nowmag.gr

Πριν 15 χρόνια, το Street View ξεκίνησε ως μια τολμηρή ιδέα από τον συν-ιδρυτή της Google, Larry Page, για την κατασκευή ενός πλήρους χάρτη, 360 μοιρών, ολόκληρου του κόσμου. Σήμερα, πάνω από 220 δισεκατομμύρια εικόνες από περισσότερες από 100 χώρες και περιοχές βρίσκονται στο Street View (νέο ρεκόρ!) επιτρέποντας στον κόσμο να ταξιδεύει  σε αυτά τα μέρη, μέσα από κινητά ή υπολογιστές. Το Street View δεν σας επιτρέπει απλά να περιηγηθείτε ψηφιακά, αλλά αποτελεί κεντρικό άξονα στην προσπάθεια χαρτογράφησης του πλανήτη μας, ώστε να έχετε τις πιο ενημερωμένες πληροφορίες, μέσα από τα θεμέλια που θέτουμε για έναν πιο καθηλωτικό και έξυπνο χάρτη.

Όσο και αν είναι κάτι που αξίζει να γιορτάσει η Google, δεν σταματά εδώ. Σήμερα ανακοίνωσε τη νέα κάμερα του Street View, η οποία προσφέρει περισσότερους τρόπους για να ζήσουμε από κοντά ιστορικές τοποθεσίες. Ας δούμε πώς το Street View φέρνει μια νέα εποχή στο Google Maps.

Φέρνοντας το Street View σε περισσότερα μέρη με τη νέα μας κάμερα
Από τη ράχη μιας καμήλας στην Αραβική έρημο, σε ένα snowmobile που διασχίζει την Αρκτική, οι υπεύθυνοι έχουν βρει διάφορους δημιουργικούς τρόπους χρήσης της νέας Street View κάμερας για να συλλέξουν εικόνες. Όσο και εάν ο κόσμος μας αλλάζει με αστραπιαία ταχύτητα, τα εργαλεία μας βοηθούν ώστε να συμβαδίζουμε με το ρυθμό αυτής της αλλαγής.
Πέρα από το Street View car και trekker, δοκιμάζουν σε πιλοτικό επίπεδο μια νέα κάμερα που θα κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά και θα μας βοηθήσει να συλλέξουμε εικόνες από ακόμα περισσότερα μέρη. Η νέα κάμερα διαθέτει όλη την δύναμη, ανάλυση, και δυνατότητες επεξεργασίας που διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο Street View Car, συμπυκνωμένες  σε ένα υπερ-μεταφερόμενο σύστημα κάμερας που έχει μέγεθος όσο μια γάτα. Αντίθετα με τις γάτες όμως, είναι έτοιμη να κατακτήσει απόμακρα νησιά, να σκαρφαλώσει βουνά ή να κάνει μια βόλτα στη πλατεία της γειτονιάς σας.

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στο νέο σύστημα κάμερας:

 • Ζυγίζει λιγότερο από 7 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σταλεί οπουδήποτε, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο όταν δουλεύουν με συνεργάτες σε όλο το κόσμο για την απαθανάτιση περιοχών που είναι παραδοσιακά αχαρτογράφητες – όπως η ζούγκλα του Αμαζονίου.
 • Είναι ιδιαίτερα προσαρμοστική. Μέχρι σήμερα, έπρεπε να φτιάξουν ένα νέο σύστημα καμερών για κάθε τύπο εικόνας. Τώρα όμως μπορούν να προσθέσουν νέα εργαλεία σε αυτό το νέο σύστημα, όπως σαρωτές laser -lidar- για την απαθανάτιση εικόνων με ακόμα περισσότερες πληροφορίες, όπως η ακριβής τοποθεσία οδικών σημάνσεων (λωρίδες) ή λακκουβών. Μπορούν δηλαδή να προσφέρουν πλέον ό,τι χρειάζονται, όποτε το χρειάζονται.
 • Εφαρμόζει σε όλα τα αυτοκίνητα. Το νέο σύστημα κάμερας μπορεί να εφαρμόσει σε κάθε όχημα με σχάρα οροφής και να είναι χειριζόμενο μέσα από κινητή συσκευή – άρα δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για εξειδικευμένο όχημα ή σύνθετο εξοπλισμό επεξεργασίας. Αυτή η “ευελιξία” θα κάνει τη συλλογή υλικού πιο εύκολη για τους συνεργάτες της εταιρείας σε όλο τον κόσμο και θα τους επιτρέψει να βρούν πιο βιώσιμες λύσεις για το σημερινό στόλο αυτοκινήτων – όπως οχήματα υβριδικά ή πλήρως ηλεκτρικά. Σύντομα θα δείτε τη νέα κάμερα με τα ζωντανά χρώματα της Google στα  χαρακτηριστικά αυτοκίνητα Street View, ενώ την επόμενη χρονιά θα είναι στα χέρια των πεζοπόρων.

Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο με το Street  View

To Street View αφορά στην αποτύπωση του κόσμου καθώς αυτός αλλάζει και είναι ένας υπέροχος τρόπος να αναπολούμε το παρελθόν. Μάλιστα, από σήμερα είναι πιο εύκολο από ποτέ να ταξιδέψεις πίσω στο χρόνο μέσα από το Android ή Apple κινητό σου. Ιδού πως λειτουργεί:

Όταν βλέπετε την εικόνα μιας τοποθεσίας στο Street View πατήστε οπουδήποτε πάνω στην εικόνα ώστε να δείτε πληροφορίες σχετικά με το σημείο. Μετά, πατήστε στην επιλογή “See more dates”  ώστε να δείτε τις παλαιότερες φωτογραφίες του σημείου που έχουμε δημοσιεύσει  από το 2007, όταν ξεκίνησε το Street View. Μπορείτε να δείτε πώς άλλαξε το μέρος μέσα από την συλλογή φωτογραφιών που έχουμε συγκεντρώσει – όπως για παράδειγμα πώς άλλαξε το Vessel στη Νέα Υόρκη με τη βήμα-βήμα ανέγερσή του.

Χτίζοντας ένα πιο χρήσιμο, καθηλωτικό χάρτη

Το Street View αποτελεί ένα από τα βασικά συστήματα της χαρτογράφησης του κόσμου. Ας δούμε πως η απεικόνιση βοηθά την ομάδα του Street View να το πετύχει αυτό:

 • Ενημερώσεις σχετικά με πληροφορίες για επιχειρήσεις, αντικατοπτρίζοντας τον μεταβαλλόμενο κόσμο. Χρησιμοποιούν τις εικόνες του Street View μαζί με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης ώστε να κάνουν βοηθητικές ενημερώσεις στο Google Maps – όπως η προσθήκη πρόσφατα εγκαινιασμένων επιχειρήσεων, πληροφορίες για τις νέες ώρες λειτουργίας ενός καταστήματος, ή πιθανές αλλαγές στα όρια ταχύτητας του δρόμου. Μάλιστα, τα τελευταία τρία χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη τους έχει βοηθήσει να κάνουν πάνω από 25 δισεκατομμύρια αλλαγές στο Maps, οπότε μπορείτε να είστε σίγουροι πως οι πληροφορίες που βλέπετε είναι πάντοτε ενήμερες και φρέσκιες.
 • Ευκολότερη πλοήγηση από ποτέ, εσωτερικά και εξωτερικά. Η εικόνες του Street View τροφοδοτούν δημοφιλείς λειτουργίες όπως το Live View μέσα από το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάμερα του κινητού σας για να δείτε πληροφορίες πλοήγησης ζωντανά και να βρείτε άμεσα τον προορισμό σας άμεσα.
 • Το Immersive View σας βοηθά να γνωρίζετε πληροφορίες πριν ξεκινήσετε. Χάρη στις προόδους της οπτικής υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης τα τελευταία χρόνια, μπορούν να συνδυάσουν δισεκατομμύρια εικόνες από το Street View με αεροφωτογραφίες ώστε να σχηματίσουν ένα ζωντανό, ψηφιακό μοντέλο από διάφορα μέρη του κόσμου. Με το νέο immersive view που λανσάρεται του χρόνου, μπορείτε εύκολα να “κατέβετε” και να δείτε έναν δρόμο ή το εσωτερικό μιας επιχείρησης καθώς περνάτε από δίπλα.

