Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019 σημειώθηκε σημαντική άνοδος του κακόβουλου λογισμικού κινητής τηλεφωνίας που κλέβει τόσο τα διαπιστευτήρια, όσο και τα χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των χρηστών.
Σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την Kaspersky Lab, αναφέρεται ότι «ανιχνεύτηκε αύξηση κατά 58% στις τροποποιήσεις των οικογενειών των Banking Trojans, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για επιθέσεις σε 312.235 μοναδικούς χρήστες. Τα Banking Trojans δεν αυξήθηκαν μόνο στον αριθμό των διαφόρων δειγμάτων που εντοπίστηκαν, αλλά και στο μερίδιό τους στο τοπίο απειλής. Το τέταρτο τρίμηνο του 2018, τα mobile Banking Trojans αντιπροσώπευαν το 1,85% όλων των κακόβουλων προγραμμάτων κινητής τηλεφωνίας, ενώ κατά το α ‘τρίμηνο του 2019, το μερίδιό τους έφθασε στο 3,24%».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ερευνητές ανακάλυψαν 29.841 διαφορετικές τροποποιήσεις Banking Trojans κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, από 18.501 το 4ο τρίμηνο του 2018. Σε έκθεσή τους αναφέρουν ότι «όπως συνήθως, η πρώτη θέση στα Top 20 για το πρώτο τρίμηνο πήγε στο DangerousObject.Multi.Generic verdict (54.26% ), το οποίο χρησιμοποιούμε για την ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού που χρησιμοποιεί τεχνολογίες cloud. Οι τεχνολογίες cloud αναπτύσσονται όταν οι βάσεις δεδομένων των antivirus δεν διαθέτουν στοιχεία για την ανίχνευση ενός κακόβουλου λογισμικού, αλλά το cloud της εταιρείας περιέχει ήδη πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο. Αυτός είναι βασικά ο τρόπος ανίχνευσης των τελευταίων κακόβουλων προγραμμάτων».
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι μια νέα έκδοση του κακόβουλου λογισμικού Asacub, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2015, αντιπροσώπευε περισσότερα από τα μισά Banking Trojans που επιτέθηκαν στους χρήστες. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια οι επιτιθέμενοι έχουν τροποποιήσει το σχήμα διανομής του, το οποίο οδήγησε σε άνοδο του κακόβουλου λογισμικού το 2018, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για να επιτεθεί σε 13.000 χρήστες την ημέρα. Αν και πλέον η διανομή έχει μειωθεί από τότε, το κακόβουλο λογισμικό παραμένει μια σημαντική απειλή, με τους ερευνητές να παρατηρούν ότι το Asacub χρησιμοποιείται για να στοχεύσει 8.200 χρήστες την ημέρα κατά μέσο όρο.
Όπως δήλωσε ο ερευνητής ασφάλειας της Kaspersky Lab κος Victor Chebyshev, «η ταχεία άνοδος του κινητού λογισμικού χρηματοοικονομικών συναλλαγών αποτελεί ανησυχητικό σημάδι, ειδικά από τότε που παρατηρούμε πώς οι εγκληματίες τελειοποιούν τους μηχανισμούς διανομής τους. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη τάση είναι η απόκρυψη του Banking Trojan σε μια σταγόνα, το κέλυφος της οποίας υποτίθεται ότι περνάει στη συσκευή μέσα από το ραντάρ ασφαλείας, απελευθερώνοντας όμως το κακόβουλο μέρος μόνο κατά την άφιξή του».
του Χάρη Ματθαίου
Join the Conversation →