Τα τελευταία χρόνια, η ψηφιακή τεχνολογία έχει επηρεάσει δραματικά σχεδόν κάθε τομέα της ανθρώπινης ύπαρξης, συμπεριλαμβανομένων των επικοινωνιών, του χώρου εργασίας, της ψυχαγωγίας, των ταξιδιών, των τραπεζών και των αγορών. Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν εξελιχτεί ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη σημαντική ανακάλυψη στην ιστορία, επιδρώντας σε πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού σε μόλις δύο δεκαετίες και διαμορφώνοντας πολιτισμούς. Μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού μέσω της βελτίωσης της σύνδεσης, της οικονομικής ένταξης, της εμπορικής πρόσβασης και της πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες.
Γράφει ο Χάρης Ματθαίου
Η ψηφιακή τεχνολογία είναι το δεύτερο βήμα στη διαδικασία κάθε σύγχρονης δημιουργίας. Οι λέξεις και οι εικόνες αναπαρίστανται σε δυαδικό κώδικα που αποτελείται από συνδυασμούς των αριθμών 0 και 1, οι οποίοι είναι κοινώς γνωστοί ως bits. Τεράστιος όγκος δεδομένων μπορεί να συμπιέζεται με χρήση ψηφιακής τεχνολογίας και να αποθηκεύεται σε μικροσκοπικές συσκευές αποθήκευσης που μπορούν να προστατεύονται και να μεταφέρονται εύκολα. Οι ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων αυξάνονται επίσης ως αποτέλεσμα της ψηφιοποίησης.
Για τη μεταφορά μηνυμάτων, οι τηλεπικοινωνίες εξαρτώνται από τις ψηφιακές τεχνικές. Οι ενισχυμένες οπτικές ίνες διευκόλυναν την ανάπτυξη ψηφιακών δικτύων επικοινωνίας στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Για πολλούς τύπους επικοινωνιών, όπως κινητά τηλέφωνα και καλωδιακές γραμμές, η ψηφιακή τεχνολογία έχει αντικαταστήσει τις αναλογικές μεταδόσεις. Η διαμόρφωση παλμικού κώδικα (PCM – Pulse Code Modulation) χρησιμοποιήθηκε για τη μετατροπή των αναλογικών δεδομένων σε ψηφιακά σήματα στους μετατροπείς (converters) αναλογικού σε ψηφιακό. Τα ψηφιοποιημένα σήματα ήταν λιγότερο παραμορφωμένα και ευκολότερα αναπαραγόμενα από τις αναλογικές εκπομπές.
Τι είναι η ψηφιακή τεχνολογία;
Δεδομένου ότι όλα σήμερα με κάποιο τρόπο βασίζονται σε υπολογιστές, η “Ψηφιακή Τεχνολογία” είναι ένας αρκετά ευρύς όρος που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Πιθανότατα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ψηφιακή τεχνολογία από τη στιγμή που σηκώνονται από το κρεβάτι μέχρι τη στιγμή που θα κοιμηθούν, ή ακόμη και όταν κοιμούνται. Όλα τα ηλεκτρονικά όργανα, αυτοματοποιημένα συστήματα, τεχνικός εξοπλισμός και πόροι που παράγουν, επεξεργάζονται ή αποθηκεύουν πληροφορίες, περιλαμβάνονται στον ορισμό της ψηφιακής τεχνολογίας. Η διαφορά μεταξύ αναλογικής και ψηφιακής τεχνολογίας είναι ότι στην αναλογική τεχνολογία, τα δεδομένα μετατρέπονται σε διάφορους ηλεκτρικούς ρυθμούς πλάτους, ενώ στην ψηφιακή τεχνολογία, τα δεδομένα μεταφράζονται στο δυαδικό σύστημα, δηλαδή μηδέν ή ένα, με κάθε bit να αντιπροσωπεύει δύο πλάτη.
Επιπτώσεις της ψηφιακής τεχνολογίας
Η επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας και της συνδεσιμότητας, των ρομπότ, της σταθεροποιημένης παραγωγής και της ψηφιακής πραγματικότητας συνοψίζεται ως εξής: η διασύνδεση αυτών των καινοτομιών υψηλής τεχνολογίας δημιουργεί ένα κυβερνο-φυσικό περιβάλλον που απαιτεί μια σχολαστική επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι πόροι και οι τεχνικές παραγωγής εργασίας.
