nowmag.gr

Όσον αφορά τις επιθέσεις κυβερνοασφάλειας, πολλοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων σκέφτονται: «Δε θα συμβεί σε μένα. Η επιχείρησή μου είναι πολύ μικρή κι ασήμαντη, για να βρίσκεται στο ραντάρ ενός κυβερνοεπιτιθέμενου». Στον σημερινό, συνεχώς εξελισσόμενο ψηφιακό κόσμο, όμως, κάθε επιχείρηση αποτελεί πιθανό στόχοανεξάρτητα από το μέγεθός της.

Όπως είναι κατανοητό, η κύρια εστίαση ενός ιδιοκτήτη μικρής επιχείρησης είναι να διαθέσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους προς τις ευκαιρίες ανάπτυξης ή τη διατήρηση των κερδών. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, αναπόφευκτα, μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Ο κίνδυνος όμως, απώλειας χρημάτων ή και φήμης, από μια ψηφιακή επίθεση, είναι πιο έντονος από ποτέ. Μια εξελιγμένη, κυβερνοεπίθεση μπορεί να διαπεράσει και να πλήξει τις εταιρικές υποδομές, ανεξαρτήτως μεγέθους. Τα δεδομένα των πελατών, τα οικονομικά αρχεία, κάθε σημαντικό στοιχείο της επιχείρησης τίθεται υπό απειλή. Όταν πρόκειται για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η νοοτροπία «δε θα συμβεί σε μένα» αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο που καμία επιχείρηση δεν μπορεί να αναβάλει.

Στατιστικά κυβερνοασφάλειας για μικρές επιχειρήσεις

Για να κατανοήσει κανείς την απειλή των κυβερνοεπιθέσεων στις μικρές επιχειρήσεις, υπάρχουν ορισμένα ζωτικά σημασίας στατιστικά στοιχεία σχετικά με το έγκλημα στον κυβερνοχώρο κατά των μικρών επιχειρήσεων.

Το 73% των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ανέφεραν ότι επηρεάστηκαν από μια επίθεση το 2023. Από τις μικρές αυτές επιχειρήσεις, το 42% δήλωσε ότι οδήγησε σε σημαντικές οικονομικές απώλειες. Ένα άλλο 32% ανέφερε απώλεια εμπιστοσύνης των πελατών. Το 60% των μικρών επιχειρήσεων κλείνουν εντός έξι μηνών από τη στιγμή που δέχθηκαν επίθεση από χάκερς.

Πώς στοχοποιούν οι χάκερς τις μικρές επιχειρήσεις;

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν συχνά αυτοματοποιημένα εργαλεία, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να σαρώνουν το διαδίκτυο, με σκοπό να ανακαλύψουν ευπάθειες σε ένα τεράστιο εύρος δικτύων. Τα εργαλεία αυτά δε στοχεύουν συγκεκριμένες εταιρείες. Αντιθέτως, επιδιώκουν να εντοπίσουν αδιακρίτως τυχόν εκμεταλλεύσιμες αδυναμίες. Μόλις εντοπίσουν τα τρωτά σημεία, όπως ξεπερασμένο λογισμικό, αδύναμους κωδικούς πρόσβασης ή προβληματικά συστήματα, οι επιτιθέμενοι μπορούν να τα εκμεταλλευτούν, αποκτώντας πρόσβαση στα συστήματα.

Μερικοί από του συνήθεις τρόπους με τους οποίους οι χάκερς μπορούν να επιτεθούν σε μικρές επιχειρήσεις περιλαμβάνουν:

  • Κλοπή οικονομικών δεδομένων των πελατών
  • Αποστολή phishing emails σε πελάτες
  • Αποπροσανατολισμός των πληρωμών σε δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς ή κάρτες
  • Κλείδωμα των κρίσιμων δεδομένων των ιδιοκτητών, έως ότου καταβάλουν χρηματικό αντίτιμο (ransomware).
  • Εισβολή στα συστήματα των συνεργατών ή των προμηθευτών
  • Κατάληψη των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κοινωνικών μέσων δικτύωσης

Τίποτα δεν καταστρέφει μια μικρή επιχείρηση γρηγορότερα από μια επιτυχημένη επίθεση στον κυβερνοχώρο. Αυτή μπορεί να αποστραγγίσει τα κεφάλαια, ενώ παράλληλα προδίδει την εμπιστοσύνη των πελατών και των συνεργατών. Αν η μικρή επιχείρηση αποδειχθεί εύκολος στόχος, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα επιστρέφουν. Ξανά και ξανά, έως ότου οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τίποτα άλλο να προσφέρουν.

Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων;

Μια μικρή επιχείρηση μπορεί να πέσει θύμα επίθεσης στον κυβερνοχώρο, ακόμη κι όταν δεν είναι η ίδια ο άμεσος στόχος. Αυτό συμβαίνει διότι οι άμυνες είναι αδύναμες, και τα συστήματα είναι πιο πιθανό να εκτεθούν όταν πιαστούν σε αυτό το ευρύ δίχτυ των αδιάκριτων επιθέσεων. Γενικά, η καλύτερη στρατηγική που μπορεί να ακολουθήσει μια μικρή επιχείρηση είναι η υιοθέτηση συνηθειών πρόληψης στο πεδίο του κυβερνοχώρου, οι οποίες θα ενισχύσουν την θωράκιση και την άμυνα. Η αποτελεσματική προστασία των συσκευών της ομάδας τους, η διασφάλιση των προσωπικών, επιχειρηματικών και πελατειακών δεδομένων και η χρήση VPN για ασφαλή απομακρυσμένη εργασία μπορεί να διατηρήσει την ταυτότητα των ευαίσθητων δεδομένων της επιχείρησης ασφαλή.

Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, αναγνωρίζει τον κίνδυνο για τις μικρές επιχειρήσεις, και προσφέρει ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένης προστασίας. Με το GravityZone Business Security, η επιχείρησή σας μπορεί πλέον να είναι προστατευμένη ενάντια στις σύγχρονες απειλές του κυβερνοχώρου. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση ασφαλείας με ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση πόρων, η οποία προσφέρει υψηλή απόδοση και προστασία.

Συνδυάζοντας τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης, η λύση ασφαλείας της Bitdefender αναλύει συμπεριφορές και παρακολουθεί συνεχώς της διεργασίες που εκτελούνται. Έτσι, μπορεί εύκολα να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή επίθεση ενάντια της επιχείρησης, ενώ παράλληλα ανευρίσκει ευπάθειες που μπορούν να τη θέσουν σε κίνδυνο και σας προσφέρει κατανοητή πληροφορία για να προβείτε σε διορθωτικές ενέργειες θωράκισης της υποδομής. Η επιχείρησή σας παραμένει ασφαλής, διατηρώντας βέλτιστη απόδοση των συστημάτων, ευκολία απόκτησης και συντήρησης, αλλά και μια ομάδα υποστήριξης στην Ελλάδα, δίπλα σας για κάθε ανάγκη. 

You May Like This