Μετά το περιβόητο GDPR, μεγάλες αλλαγές σημειώνονται στα ηλεκτρονικά πνευματικά δικαιώματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από χρόνια συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, η τελική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία σχετικά με τα ηλεκτρονικά πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο, φέρνει σαρωτικές αλλαγές.
Οι αλλαγές έχουν αποδειχθεί αμφιλεγόμενες, με τους κριτικούς να αντιτίθενται σε δύο συγκεκριμένα μέρη του νόμου: το άρθρο 11 και το άρθρο 13. Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας απαιτεί από ιστότοπους όπως το YouTube, το Facebook και το Twitter, να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για τον διαμοιρασμό των πνευματικών δικαιωμάτων στις πλατφόρμες τους. Το άρθρο 13 της νέας οδηγίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ΕΕ αναφέρει, ότι υπηρεσίες όπως το YouTube θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπεύθυνες, εάν οι χρήστες τους ανεβάσουν στο Διαδίκτυο ταινίες και μουσική που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Το YouTube, αλλά και πολλοί διάσημοι YouTubers έχουν αρχίσει να παίρνουν θέση και να δείχνουν την έντονη δυσαρέσκεια τους.
Από την άλλη και η Google έχει πάρει θέση όσον αφορά την απόφαση της ΕΕ. Ο ανώτερος αντιπρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Google, Kent Walker, δήλωσε ότι οι εκδότες περιοδικών, website, αλλά και οι ιδιοκτήτες κάθε πλατφόρμας που δεν διαθέτει «βαθιά τσέπη» θα πρέπει να είναι υπερβολικά προσεχτικοί, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις.
Ωστόσο ο νέος νόμος φαίνεται πως θα επηρεάσει και τους video gamers, ακόμα και τους streamers. Oι video gamers που εκ των πραγμάτων μοιράζονται αποσπάσματα με εικόνες, βίντεο και οδηγίες που ανταλλάσσουν σχετικά με τα παιχνίδια μέσω video streaming θα πρέπει να είναι εξίσου προσεχτικοί από εδώ και πέρα.
Μολονότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την ψηφοφορία βάσει του άρθρου 13, αυτό δεν σημαίνει ότι οι διατάξεις του θα γίνουν αμέσως. Τώρα θα εναπόκειται στα κράτη μέλη της ΕΕ να θεσπίσουν το άρθρο 13 και την οδηγία περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Κάθε χώρα της ΕΕ θα είναι σε θέση να ερμηνεύσει το νόμο και πώς αυτός θα πρέπει να εφαρμοστεί. Μένει να δούμε λοιπόν τι διαστάσεις θα πάρει το εν λόγω άρθρο και φυσικά αν θα αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά, όπως ακριβώς και το GDPR..
Παναγιώτης Αποστολόπουλος
Join the Conversation →