nowmag.gr

Η Epic Games, η εταιρία πίσω από το Fortnite, ζητά από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια να υποχρεώσει τη Google να επιτρέψει μεγαλύτερο ανταγωνισμό στο Play Store, από τη στιγμή που ένορκοι έκριναν ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός έκανε κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης που διατηρεί στην αγορά των κινητών συσκευών με λειτουργικό Android.

Η πρόταση της Epic περιγράφεται στο αίτημα που κατέθεσε ενώπιον του Τζέιμς Ντονάτο, ομοσπονδιακού δικαστή στο Σαν Φρανσίσκο, ζητώντας μεταξύ άλλων να προσφέρει το Google Play Store μεγαλύτερη ελευθερία στους χρήστες ως προς το πώς επιλέγουν να κατεβάζουν τις εφαρμογές που τους ενδιαφέρουν και παράλληλα να περιορίσει τη δυνατότητα της Google να κλείνει συμφωνίες με τις εταιρίες που κατασκευάζουν κινητά τηλέφωνα, με αποτέλεσμα να μην περιλαμβάνονται ανταγωνιστικές ψηφιακές αγορές στις εφαρμογές που συνοδεύουν τη συσκευή από την πρώτη στιγμή.

Σε δήλωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, η Epic αναφέρει ότι πρέπει να της επιτραπεί να φέρει τους τίτλους της στο Android “χωρίς καθυστερήσεις και περιορισμούς”. Η εταιρία επισημαίνει επίσης ότι καταναλωτές και δημιουργοί πρέπει να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στο “πώς πραγματοποιούν και προσφέρουν αγορές εντός των εφαρμογών, απαλλαγμένες από καταχρηστικές χρεώσεις και περιορισμούς”.

Απαντώντας στην Epic, η Google με δήλωσή της αναφέρει ότι το αίτημα που υποβλήθηκε “αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι [η Epic] απλά θέλει τα ωφέλη του Google Play, χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει για αυτά”. Η Google επισημαίνει επίσης ότι “το Android είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα, αντιμέτωπη με οξύτατο ανταγωνισμό” από την Apple και άλλες εταιρίες.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντονάτο προήδρευσε μιας ιδιαίτερα σημαντικής αντιμονοπωλιακής υπόθεσης, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν οι ένορκοι έκριναν ένοχη την Alphabet, τη μητρική εταιρία της Google.

Ο Ντονάτο δεν είναι δεδομένο ότι θα αποδεχτεί το αίτημα της Epic και πιθανότατα θα προηγηθεί σκληρή νομική αναμέτρηση, πριν εκδοθεί η όποια οριστική απόφαση. Όμως, το νέο αίτημα αποτελεί προάγγελο της επόμενης καθοριστικής δοκιμασίας που θα δείξει κατά πόσο η Google είναι σε θέση να επιβάλει περιορισμούς στους δημιουργούς και τους χρήστες εφαρμογών.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ένορκοι έκριναν ότι η Google παράνομα εμπόδισε τους δημιουργούς να διανέμουν ελεύθερα τις εφαρμογές τους εκτός του Play Store, ενώ διατηρούσε υπερβολικά αυστηρό έλεγχο πάνω στις πληρωμές για αγορές εντός των εφαρμογών. Η Google επιβάλει προμήθεια της τάξης του 30% σε πολλές εφαρμογές και αγορές που πραγματοποιούνται εντός αυτών, ποσοστό το οποίο συνηθίζεται στην αγορά. Ο διευθύνων σύμβουλος της Epic, Τιμ Σουίνεϊ, είχε δηλώσει πως η απόφαση του Δεκεμβρίου δεν προέβλεπε επαρκή μέτρα ώστε να αποκατασταθεί ο ανταγωνισμός στο Play Store.

Η Google έχει ανακοινώσει πως προτίθεται να καταθέσει έφεση επί της αποφάσεως των ενόρκων, ενώ έχει τη δυνατότητα να εφεσιβάλει και τις επιμέρους αλλαγές που διέταξε ο Ντονάτο, εξέλιξη που θα μπορούσε να παρατείνει τη δικαστική διαμάχη για χρόνια.

Ως προς τη νέα πρόταση της Epic, η Google έχει περιθώριο έως τις 3 Μαΐου προκειμένου να καταθέσει την απάντησή της. 

Πηγή: https://www.insomnia.gr/articles/games/epic/allages-stin-psifiaki-agora-tis-google-protini-i-epic-games/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 17/4/2024)

You May Like This