Η Google για να γιορτάσει τα 15α γενέθλια του Street View μοιράστηκε 15 εκπληκτικές εικόνες από τις συλλογές της, τέσσερις νέες συλλογές, καθώς και εικόνες του Street View που μας γεννούν ιδιαίτερα συναισθήματα.

Από τόσα μέρη και μνημεία που υπάρχουν στη διάθεση του κοινού, η Google ξεχώρισε τρία σημεία που τράβηξαν το ενδιαφέρον την περασμένη χρονιά. Ιδού λοιπόν οι τρεις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες προς εξερεύνηση στο Street View:

 1. Burj Khalifa (Μπουρτζ Χαλίφα), στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Για το ψηλότερο κτίριο του κόσμου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Street View προκειμένου να εξερευνήσετε τη θέα από το ισόγειο μέχρι και τον 154ο όροφο!
 2. Πύργος του Άιφελ (Γαλλία): Αν δεν είχατε την ευκαιρία να τον επισκεφθείτε ή σας λείπουν κομμάτια της θέας που προσφέρει, το Street View σας επιτρέπει να δείτε την «Σιδηρά Κυρία» σε όλο της μεγαλείο, καθώς και να πάρετε μια γεύση Παρισινής γοητείας από την κορυφή του
 3. Ταζ Μαχάλ (Ινδία): Παρόλο που το Street View δεν λειτουργεί ακόμα στη χώρα, μπορείτε να εξερευνήσετε μια υπέροχη συλλογή εικόνων από το μοναδικό αυτό μνημείο.

Όσο για τις επόμενες εκδρομές με το Street View, η Google αποκαλύπτει τέσσερις καινούργιες συλλογές που πιστεύουμε ότι θα γίνουν οι αγαπημένες σας.

 1. Οι Πυραμίδες του Meroe στο Σουδάν: χάρη στις πανοραμικές εικόνες, μπορείτε να εξερευνήσετε τις αρχαίες πυραμίδες που φιλοξενούν τους τάφους βασιλέων και βασιλισσών της δυναστείας Kushite.
 2. Το Ντουόμο, στο Μιλάνο: πρόκειται για το μεγαλύτερο καθεδρικό ναό στην Ιταλία και τον τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη – χωρίς να ξεχνάμε ότι προσφέρει την καλύτερη ίσως θέα στην πόλη του Μιλάνο. Συνεργαζόμαστε από το 2019 με το Google Arts & Culture, ανεβάζοντας εικόνες του Ντουόμο στο Street View ώστε να μπορεί καθένας να ρίξει μια παρασκηνιακή ματιά σ’ αυτό το αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό διαμάντι – και μάλιστα live!
 3. Les Invalides στο Παρίσι: Πριν ανεγερθεί ο Πύργος του Άιφελ, ο χρυσός τρούλος του μνημείου Les Invalides ήταν το υψηλότερο σημείο στο Παρίσι. Σήμερα, νέες εικόνες από το ομώνυμο ιστορικό ξενοδοχείο σας επιτρέπουν να εξερευνήσετε τα μουσεία και τα μνημεία του και να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη γαλλική στρατιωτική ιστορία, μέσα από μια virtual ξενάγηση.
 4. Sydney Ferries, Αυστραλία: τα εμβληματικά πλοιάρια πρόκειται σύντομα να διατηρηθούν σε ψηφιακή μορφή, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μας με τις υπηρεσίες μεταφορών της Νέας Νότιας Ουαλίας. Αργότερα μέσα στη χρονιά θα ανεβάσουμε τη συλλογή αυτή στο Street View, έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να κάνει μια virtual περιήγηση με αυτά τα πλοιάρια, προκειμένου να απολαύσει το ταξίδι γύρω από το μοναδικό λιμάνι του Σίδνεϋ.

