Η εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19 έχει επιφέρει άμεσες συνέπειες στις εταιρίες τεχνολογίας, καθώς προγραμματισμένα τεχνικά συνέδρια ακυρώνονται, αναβάλλονται, ή μετατρέπονται σε εικονικές εκδηλώσεις, ενώ επιβάλλονται επίσης περιορισμοί στα ταξίδια των εργαζομένων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει ακόμη ανακηρύξει την τρέχουσα έκρηξη του COVID-19 παγκόσμια πανδημία, όμως καθώς η μολυσματική ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται και αυξάνονται οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία, ο ΠΟΥ κατηγοριοποιεί τον κίνδυνο από τον ιό ως «πολύ υψηλό». Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι ο νέος κορωνοϊός είναι πιο θανατηφόρα ασθένεια από την εποχική γρίπη, φαίνεται όμως ότι εξαπλώνεται λιγότερο εύκολα. Αξιωματούχοι του κλάδου υγείας έχουν αναφέρει περισσότερα από 93.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού COVID-19 και πάνω από 3.200 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων 172 εκτός της ηπειρωτικής Κίνας που αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας. Ο ιός έχει εντοπιστεί σε σχεδόν 80 χώρες και περιοχές και η συνολική επίδραση στην παγκόσμια υγεία είναι μέχρι στιγμής άγνωστη.
Ο COVID-19 επηρεάζει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και τη ζήτηση των καταναλωτών, ενώ ηγέτες της τεχνολογίας εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους ο ιός μπορεί να επιταχύνει το μέλλον της εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της τηλεργασίας, της μεγαλύτερης σημασίας στην τηλεδιάσκεψη και την τεχνολογία ψηφιακής συνεργασίας, καθώς και της μείωσης των ταξιδιών. Αν και δεν θα μπορούμε να γνωρίζουμε τις συνέπειες του κορωνοϊού στη συνολική φύση της εργασίας για αρκετό ακόμα καιρό, ένας τομέας της οικονομίας που ήδη αισθάνεται άμεσο αντίκτυπο είναι αυτός της τεχνολογίας. Είτε ως αποτέλεσμα απαγορεύσεων ταξιδιών, ή νόμων που απαγορεύουν μεγάλες συγκεντρώσεις, είτε λόγω της αυξημένης προσοχής που δείχνουν, ανώτερα στελέχη ακυρώνουν, αναβάλλουν, ή μετατρέπουν τεχνολογικές εκδηλώσεις σε εικονικά συνέδρια, αφήνοντας τους διοργανωτές, τους συμμετέχοντες, τους εκθέτες και τους χορηγούς να αναζητούν εναλλακτικά σχέδια.
Οι εταιρείες θεσπίζουν επίσης ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους εργαζόμενους τους. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Amazon, η εταιρία ζήτησε από το σύνολο των 798.000 υπαλλήλων της να σταματήσουν αμέσως όλα τα μη σημαντικά ταξίδια, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Μετά την υποβολή σε test στην Ελβετία, κατά το οποίο υπάλληλος της Google βρέθηκε θετικός στον COVID-19, η εταιρεία επέκτεινε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς των εργαζομένων. Το Twitter έχει ήδη ακυρώσει όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια των εργαζομένων μέχρι νεότερης ειδοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης του CEO Jack Dorsey στο SXSX. Το Twitter ζήτησε επίσης από υπαλλήλους, τους οποίους η εταιρεία αναφέρει ως Tweeps, αν είναι δυνατόν να εργάζονται από το σπίτι, εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση στην οποία τονίζει την τεράστια προσοχή και αφοσίωση στη διατήρηση της υγιεινής των εργαζομένων της. Η Salesforce ανακοί νωσε σειρά προληπτικών μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων για το μήνα Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των διασυνοριακών ταξιδιών και του περιο ρισμού των εγχώριων, αντικαθιστώντας τις προσωπικές εκδηλώσεις πελατών της με ψηφιακές εμπειρίες. Επίσης, η Apple, το Facebook, η Microsoft και άλλοι ακόμα κολοσσοί της τεχνολογίαςέχουν εφαρμόσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς των εργαζομένων τους.
Χάρης Ματθαίου
Join the Conversation →