nowmag.gr

Φανταστείτε έναν κόσμο από το μέλλον. Έναν κόσμο που τον έχουμε δει μόνο στον κινηματογράφο. Εκεί που το εφικτό δεν έχει όρια. Όπου τα ολογράμματα γίνονται επέκταση του εαυτού μας. Συμμετέχουν σε συζητήσεις, διασκεδάζουν, ταξιδεύουν, επικοινωνούν. Αυτός ο κόσμος από το μέλλον, ζωντάνεψε από τη Cyta σε μια μοναδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 4 Ιουλίου, στα Κεντρικά Γραφεία του Οργανισμού στη Λευκωσία, παρουσία της Υπουργού Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων και εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Η Cyta, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των τεχνολογιών αιχμής που διαθέτει, πραγματοποίησε την πρώτη κλήση επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality), με χρήση ολογραμμάτων, που έγινε ποτέ στη χώρα μας, μέσω του πιλοτικού της δικτύου τεχνολογίας 5G. Αυτή η πρωτοποριακή εφαρμογή ολογραμμάτων της Cyta διεκδικεί παγκόσμια πρωτιά σε ποιότητα εικόνας υψηλής ευκρίνειας και φωτεινότητας, συνδυάζοντας τις τεχνολογίες 5G και LED υψηλής πυκνότητας.

Η Πρόεδρος του Οργανισμού, κα Ρένα Ρουβιθά Πάνου, τόνισε στο χαιρετισμό της: «Η Cyta, είναι ο πρώτος Οργανισμός τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο που φέρνει στον τόπο μας την εποχή της ‘βιωματικής επικοινωνίας’. Της επικοινωνίας που βιώνουμε με όλες μας τις αισθήσεις. H Cyta αξιοποιεί την τεχνολογική πρωτοπορία των νέων εξελιγμένων δικτύων της για να προσφέρει έξυπνες λύσεις και δυνατότητες που αλλάζουν τα δεδομένα σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας και δημιουργούν τις προϋποθέσεις μιας σημαντικά καλύτερης ποιότητας ζωής για όλους μας. Με σύνεση, ευθύνη και σεβασμό στους καταναλωτές, η Cyta οδηγεί την κοινωνία και την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας στο δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού, αποτελώντας τον καθοριστικό συντελεστή επιτυχίας της μεγαλύτερης τεχνολογικής πρόκλησης της Κύπρου».

Τις επαναστατικές δυνατότητες του 5G και τους τρόπους με τους οποίους θα αλλάξει τη ζωή μας, ανέδειξε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyta, κ Αντρέας Νεοκλέους, μέσα από μία ξεχωριστή και πρωτοποριακή διαδραστική παρουσίαση, με τη χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας. Οι εφαρμογές περιλάμβαναν τομείς όπως:

  • Δημόσια Ασφάλεια. Οι Αρχές μπορούν σε πραγματικό χρόνο να ελέγχουν, να επιτηρούν αλλά και να προλαβαίνουν περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο ζωές
  • Υγεία. Η άμεση ανταλλαγή δεδομένων, σε πραγματικό χρόνο, επιτρέπει την απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών, την απομακρυσμένη χειρουργική, ενώ διευκολύνει αισθητά την άμεση ανταπόκριση σε επείγοντα περιστατικά
  • Επιχειρηματικότητα και Βιομηχανική Παραγωγή. Η τεχνητή νοημοσύνη και το Internet of Things, αναβαθμίζουν ριζικά την εμπειρία πελάτη, βελτιώνουν την κατανομή πόρων και την παραγωγικότητα και συντείνουν στην εξοικονόμηση ενέργειας
  • Έξυπνες Πόλεις και Αυτόνομη Οδήγηση. Οι ψηφιακές τεχνολογίες αξιοποιούνται για να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, καλύτερη χρήση των πόρων, λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων και των απωλειών ζωής
  • Εκπαίδευση, Τουρισμός, Ψυχαγωγία. Αλλάζουν ριζικά μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας, όπου τεχνητά ψηφιακά τρισδιάστατα αντικείμενα μπορούν να ενσωματώνονται σε πραγματικό χρόνο στο υπάρχον περιβάλλον, δίνοντας και τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης στο χρήστη, ζωντανεύοντας, δηλαδή, την εικόνα μπροστά στα μάτια του.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, εμφανίστηκε στη σκηνή το ολόγραμμα του δημοφιλούς κωμικού Λούη Πατσαλίδη -ο οποίος βρισκόταν σε άλλο χώρο- για το πρώτο ζωντανό διαδραστικό standup comedy επαυξημένης πραγματικότητας στην Κύπρο, μέσω της τεχνολογίας 5G. Οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν με το ολόγραμμα της νεαρής καλλιτέχνιδας Μαρίνας Τζάντγουιρθ, σε μια ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού της Cytamobile-Vodafone, “Everything is changing”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρόσφατης ανακοίνωσης της Cyta για τη λειτουργία του πρώτου πιλοτικού δικτύου 5G στη χώρα μας. Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της ηγεσίας του Οργανισμού, τα νέα δίκτυα και οι τεχνολογίες αιχμής που διαθέτει η Cyta είναι καθοριστικής σημασίας στην ταχύτερη μετάβαση της χώρας μας στη νέα ψηφιακή εποχή, ενώ παράλληλα, ενισχύουν τον ρόλο της ως ηγέτη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της διασφαλίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου.

Το πιλοτικό δίκτυο 5G της Cyta βρίσκεται σε εσωτερική δοκιμαστική λειτουργία. Η τεχνολογία αναμένεται να είναι εμπορικά διαθέσιμη μετά την διάθεση των σχετικών συχνοτήτων από την Πολιτεία. Η πιλοτική φάση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και πάγια τακτική της Cyta, που ως Οργανισμός δημοσίου οφέλους, ενεργεί με ιδιαίτερη προσοχή, μελετά και δοκιμάζει ενδελεχώς κάθε νέα τεχνολογία πριν προχωρήσει στην εμπορική εισαγωγή της και διάθεσή της στους πελάτες της, πάντοτε σε απόλυτη συμμόρφωση με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα.

Δείτε εδώ την πρώτη ολογραφική κλήση

cyta.com.cy

You May Like This