nowmag.gr

Σχετικά με την επικινδυνότητα των ελεύθερων δικτύων Wi-Fi, δηλαδή αυτών που δεν προστατεύονται με κάποιο κωδικό πρόσβασης, προειδοποιεί ειδικός και μας συμβουλεύει.

Η πρόσβαση σε ελεύθερα δίκτυα Wi-Fi, δηλαδή που δεν είναι προστατευμένα από κάποιον κωδικό πρόσβασης, μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα για την ασφάλειά μας.

Ο Αλεξέι Φεντόροφ, της εταιρείας Avast που ειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια, εξήγησε στο Sputnik τους κινδύνους που ενέχει η χρήση ελεύθερων δικτύων Wi-Fi και πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η εισβολή στις συσκευές μας εάν συνδεθούμε σε ένα από αυτά.

Έτσι, ο ειδικός δήλωσε το εξής:

«Αυτά τα δίκτυα Wi-Fi χωρίς κωδικό πρόσβασης δεν είναι ασφαλή και τα προσωπικά στοιχεία όλων των χρηστών εκτίθενται σε σημαντικό κίνδυνο. Οι εισβολείς μπορούν να παρακολουθούν και να κλέβουν προσωπικά δεδομένα ανάλογα με το εάν οι σελίδες ή οι εφαρμογές στις οποίες έχει πρόσβαση ο χρήστης είναι κρυπτογραφημένες».

Μάλιστα, ο Φεντόροφ αναφέρει πως όλα εξαρτώνται από το επίπεδο προστασίας που διαθέτει το εκάστοτε δίκτυο. Εάν συνδεθούμε σε ένα από αυτά και εάν γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε, μπορούμε να δούμε χωρίς κανένα πρόβλημα τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται οι χρήστες, το ιστορικό αναζήτησης τα e-mail και τα δεδομένα εγγραφής τους.

Ιδιαίτερη προσοχή είναι τα σημεία πρόσβασης σε αυτά τα δίκτυα, καθώς κάποιος μερικές φορές δεν πιστεύει ότι ένα δίκτυο Wi-Fi σ’ ένα εστιατόριο, λ.χ., θα έχει πρόσβαση στις πληροφορίες του, αλλά οι χάκερ κρύβονται σε αυτά.

Τέλος, ο ειδικός υπογραμμίζει:

«Οι χρήστες δημόσιων δικτύων Wi-Fi πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι σελίδες που επισκέπτονται χρησιμοποιούν HTTPS, πράγμα που σημαίνει ότι η κίνηση είναι κρυπτογραφημένη. Πρέπει, επίσης, να χρησιμοποιούν εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων με κρυπτογράφηση για να διασφαλίζουν την ασφάλεια των δεδομένων τους και των κινήσεών τους».

 

Πηγή: sputniknews.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 13/7/2020)

You May Like This