nowmag.gr

Το σφάλμα κωδικοποίησης θέτει σε κίνδυνο πολλές συσκευές που βασίζονται στο λογισμικό Linux!

Υπάρχει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο λογισμικό το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να συντρίψει ή να θέσει σε κίνδυνο εκατομμύρια δρομολογητές , συσκευές smart-home , έξυπνες τηλεοράσεις , υπολογιστές που χρησιμοποιούν Linux και ακόμη και smartphones Android.

Το ζήτημα έγκειται στο λογισμικό προγράμματος πλοήγησης της εταιρίας Linux που εγκαθίσταται στοWi-Fi. Ένα σφάλμα κωδικοποίησης καθιστά δυνατή την απενεργοποίηση ή, ενδεχομένως, ακόμη και τη χειραφέτηση της συσκευής από κάποιον που βρίσκεται εντός της εμβέλειας Wi-Fi. Ο εισβολέας δεν θα χρειαστεί να γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης του δικτύου Wi-Fi ή το όνομα του δικτύου.

Επειδή οι περισσότεροι δρομολογητές και συσκευές smart-home τρέχουν το Linux, και το λειτουργικό σύστημα Android είναι μια παραλλαγή του Linux, η πιθανή επίδραση αυτού του κινδύνου είναι τεράστια.

Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας

Δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για τώρα, εκτός από το να απενεργοποιήσετε το Wi-Fi στο τηλέφωνό σας όταν βγείτε από το σπίτι ή το γραφείο, έτσι ώστε τυχαίες συσκευές κατά μήκος του δρόμου να μην μπορούν να αλληλεπιδράσουν με την συσκευή σας.

Όσον αφορά τις έξυπνες συσκευές οικιακού εξοπλισμού, τους δρομολογητές και τους υπολογιστές που χρησιμοποιούν το Linux, αυτό είναι πιο δύσκολο. Οι περισσότερες από αυτές τις συσκευές έχουν δικό τους δίκτυο και η απενεργοποίηση του Wi-Fi δεν είναι δυνατή με αποτέλεσμα επιτήδειοι να μπορούν να επιτεθούν από οποιονδήποτε εντός εμβέλειας, μεταξύ άλλων από τα διπλανά διαμέρισμα ή από το δρόμο αν ζείτε σε χαμηλότερους ορόφους.

Μια επιδιόρθωση στο πρόγραμμα πλοήγησης θα μπορούσε να λειτουργήσει και να σταματήσει τέτοιου είδους ενέργειες αλλά θα χρειαστούν τουλάχιστον μερικές ημέρες πριν να μπορέσουν να ληφθούν μέτρα. Μπορεί να περάσουν εβδομάδες πριν τα εμπιστευμένα smartphones λάβουν διορθώσεις και πολλές συσκευές smart-home με ενσωματωμένο Wi-Fi ενδέχεται να μην ενημερωθούν ποτέ.

πηγή: www.csii.gr

You May Like This