nowmag.gr

Διψήφια ανάπτυξη της τάξης του 10% πέτυχε η παγκόσμια αγορά smartphones το 1ο τρίμηνο του 2024, μετά από 2,5 δύσκολα χρόνια για την αγορά. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε περισσότερα από 296 εκατ. Τεμάχια, με την επίδοση του 1ου τριμήνου να αποδεικνύεται καλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με έρευνα της Canalys, την άνοδο της παγκόσμιας ζήτησης για smartphones τροφοδότησαν – κυρίως – τα ανανεωμένα προϊοντικά χαρτοφυλάκια των κατασκευαστών, σε συνδυασμό με τη σταδιακή μακροοικονομική σταθεροποίηση στις αναδυόμενες αγορές. Τα στοιχεία της εταιρείας επιβεβαιώνουν τον διαρκώς διογκούμενο ανταγωνισμό στον κλάδο των smartphones.

Πάνω από 296 εκατ. smartphones πωλήθηκαν το 1ο τρίμηνο του 2024 – Καλύτερη από τις προβλέψεις η επίδοση της αγοράς

Η Samsung ανέκτησε το 1ο τρίμηνο του έτους την ηγετική θέση της παγκόσμιας αγοράς, αποστέλλοντας 60 εκατ. συσκευές smartphones, ενώ οι πωλήσεις της Apple υποχώρησαν σε διψήφιο ποσοστό με τον αμερικανικό κολοσσό να περιορίζεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με πωλήσεις 48,7 εκατ. μονάδων.

Οι επιδόσεις των κατασκευαστών

Η Xiaomi, από την πλευρά  της, διατήρησε την τρίτη θέση μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών της παγκόσμιας αγοράς με αποστολές 40,7 εκατ. συσκευών και μερίδιο αγοράς 14%. Οι TRANSSION και OPPO συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα της αγοράς, αποστέλλοντας 28,6 εκατ. και 25 εκατ. συσκευές, αντίστοιχα, εξασφαλίζοντας μερίδιο 10% και 8%.

“Προμηθευτές, όπως η Xiaomi και η TRANSSION, παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη 33% και 86% σε ετήσια βάση αντίστοιχα, λόγω των ισχυρών αποστολών των τελευταίων μοντέλων τους στις αγορές της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής”, σχολιάζει η Canalys.

Ο ρόλος του ΑΙ

“Το 2024, οι κατασκευαστές θα συνεχίσουν να τηρούν μια προσεκτική στάση, εστιάζοντας στα μερίδια αγοράς, στη διαχείριση των αποθεμάτων και στη βελτιστοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού. Εν τω μεταξύ, η εξερεύνηση εναλλακτικών για την εμπορευματοποίηση του κύματος της τεχνητής νοημοσύνης παραμένει κρίσιμη για όλους τους παίκτες στο οικοσυστήματος των συσκευών”, τονίζει η Canalys.

Οι αναλυτές της εταιρείας υπογραμμίζουν ότι η εξέλιξη των λύσεων τεχνητής νοημοσύνης στα smartphones εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από στρατηγικές συμμαχίες μεταξύ των κατασκευαστών κινητών, των παρόχων chipset και των εταιρειών λογισμικού.

“Οι προμηθευτές θα αναζητήσουν ανοιχτή συνεργασία με ηγέτες του κλάδου για να φέρουν μοναδικές και εξατομικευμένες λύσεις AI στους τελικούς χρήστες. Μακροπρόθεσμα, οι πωλητές θα προσπαθήσουν να φέρουν αυτές τις δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης σε ζώνες τιμών μεσαίας κατηγορίας για να προσθέσουν περισσότερους χρήστες στα εγγενή οικοσυστήματα τεχνητής νοημοσύνης τους”, σημειώνει η Canalys.

Στο μεταξύ, οι αναλυτές εκλαμβάνουν ως πολύ καλό μήνυμα για την πορεία της αγοράς το 2024 το γεγονός ότι πλέον η Κίνα, η μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά για smartphones, αρχίζει να ανακάμπτει. Θυμίζουμε ότι οι αποστολές smartphones στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 6,5% σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο του 2024, ανερχόμενες σε 69,3 εκατ. συσκευές.

Πηγή: https://www.sepe.gr/

You May Like This