γράφει ο Αποστολόπουλος Παναγιώτης

Η χρήση του Wi-Fi σε δημόσιους χώρους θεωρείται στην εποχή μας ένας μοντέρνος τρόπος ζωής. Η ραγδαία εξάπλωση των ασύρματων δικτύων σε χώρους όπως αεροδρόμια, καφετέριες, αλλά και στο ίδιο μας το σπίτι είναι γεγονός. Η χρήση του Wi-Fi, έχει συμβάλει θετικά στην καθημερινότητα μας, αφού παρέχει τη δυνατότητα απομακρυσμένων πληρωμών, ενημέρωση του χρήστη μέσα από πληθώρα εφαρμογών και ταυτόχρονα ευελιξία, για τη κάλυψη διάφορων εκκρεμοτήτων. Ωστόσο η χρήση ενός hotspot μπορεί πολλές φορές να αποβεί «μοιραία» καθώς οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα δημόσια δίκτυα για να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες από τους χρήστες που συνδέονται σε αυτά. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει και τι «δεν» πρέπει να κάνουμε αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα δημόσιο Wi-Fi.

Αυτόματος εντοπισμός και κοινόχρηστοι φάκελοι

Η ασφάλεια που παρέχουν τα δημόσια δίκτυα σε σχέση με αυτά του οικιακού μας δικτύου δεν είναι η ίδια. Αρχικά, αν χρησιμοποιούμε τα windows της Microsoft και θέλουμε να αποφύγουμε την σύνδεση στα δίκτυα αυτά, θα πρέπει απενεργοποιήσουμε τον αυτόματο εντοπισμό και την αυτόματη σύνδεση σε ελεύθερα Wi-Fi. Αν παρόλα αυτά συνδεθούμε, τότε είναι σημαντικό να απενεργοποιήσουμε την πρόσβαση σε κοινόχρηστους φακέλους για να διασφαλίσουμε τις πληροφορίες μας. Επίσης θα πρέπει να έχουμε εγκατεστημένο στο σύστημά μας ένα antivirus ή ενεργοποιημένο το firewall για να εμποδίσουμε οποιαδήποτε πρόσβαση. Με παρόμοιο τρόπο θα πρέπει να κινηθούμε αν είμαστε κάτοχοι συσκευών της Apple. Το Airdrop για παράδειγμα της Apple, που θα συναντήσουμε στις εν λόγω συσκευές, επιτρέπει την κοινή χρήση αρχείων με άλλα smartphone ή tablet που τρέχουν iOS. Το AirDrop σας επιτρέπει να μεταφέρετε αρχεία μεταξύ συσκευών iOS πολύ εύκολα. Σας επιτρέπει επίσης να μεταφέρετε τα αρχεία σε συσκευές που βρίσκονται κοντά. Εάν δεν του ορίσουμε σε «επαφές μόνο», τότε οποιοσδήποτε που βρίσκετε κοντά μας μπορεί να μας  στείλει αρχεία και πολλές φορές κακόβουλα.

 

 

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουμε κατά τη σύνδεση μας σε ένα hotspot, είναι να απενεργοποιήσουμε τον αυτόματο εντοπισμό και την αυτόματη σύνδεση.

Χρησιμοποιείστε VPN

Μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για να παραμείνετε ασφαλείς όταν συνδέεστε σε ένα δημόσιο δίκτυο είναι το VPN.  Ο όρος VPN προέρχεται από την φράση Virtual Private Network (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο) και αναφέρεται σε μία κρυπτογραφημένη σύνδεση στο διαδίκτυο. Μέσω του VPN μπορούμε να κρύψουμε την IP διεύθυνσή μας και να παραμείνουμε ανώνυμοι κατά την περιήγησή μας στο διαδίκτυο. Ακόμα, ένα VPN κρυπτογραφεί τα δεδομένα που ταξιδεύουν από και προς το laptop ή το smartphone μας και μας συνδέει σε έναν ασφαλή διακομιστή, καθιστώντας ουσιαστικά πιο δύσκολη την πρόσβαση σε έναν επίδοξο «hacker». Ένα VPN φυσικά έχει και άλλες χρήσεις. Αρχικά μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να συνδεθούμε στο οικιακό μας δίκτυο ή το δίκτυο της εργασίας μας από απόσταση και να έχουμε πρόσβαση σε φακέλους ή άλλους πόρους του συστήματος. Επιπλέον μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να εισέλθουμε σε site που έχουν απαγορεύσει τη πρόσβαση βάση νομοθεσίας. Επίσης, μπορούμε να το εφαρμόσουμε για να κρύψουμε τη δραστηριότητα και τα δεδομένα που διακινούμε μας από το τοπικό δίκτυο ή τον ISP.

