nowmag.gr

Η τεχνολογία γίνεται, για άλλη μια φορά, πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας, αυτήν τη φορά, με αιχμή τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Η Ε.Ε. άσκησε προσφυγή κατά της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), εξαιτίας των περιορισμών προσφυγής ευρωπαϊκών εταιρειών της Ε.Ε. σε αλλοδαπό δικαστήριο για την προστασία και τη χρήση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τους.

Η Ε.Ε. προσφεύγει κατά της Κίνας στον ΠΟΕ για να υπερασπιστεί τον τομέα υψηλής τεχνολογίας της

“Η Κίνα θέτει σοβαρούς περιορισμούς στις εταιρείες της Ε.Ε. που έχουν δικαιώματα σε βασικές τεχνολογίες (όπως 3G, 4G και 5G) ως προς την προστασία των εν λόγω δικαιωμάτων, όταν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας τους χρησιμοποιούνται παράνομα ή χωρίς κατάλληλη αποζημίωση, παραδείγματος χάριν, από Κινέζους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων”, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως εξηγεί η Επιτροπή, οι κάτοχοι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, που προσφεύγουν σε δικαστήρια εκτός Κίνας, συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικά πρόστιμα στην Κίνα, γεγονός που τους θέτει υπό πίεση να προβαίνουν σε διακανονισμό για τα τέλη αδειοδότησης σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς.

“Αυτή η πολιτική της Κίνας είναι εξαιρετικά επιζήμια για την καινοτομία και την ανάπτυξη στην Ευρώπη, δεδομένου ότι στερεί ουσιαστικά τη δυνατότητα από τις ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας να ασκήσουν και να επιβάλουν τα δικαιώματα που τους παρέχουν τεχνολογικό πλεονέκτημα”, τονίζει η Επιτροπή.

Υφιστάμενη κατάσταση

Από τον Αύγουστο του 2020, τα κινεζικά δικαστήρια εκδίδουν αποφάσεις – γνωστές ως anti-suit injunctions (διαταγές μη άσκησης αγωγής) – για να ασκήσουν πίεση στις εταιρείες της Ε.Ε. με διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και για να τις εμποδίσουν να προστατέψουν δικαιωματικά τις τεχνολογίες τους. Τα κινεζικά δικαστήρια χρησιμοποιούν, επίσης, την απειλή των υψηλών προστίμων για να αποτρέψουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες από την προσφυγή σε αλλοδαπά δικαστήρια.

Αυτό έχει φέρει τις ευρωπαϊκές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας σε σημαντικά μειονεκτική θέση, όταν αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Οι Κινέζοι κατασκευαστές ζητούν τις εν λόγω διαταγές μη άσκησης αγωγής για να επωφεληθούν από φθηνότερη ή ακόμη και δωρεάν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή τεχνολογία.

Η Ε.Ε. έθεσε το ζήτημα αυτό στην Κίνα σε αρκετές περιπτώσεις, στην προσπάθειά της να βρει λύση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Δεδομένου ότι οι κινεζικές ενέργειες δεν συνάδουν, σύμφωνα με την Ε.Ε., με τη συμφωνία του ΠΟΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στον τομέα του εμπορίου (TRIPS), η Ε.Ε. ζήτησε διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ.

Οι διαβουλεύσεις για την επίλυση των διαφορών, που ζήτησε η Ε.Ε., είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ. Εάν δεν οδηγήσουν σε ικανοποιητική λύση εντός 60 ημερών, η Ε.Ε. μπορεί να ζητήσει από τον ΠΟΕ να συστήσει ειδική ομάδα, που θα αποφανθεί επί του θέματος.

Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, που αφορά αυτή η προσφυγή, είναι διπλώματα ουσιώδη για τη λειτουργία τεχνικού προτύπου (standard-essential patents – SEP). Τα SEP είναι διπλώματα ευρεσιτεχνίας ουσιώδη για την κατασκευή προϊόντων που πληρούν ένα συγκεκριμένο διεθνές πρότυπο.

Πηγή: sepe.gr

You May Like This