Ιστορική απόφαση για την Ελλάδα, καθώς για πρώτη φορά καταδικάστηκε σε φυλάκιση υπεύθυνος ιστοσελίδας με πειρατικό περιεχόμενο για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων. Η ποινή φυλάκισης ορίστηκε στα 5 χρόνια από το δικαστήριο και σύμφωνα με την ΕΠΟΕ (Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων) χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια κυνηγητού για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Η ΕΠΟΕ είχε καταθέσει 4 αγωγές εναντίον του ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας Greekstars από το 2009, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε φτάσει καμία στο δικαστήριο, διότι συνεχώς άλλαζαν τα domains και ο ιδιοκτήτης κατάφερνε να αποφύγει τις εφόδους της αστυνομίας. Μετά από κάθε αγωγή, ο υπεύθυνος-διαχειριστής έκλεινε την ιστοσελίδα και την επανεμφάνιζε με διαφορετικές ονομασίες. Παρόλα αυτά, η ΕΠΟΕ είδε τους κόπους της να δικαιώνονται με την αγωγή που κατέθεσε το 2012, η οποία εκδικάστηκε τον περασμένο μήνα στην Αθήνα.
Ο κατηγορούμενος στην απολογία του δήλωσε αθώος και ότι είναι απλά ένας χρήστης αυτών των πειρατικών ιστοσελίδων. Το δικαστήριο, ωστόσο, τον έκρινε ένοχο και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 5 ετών για τη λειτουργία των greekstars.net, greekstars.co και greekstars.biz. Είναι η πρώτη φορά που επιβάλεται ποινή φυλάκισης σε ιδιώτη στην Ελλάδα λόγω λειτουργίας πειρατικής ιστοσελίδας.
Σύμφωνα με τον κ. Θεόδωρο Πέτσινη, εκπρόσωπο της ΕΠΟΕ,
Ο κατηγορούμενος είχε μηνυθεί 4 φορές από την ΕΠΟΕ. Κάθε φορά που καταθέταμε αγωγή και ξεκινούσε η έρευνα, άλλαζε την ονομασία του domain και συνέχιζε την παράνομη δράση του. Το ίδιο περιεχόμενο εμφανιζόταν σε ιστοσελίδα με διαφορετικό όνομα. Κατάφερνε να διαφεύγει για 4 χρόνια μοιράζοντας παράνομα ταινίες, μουσική, βιβλία και video games.
Το δικαστήριο αποφάσισε να μην τιμωρήσει τον κατηγορούμενο με χρηματικό πρόστιμο, διότι δεν υπάρχει νόημα για μια τέτοια ποινή σε κάποιον που βρίσκεται ήδη στη φυλακή.
Εξάλλου, η ΕΠΟΕ ισχυρίζεται πως υπάρχουν 40-50 πειρατικές ιστοσελίδες που λειτουργούν στην Ελλάδα, με τις 5 από αυτές να συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Παλαιότερα είχε ζητήσει από τους παρόχους τηλεπικοινωνιών να μπλοκάρουν 38 domains, αλλά η πλειοψηφία αυτών των sites άλλαξε απλά το όνομα και συνεχίστηκε κανονικά η λειτουργία τους.
Σημειώστε, επίσης, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ επειδή δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για να καταπολεμήσει την καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει την Ελλάδα στη λίστα επιτήρησης και την κατηγορούν για την κωλυσιεργία των αρμόδιων αρχών.
Πηγή: techgear
Κώστας Παπαζαχαρίου (11/12/2019)
Join the Conversation →