nowmag.gr

Όπως είχαν υποσχεθεί νωρίτερα φέτος, οι Lenovo και Qualcomm αποκάλυψαν τον πρώτο 5G φορητό υπολογιστή του κόσμου, ο οποίος θα τρέχει με το νέο επεξεργαστή του κατασκευαστή chip φορητών συσκευών, 7nm Snapdragon 8cx.

Μετά την πρόσφατη απόσυρση της Intel από το χώρο των 5G chip, η Qualcomm ξεχωρίζει στην αναπτυσσόμενη αγορά των συνεχώς συνδεδεμένων Windows 10 φορητών υπολογιστών. Το Δεκέμβριο η Qualcomm παρουσίασε τον Snapdragon 8cx ως αποκλειστικό επεξεργαστή για τους κατασκευαστές υπολογιστών, που θα πουλούν συσκευές για super γρήγορα 5G δίκτυα σε όλο τον κόσμο, από φέτος και το 2020.

Ο νέος 5G υπολογιστής της Lenovo αποκαλείται Project Limitless και παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην ετήσια έκθεση τεχνολογίας Computex, στην Taipei της Taiwan. Η κατασκευάστρια εταιρία υπολογιστών εκτιμάει ότι οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για έναν 5G υπολογιστή που να τον προσδένουν (tethering) στο smartphone, ή να τον χρησιμοποιήσουν σε σύνδεση ενός δημοσίου Wi-Fi hotspot. Η πλατφόρμα υπολογιστών 7nm Snapdragon 8cx της Qualcomm αποτελείται από μια GPU Adreno 680, έναν επεξεργαστή με CPU Kryo 495 και DSP (Digital Signal Processor) Hexagon 690, το Snapdragon X55 5G modem και την υποστήριξη Wi-Fi. Η Lenovo δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τιμολόγηση, διαθεσιμότητα και λεπτομέρειες σχετικά με τις προδιαγραφές, δηλώνει όμως ότι οι Project Limitless υπολογιστές θα φτάσουν στην αγορά στις αρχές του 2020 και έχουν οριστεί ως οι πρώτοι φορητοί υπολογιστές με το Snapdragon X55 5G modem της Qualcomm. Σύμφωνα με ανάλυση του online περιοδικού AnandTech, το πρωτότυπο αυτό 5G laptop θα έχει μια Full HD ανάλυσης οθόνη 13 ιντσών που μοιάζει με την λεπτή και ελαφριά του Lenovo Yoga 630. Η Lenovo αναφέρει επίσης ότι οι νέοι 5G φορητοί υπολογιστές της θα είναι διαθέσιμοι με έως 16GB μνήμης RAM και με έως 1TB αποθήκευσης SSD.

Ο ανώτερος αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του τμήματος καταναλωτών έξυπνων συσκευών της Lenovo, Johnson Jia, δήλωσε σχετικά για τους νέους υπολογιστές: «Με πραγματικό 5G σε έναν υπολογιστή, τα πάντα όλα αφορούν την κάλυψη της ανάγκης των χρηστών για μεγαλύτερη ταχύτητα: ταχύτερη μεταφορά αρχείων και streaming σε 4K, 8K ή ακόμα και AR/VR, ταχύτερες και υψηλότερης ποιότητας εν κινήσει συνομιλίες video, αλλά και ακόμα πιο γρήγορη ανανέωση οθόνης για φορητά παιχνίδια».

του Χάρη Ματθαίου

 

You May Like This