nowmag.gr

Ταχύτητες ανεβάζει το ευρυζωνικό internet στην Ελλάδα, αν και υπάρχουν περιοχές της χώρας, όπου το γρήγορο σταθερό Διαδίκτυο δεν έχει ακόμη προσφέρει τα σημαντικά του οφέλη. Το 2023, η μέση τιμή της ταχύτητας στα σταθερά δίκτυα στο download σε όλη την ελληνική επικράτεια ήταν 76,91 Mbps έναντι 47,94 Mbps το 2022, σημειώνοντας αύξηση 60,4%.

Όπως αναφέρει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στην “Έκθεση Ανοικτού Διαδικτύου 2023-2024”, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής. Μάλιστα, η ΕΕΤΤ σημειώνει ότι η αύξηση της ταχύτητας είναι “άμεση συνέπεια της μεγάλης αύξησης των χρηστών με συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων, κυρίως συνδέσεων 100 Mbps και άνω στη ροή καθόδου”.

Αύξηση πάνω από 60% στη μέση ταχύτητα ευρυζωνικού δικτύου στο download το 2023, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι χρήστες με συνδέσεις 200 Μbps στο download συνιστούν το 11,71% των μετρήσεων εγγεγραμμένων χρηστών στην πλατφόρμα ΥΠΕΡΙΩΝ της ΕΕΤΤ για το 2023, έναντι μόλις 4% το 2022. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΕΤΤ στη σχετική έρευνα, “η τάση για αύξηση της ταχύτητας φαίνεται και από την ανάλυση των ανοικτών δεδομένων της Ookla, όπου η μέση ταχύτητα καθόδου το 2023 ήταν 62,72 Mbps στα σταθερά δίκτυα και 111,26 Mbps για τα κινητά δίκτυα, έναντι 44,27 Mbps και 101,05 Mbps αντίστοιχα το 2022.

Ωστόσο, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το γρήγορο Internet δεν αποτελεί ακόμη καθημερινότητα για κάποιες περιοχές της χώρας. Για την ακρίβεια, σε Αττική και Θεσσαλονίκη, οι χρήστες 44 Δήμων απολαμβάνουν μέση ταχύτητα πρόσβασης από 70 έως 100 Μbps, ενώ ο “πιο γρήγορος” δήμος της Ελλάδας (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) είναι αυτός της Λάρισας, με μέση ταχύτητα πρόσβασης τα 68 Mbps.

Ποιες περιοχές σερφάρουν πιο γρήγορα

Ωστόσο, σε σύνολο 324 δήμων, μόνον οι 77 είχαν το 2023 ταχύτητες άνω των 50 Mbps, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους, συνολικά 247 δήμοι, διαθέτουν ταχύτητες κάτω των 50 Mbps.

H χαμηλότερη ταχύτητα ενσύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο καταγράφεται στον Δήμο Αργιθέας Καρδίτσης, με μέση ταχύτητα καθόδου (downloading) τα 8,90 Mbps και ταχύτητα ανόδου (uploading) τα 1,36 Μbps.

Στα σταθερά δίκτυα, υψηλότερη ταχύτητα επιτυγχάνεται στις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και ακολουθούν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Θεσσαλίας. Σε επίπεδο δήμων, υψηλότερη ταχύτητα καθόδου εμφανίζεται στους Δήμους Λυκόβρυσης – Πεύκης, Γαλατσίου, Φιλοθέης – Ψυχικού, Αμαρουσίου και Νέας Ιωνίας.

Στα κινητά δίκτυα, υψηλότερη ταχύτητα επιτυγχάνεται στην Περιφέρεια Αττικής και ακολουθούν οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κεντρικής Μακεδονίας. Σε επίπεδο Δήμων, υψηλότερη ταχύτητα καθόδου εμφανίζεται στο Δήμο Σπετσών και ακολουθούν οι Δήμοι Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Ζωγράφου και Σερίφου.

Πηγή: https://www.sepe.gr/

You May Like This