Μέσω του VPN μπορούμε να κρύψουμε την IP διεύθυνσή μας και να παραμείνουμε ανώνυμοι κατά την περιήγησή μας στο διαδίκτυο.

Μην μοιράζεστε τα προσωπικά σας δεδομένα

Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά την εγγραφή μας σε ένα δημόσιο Wi-Fi, καθώς μπορεί να μας ζητηθούν διάφορα προσωπικά στοιχεία, όπως η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας ή ο αριθμός τηλεφώνου. Εάν για κάποιο λόγω πρέπει οπωσδήποτε να συνδεθούμε σε ένα δίκτυο όπως αυτό, τότε θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσουμε μια εναλλακτική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και όχι την πρωταρχική μας.

 

Όταν σερφάρουμε μέσω HTTPS, τα άτομα που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο Wi-Fi, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα δεδομένα που στέλνουμε.

HTTPS/HTTP

Το Πρωτόκολλο Μεταφοράς Υπερκειμένου (HyperText Transfer Protocol, HTTP) είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας. Αποτελεί το κύριο πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται στους φυλλομετρητές του Παγκοσμίου Ιστού για να μεταφέρει δεδομένα ανάμεσα σε έναν server και έναν client. Αντίστοιχα, το HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) χρησιμοποιείται στην πληροφορική για να δηλώσει μία ασφαλή δικτυακή σύνδεση http. Ένας σύνδεσμος (URL) που αρχίζει με το πρόθεμα https υποδηλώνει ότι θα χρησιμοποιηθεί κανονικά το πρωτόκολλο HTTP, αλλά η σύνδεση θα γίνει σε διαφορετική πόρτα (443 αντί 80) και τα δεδομένα θα ανταλλάσσονται κρυπτογραφημένα. Θα έχουμε παρατηρήσει αρκετές φορές πως ο Google Chrome μας ενημερώνει κάποιες στιγμές πώς ο ιστότοπος που επισκεπτόμαστε χρησιμοποιεί μια μη κρυπτογραφημένη σύνδεση HTTP και όχι μια κρυπτογραφημένη HTTPS επισημαίνοντας την πρώτη ως  «μη ασφαλής». Σε ένα δημόσιο Wi-Fi θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βάση σε αυτή την προειδοποίηση. Όταν σερφάρουμε μέσω HTTPS, τα άτομα που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο Wi-Fi, δεν μπορούν να παρακολουθήσουν  τα δεδομένα που στέλνουμε. Με το HTTP, τα πράγματα είναι διαφορετικά και κάποιος που είναι στο ίδιο δίκτυο με εμάς μπορεί να δει τα δεδομένα «ταξιδεύουν»…

Όταν πρέπει οπωσδήποτε να συνδεθούμε σε ένα δημόσιο Wi-Fi, τότε οφείλουμε να ελέγξουμε την αυθεντικότητα του δικτύου και να είμαστε προσεχτικοί με τα ονόματα. Μπορεί για παράδειγμα να βρισκόμαστε σε μία καφετέρια (π.χ. Starbucks) και να έχουμε συνδεθεί στο τοπικό Wi-Fi, αλλά στην πραγματικότητα να έχουμε συνδεθεί σε ένα σημείο πρόσβασης Wi-Fi που έχει δημιουργήσει ένας χάκερ με την ίδια ακριβώς ονομασία. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε σε αυτή τη περίπτωση είναι να ρωτήσουμε κάποιο υπάλληλο του καταστήματος σχετικά με το Wi-Fi που είναι διαθέσιμο.

Αντί επιλόγου

Σε γενικές γραμμές τα δημόσια Wi-Fi δίκτυα παρουσιάζουν διάφορα θέματα ασφαλείας. Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τέτοια περιστατικά είναι να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα και το hotspot του κινητού σας. Αν πάλι πρέπει οπωσδήποτε να συνδεθείτε σε ένα τέτοιο δίκτυο, τότε τα παραπάνω βήματα θα σας βοηθήσουν να προστατευτείτε από τυχόν κινδύνους.

 

You May Like This