nowmag.gr

Το ransomware είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις σοβαρότερες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και σύμφωνα με πληροφορίες θα επικρατήσει το 2020. Τώρα, σύμφωνα με μία έρευνα του PreciseSecurity, οι αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης αποτέλεσαν τρωτό σημείο στην μόλυνση με ransomware το 2019 αφού έφτασαν σε ποσοστό το 30%.

Αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης η τρίτη πιο κοινή αιτία για ransomware παγκοσμίως

Η έρευνα της PreciseSecurity αποκάλυψε ότι η τακτική του “ψαρέματος” ή όπως είναι γνωστό phishing scams προκάλεσαν το 67% των μολύνσεων με ransomware ενώ το υπόλοιπο 36% βασίστηκε στην έλλειψη γνώσης προστασίας στον κυβερνοχώρο. Η χρήση αδύναμων κωδικών πρόσβασης προκάλεσε μολύνσεις τις τάξεως του 30%.

Έρευνα της Google το 2019 έδειξε ότι 2 στους 3 χρήστες χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς, ενώ το 50% παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί έναν “αγαπημένο” κωδικό πρόσβασης για την πλειοψηφία των λογαριασμών.

Μόνο το 12% των Αμερικανών Συνδεδεμένων Χρηστών χρησιμοποιούν Password Managers

Μία άλλη έρευνα αποκαλύπτει ότι το 64% των Αμερικανών θεωρούν τους κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης ως το πιο σημαντικό ζήτημα για την προστασία των δεδομένων. Από την έρευνα προκύπτει ότι το 45% των ερωτηθέντων απλά μαθαίνει απ’ έξω τα στοιχεία σύνδεσης ενώ το 43% τα έγραφε. Ταυτόχρονα, μόνο το 12% των Αμερικανών χρησιμοποιεί κάποιο password manager.

23.2 εκατομμύρια θύματα παγκοσμίως είχαν κωδικό πρόσβασης 123456

Στο διαδίκτυο ο πιο απλός και εύκολος τρόπος προστασίας είναι η τοποθέτηση ενός εξαιρετικά δύσκολου κωδικού πρόσβασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ξεκλείδωμα ενός pin με τέσσερα ψηφία χρειάζονται 111 ώρες ενώ το “σπάσιμο” ενός οκταψήφιου κωδικού πρόσβασης χρειάζεται σχεδόν 1.5 έτη.

Ωστόσο, όπως φαίνεται από το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, η επαναχρησιμοποίηση ενός κωδικού πρόσβασης καθώς και οι αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης αποτελούν σημαντικό κίνδυνο τόσο για τις εταιρείες όσο και για τους χρήστες.

Η ανάλυση έδειξε ότι 23.2 εκατομμύρια λογαριασμοί χρησιμοποιούσαν ως κωδικό πρόσβασης τον συνδυασμό 123456 ενώ επιπλέον 7.8 εκατομμύρια χρησιμοποιούσαν 12345678. Παγκοσμίως 3.5 εκατομμύρια χρήστες έβαλαν ως κωδικό πρόσβασης την λέξη “password“.

Πηγή: techblog

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 23/1/2020)

You May Like This