nowmag.gr

Τους τελευταίους μήνες όλο και πιο συχνά γίνεται λόγος για το 5G, την επόμενη (5η) γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας που θα προσφέρει πολλαπλάσιες ταχύτητες και πιο αξιόπιστες από ποτέ συνδέσεις σε smartphones και άλλες mobile συσκευές.

Τα νέα αυτά δίκτυα θα συμβάλουν στην τεράστια αύξηση της τεχνολογίας του διαδικτύου των πραγμάτων IoT (Internet of Things), παρέχοντας την απαραίτητη υποδομή για τη μεταφορά τεράστιου όγκου δεδομένων, ώστε να επιτρέπουν τη δημιουργία ενός πιο έξυπνου και πιο συνδεδεμένου κόσμου.

Η πέμπτη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας έχει ήδη όμως φτάσει στην Ευρώπη, καθώς με την είσοδο του καλοκαιριού οι εταιρίες του Ηνωμένου Βασιλείου λανσάρουν σταδιακά τα δικά τους 5G δίκτυα.

Την αρχή έκανε η εταιρία EE που με το 5G δίκτυό της καλύπτει σε πρώτη φάση τις πόλεις του Λονδίνου, του Κάρντιφ, του Εδιμβούργου, του Μάντσεστερ, του Μπέρμιγχαμ και του Μπέλφαστ, με σχεδιασμό για επέκταση της κάλυψης σε περισσότερες πόλεις μέχρι το τέλος του 2019 και ακόμη περισσότερες το 2020. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2019 θα ολοκληρωθεί η κάλυψη των Μπρίστολ, Κόβεντρι, Γλασκόβη, Χαλ, Λιντς, Λέστερ, Λίβερπουλ, Νιούκαστλ, Νότιγχαμ, Σέφιλντ  και μέσα στο 2020 των Άμπερντην, Κέμπριτζ, Ντέρμπι, Γκλούτσεστερ, Πητέρμπορο, Πλύμουθ, Πόρτσμουθ, Σαουθάμπτον, Γουλβερχάμπτον και Γουόρτσεστερ. Ακολούθησε στις 3 Ιουλίου η Vodafone, καλύπτοντας επί του παρόντος το Μπέρμιγχαμ, το Μπρίστολ, το Κάρντιφ, τη Γλασκόβη, το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ και το Λονδίνο, ενώ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το 5G της εταιρίας θα επεκταθεί και στις πόλεις Μπέρκενχεντ, Μπλάκπουλ, Μπόρνμουθ, Γκίλντφορντ, Νιούμπερι, Πόρτσμουθ, Πλύμουθ, Ρέντινγκ, Σαουθάμπτον, Στόουκ-ον-Τρεντ, Γουόρινγκτον και Γουλβερχάμπτον.

Με την είσοδο του Αυγούστου στο χορό μπαίνει πλέον και η εταιρία Three που θα παρέχει αρχικά το 5G δίκτυό της στους κατοίκους του Λονδίνου, ενώ έως το τέλος του 2019 η κάλυψή του θα περιλαμβάνει τις πόλεις Μπέρμιγχαμ, Μπόλτον, Μπράντφορντ, Μπράιτον, Μπρίστολ, Κάρντιφ, Κόβεντρι, Ντέρμπι, Εδιμβούργο, Γλασκώβη, Μάντσεστερ, Μίντλεσμπρο, Μίλτον Κέινς, Νόττιγχαμ, Ρέντινγκ, Σέφφιλντ, Σλόγκ, Σάντερλαντ και Γουλβερχάμπτον.

Το Σεπτέμβριο αναμένεται να λανσάρει και η εταιρία O2 το δικό της 5G δίκτυο, το οποίο θα παρέχει κάλυψη στις τέσσερις πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή το Μπέλφαστ, το Κάρντιφ, το Εδιμβούργο και το Λονδίνο, με στόχο να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές από το 2020, χρονικό σημείο που θα συμπίπτει με την ευρύτερη διαθεσιμότητα του 5G.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες χώρες, ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός γίγαντας Deutsche Telekom έχει λανσάρει το πρώτο 5G δίκτυο της Γερμανίας, παρέχοντας προς το παρόν περιορισμένη κάλυψη για πελάτες της Βόννης και του Βερολίνου. Τέλος, η εμπορική διάθεση 5G υπηρεσιών στην Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Χάρης Ματθαίου

You May Like This