nowmag.gr

Η Βερένα Κράβαρικ επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης Καινοτομίας του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων εξήγησε στο φετινό Ευρωπαϊκό Εκδοτικό Συνέδριο που διεξήχθη στη Βιέννη για το πώς διαχειρίζεται το πρακτορείο την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης αλλά και πώς πρέπει να λειτουργούν τα newsroom αξιοποιώντας την ΑΙ. Η κ. Κράβαρικ μίλησε στο Naftemporiki.gr που ήταν παρών στο συνέδριο για αυτή τη νέα εξέλιξη και πραγματικότητα στον χώρο των μίντια.

Κάνατε μια παρουσίαση στο συνέδριο σχετικά με το γιατί το ChatGPT είναι καλό για τη δημοσιογραφία σε μια εποχή που υπάρχουν έντονες ανησυχίες ότι θα αντικαταστήσει τους δημοσιογράφους. Ποια πιστεύετε ότι είναι η πραγματική διάσταση αυτής της συζήτησης;

Οι δημοσιογράφοι που αρνούνται πλήρως αυτό το ζήτημα θα έχουν προβλήματα στο άμεσο μέλλον. Συνιστάται σε όλους να δοκιμάσουν αυτή τη νέα τεχνολογία πολύ ανοιχτά και με περιέργεια, αλλά ταυτόχρονα μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο, και να σκεφτούν πώς μπορεί να κάνει την καθημερινότητά τους καλύτερη καθώς και πού δεν έχει θέση. Αυτό απαιτεί η διοίκηση να υποστηρίζει αυτή τη διαδικασία και να τη συνοδεύει με μέτρα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Τα προϊόντα από προμηθευτές όπως η OpenAI μπορούν να υποστηρίξουν πολύ καλά τους δημοσιογράφους στη διαδικασία παραγωγής. Ας μην ξεχνάμε ότι ο φόρτος εργασίας έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Το θέμα δεν είναι πλέον μόνο ένα άρθρο για την έντυπη έκδοση, αλλά μια πληθώρα εκδόσεων για διαφορετικά κανάλια αναπαραγωγής. Τα εργαλεία μπορούν να βοηθήσουν πραγματικά εδώ, αλλά και όταν πρόκειται να επεξεργαστείτε αμέτρητα έγγραφα.

Ποιες είναι οι ευθύνες των μέσων ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας σε αυτή τη νέα πρόκληση;

Τα μέσα ενημέρωσης, περισσότερο από άλλες εταιρείες, πρέπει να είναι πολύ διαφανή στις συναλλαγές τους με την τεχνητή νοημοσύνη. Πρέπει να ρωτήσουν τον εαυτό τους αν πρέπει να χρησιμοποιούν τα προγράμματα παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης και πώς. Αυτό περιλαμβάνει την επισήμανση υλικού που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη καθώς και την εξήγηση γιατί χρησιμοποιείται και πού βρίσκονται τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία. Η αξιολόγηση του αποτελέσματος της τεχνητής νοημοσύνης και ο έλεγχος γεγονότων είναι σημαντικές δημοσιογραφικές λειτουργίες, επομένως η παρουσία του ανθρώπου είναι απολύτως απαραίτητη εάν θέλει κάποιος να ισχυρίζεται ότι διαθέτει αξιόπιστο περιεχόμενο.

Είστε αισιόδοξη για το τι θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην ανθρωπότητα γενικά;

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει φανταστική δύναμη, αλλά η τάση μας να ανθρωπομορφοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα πρόβλημα. Υπάρχει κίνδυνος με τον τρόπο που αρχίζουμε να επικοινωνούμε με την τεχνητή νοημοσύνη, να της δώσουμε περισσότερη δύναμη στη λήψη αποφάσεων από ό,τι είναι καλό. Ένας καλύτερος τρόπος είναι να το δούμε ως εργαλείο. Και σας συμβουλεύω να μην αφήνετε τους ανθρώπους μόνους με τη τεχνητή νοημοσύνη αλλά να υπάρχουν πάντα και άλλοι άνθρωποι κατά την χρήση της εκεί.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 22/6/2023)

You May Like This