Οκτώ εικόνες του Street View που αγαπάμε

Με τόσα εκπληκτικά μέρη προς εξερεύνηση είναι δύσκολο να διαλέξει κανείς τα πιο αγαπημένα! Ιδού λοιπόν 8 εικόνες του Street View που αγαπάμε.

Σας τρομάζει η ιδέα να επισκεφθείτε ένα ενεργό ηφαίστειο; Και μας! Ένας googler που ζει στη Νέα Ζηλανδία έκανε «κατάδυση» στο ενεργό Ambrym Volcano Marum Crater στο Βανουάτου για να μην χρειαστεί να πάτε μέχρι εκεί.

Η Μονεμβάσια είναι μια πόλη της Ελλάδας το όνομα της οποίας προέρχεται από δύο λέξεις που σημαίνουν μοναδική είσοδος (μόνη εμβασιά). Και όντως, υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να μπεις σε αυτό το πέτρινο φρούριο. Εξερευνήστε την υπέροχη πόλη στο Street View χωρίς να προβληματίζεστε για το πώς θα φτάσετε εκεί.

Το ορυχείο Wielicza Salt Mine στην Πολωνία είναι ένα μνημείο της UNESCO, που έχει μια αίθουσα στην οποία όλα τα διακοσμητικά στοιχεία είναι φτιαγμένα από αλάτι.

Πρόσκληση σε όλους τους λάτρεις των ταινιών τρόμου: μπορείτε να μαντέψετε ποια ταινία τρόμου του 1998 γυρίστηκε με φόντο το ενεργό ηφαίστειο της Ιαπωνίας;

Αυτή η εικόνα από την Πέτρα της Ιορδανίας σας φαίνεται λίγο οικεία; για πατήστε εδώ. Η συγκεκριμένη τοποθεσία έχει «πρωταγωνιστήσει» σε πολλές ταινίες, όπως “Αλαντίν”, “Η επιστροφή της μούμιας”, “Ιντιάνα Τζόουνς – η τελευταία σταυροφορία” και πολλές άλλες.

Χάρη στη συνεργασία μας με τη NASA οι θεατές του Street View μπορούν να πάρουν μια γεύση του τι σημαίνει να είσαι αστροναύτης. Αποχαιρετήστε τη βαρύτητα και πετάξτε μέσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Κάντε μια βουτιά στον Ειρηνικό ωκεανό και κολυμπήστε μαζί με τα θαλάσσια λιοντάρια, στα ανοιχτά των νησιών Γκαλαπάγκος.

Και αν υπάρχει μια εικόνα που συμβολίζει πραγματικά την ξεγνοιασιά είναι αυτή του αλόγου που τρώει μια μπανάνα στην άκρη ενός δρόμου στον Καναδά.

Το ελληνικό ενδιαφέρον

Το Street View τα τελευταία χρόνια έχει κάνει την εμφάνισή του και στην χώρα μας με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία.

Ήδη αρκετοί προορισμοί έχουν καταφέρει να γίνουν ιδιαίτερα δημοφιλείς μέσα από την πλατφόρμα.

Συγκεκριμένα:

Οι πιο δημοφιλείς τοποθεσίες στο Street View στην Ελλάδα

 • Ακρόπολη Αθηνών
 • Μετέωρα
 • Παρθενώνας
 • Κολοσσός της Ρόδου
 • Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης

Τα πιο δημοφιλή μουσεία στο Street View στην Ελλάδα

 • Αρχαία Αγορά Αθηνών
 • Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
 • Μουσείο Ακρόπολης
 • Αρχαιολογικός Χώρος Σουνίου
 • Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ»

Οι πιο δημοφιλείς παραλίες στο Street View στην Ελλάδα

 • Παραλία Σεϊτάν Λιμάνια
 • Παραλία Σαρακήνικο
 • Παραλία Λιαπάδες
 • Παραλία Έλλη
 • Παραλία Αγάθη

You May Like This