nowmag.gr

Όλοι όσοι εργαζόμαστε σε γραφείο έχουμε Wi-Fi ή τουλάχιστον οι περισσότεροι και η αλήθεια είναι πως το ιντερνέτ μας λύνει τα χέρια, αφού οι περισσότερες εργασίες μας γίνονται μέσω αυτού.

Καθώς όμως εμείς δουλεύουμε ήσυχα, ακούγοντας μουσική, στο παρασκήνιο  παραμονεύουν κίνδυνοι που δεν μπορείτε να φανταστείτε!

Mining Κωδικού

Δεν χρησιμοποιούν όλες οι εταιρείες σύνθετους κωδικούς πρόσβασης για τα ασύρματα δίκτυά τους και λίγοι απενεργοποιούν την εμφάνιση του ονόματος του δικτύου.

Επιπλέον, δεν περιορίζουν καθόλου τη ισχύ του σήματος του WI-Fi με σκοπό να αποτρέψουν τον κακόβουλο χρήστη από το να μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο.

Περιορίζοντας το σήμα, εξασφαλίζετε την ασφάλεια του δικτύου σας από κάποιον επίμονο εισβολέα που μπορεί να κρυφτεί έξω από το παράθυρο της εταιρείας σας και να προσπαθεί να χακάρει το δίκτυο σας.

Η πιο συχνή μέθοδος χακαρίσματος του Wi-Fi είναι η λεγόμενη “επίθεση λεξικού” κατά την οποία υπάρχουν άπειρες λέξεις και συνδυασμοί σε ένα αρχείο txt. και ουσιαστικά ο Black Hat χάκερ το βάζει να τρέξει, δοκιμάζοντας έναν-έναν τους κωδικούς μέχρι να βρεθεί ο σωστός. Αυτό συνήθως λειτουργούσε παλιότερα όταν οι κωδικοί των Wi-Fi ήταν απλούστεροι. Στις μέρες μας, αξιοποιούν απλά τις τρύπες ασφαλείας που έχουν τα firmware των router.

Τρύπες ασφαλείας των Firmware

Οι ερευνητές εντοπίζουν συχνά τρωτά σημεία που μπορούν να επιτρέψουν σε κακόβουλους χρήστες πρόσβαση σε ένα δίκτυο, παρακάμπτοντας τους κωδικούς πρόσβασης του Wi-Fi και άλλους μηχανισμούς προστασίας.

Συνήθως οι προγραμματιστές είναι γρήγοροι και προλαβαίνουν να κλείσουν τις τρύπες αφελείας προτού γίνει κάτι κακό.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλές εταιρείες δεν κάνουν τις κατάλληλες ενημερώσεις, με αποτέλεσμα τα firmware να μένουν πίσω σε θέματα ασφαλείας και να αυξάνεται ο κίνδυνος εισβολής στο δίκτυο Wi-Fi.

Δίκτυο Επισκεπτών

Πολλές εταιρείες έχουν εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική, κατά την οποία χωρίζουν τα δίκτυα, σε αυτά της εταιρείας και σε ένα για τους επισκέπτες που βρίσκονται εκεί.

Και εντάξει, η αλήθεια είναι πως δεν θα βάλετε πολύπλοκο κωδικό για το δίκτυο των επισκεπτών, σωστά ?

Εκεί ακριβώς στοιχηματίζουν οι κακόβουλοι χρήστες!

Φανταστείτε πως εμφανίζει πρόβλημα το δίκτυο της εταιρείας σας και για κάποιο λόγο δεν μπορεί να συνδεθεί ο υπάλληλος.

Η αμέσως επόμενη επιλογή του είναι να συνδεθεί στο δίκτυο των επισκεπτών.

Εάν κάποιος έχει χακάρει το δίκτυο των επισκεπτών και έχει περάσει κάποιον ιό, τότε έχετε πολύ μεγάλο πρόβλημα, καθώς μπορεί να περάσει ο ιός στον υπολογιστή του υπαλλήλου που συνδέθηκε στο δίκτυο των επισκεπτών και όταν ξανασυνδεθεί στο δίκτυο της εταιρείας, να τον μεταδώσει σε όλους τους εταιρικούς υπολογιστές.

Πως να ενισχύσετε την ασφάλεια του WiFi σας

– Κάντε όλες τις απαραίτητες ενημερώσεις του firmware του router σας.
– Θέστε έναν μεγάλο πολύπλοκο κωδικό με γράμματα, αριθμούς και σύμβολα.
– Περιορίστε την ισχύ του σήματος του Wi-Fi.
– Αποκρύψτε το όνομα του δικτύου σας.
– Επιλέξτε ένα όνομα για το δίκτυο σας που να μην περιέχει στοιχεία του router.

bitdefender.gr

You May Like This