Στην ψηφιακή επανάσταση και την εικονική εποχή, ο αντίκτυπος της ψηφιακής τεχνολογίας θα γίνει αισθητός σε κάθε κλάδο που είναι ικανός να παράγει πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ασφάλεια και ακρίβεια. Οι τρεις κύριες επιδράσεις της ψηφιακής τεχνολογίας στον βιομηχανικό τομέα είναι η αυξημένη παραγωγικότητα και η ευελιξία, η μαζική αναδιάρθρωση της αλυσίδας εφοδιασμού και η μαζική προσαρμογή.
Πολυλειτουργικές συσκευές όπως το ρολόι χειρός και το smartphone έχουν καταστεί ισχυρές, χάρη στις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις. Οι επιτραπέζιοι και οι φορητοί υπολογιστές έχουν γίνει πιο γρήγοροι, πιο βολικοί και πιο ισχυροί από ποτέ. Η τεχνολογία έχει κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, ταχύτερη, πιο βολική, πιο άνετη, ακριβέστερη και πιο ευχάριστη, ως αποτέλεσμα όλων αυτών των εξελίξεων. Για παράδειγμα, οι τεχνολογίες αιχμής με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας, βοηθούν στη διάσωση ζωών, στη διάγνωση ασθενειών και στην επέκταση του προσδόκιμου ζωής. Τα εικονικά περιβάλλοντα μάθησης και η εξ’ αποστάσεως μάθηση έχουν προσφέρει ευκαιρίες εκπαίδευσης σε μαθητές που διαφορετικά δε θα τις είχαν. Μέσα από πλατφόρμες που υποστηρίζουν blockchain, οι δημόσιες υπηρεσίες γίνονται πιο προσιτές και πιο υπεύθυνες, καθώς και λιγότερο απαιτητικές σε θέματα γραφειοκρατίας, ως αποτέλεσμα της βοήθειας της τεχνητής νοημοσύνης. Τα μεγάλα δεδομένα (Big Data) μπορούν επίσης να βοηθούν τους επικοινωνιολόγους χάραξης πολιτικής και τους προγραμματιστές, για να δημιουργούν πιο αποτελεσματικές και πιο συγκεκριμένες πολιτικές και προγράμματα.
Παραδείγματα ψηφιακής τεχνολογίας
Μερικά από τα βασικότερα παραδείγματα ψηφιακής τεχνολογίας είναι τα εξής:
Ιστοσελίδες: Οι ιστότοποι αποτελούν μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους για την πρόσβαση των ανθρώπων στο web, η οποία είναι αποτέλεσμα πολλών ψηφιακών τεχνολογιών. Οι ιστότοποι παρέχουν στους χρήστες πληθώρα πληροφοριών και έχουν γίνει όλο και πιο διαδραστικοί, επιτρέποντάς τους, για παράδειγμα, να μπορούν όχι μόνο να βλέπουν τι παίζεται στον κοντινό κινηματογράφο αλλά και να αγοράζουν εισιτήρια online.
Smartphones: Τα smartphones είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η ψηφιακή τεχνολογία έχει αναπτυχθεί με τέτοιο ρυθμό. Τα κινητά τηλέφωνα άλλαξαν τον τρόπο επικοινωνίας των ανθρώπων, τόσο μέσω φωνής όσο και μέσω γραπτών μηνυμάτων. Έχουμε πλέον νέας γενιάς smartphones, τα οποία διαθέτουν κάμερες, αριθμομηχανές και δυνατότητες χαρτογράφησης, μεταξύ άλλων ψηφιακών τεχνολογιών. Οι επιλογές των καταναλωτών γίνονται ακόμη πιο απαιτητικές ως αποτέλεσμα των εφαρμογών για κινητά.
Video streaming: Το video streaming μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους λόγους. Οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και να παρακολουθούν ή να μεταδίδουν ζωντανές εκδηλώσεις, μέσω του διαδικτύου. Με προγράμματα όπως το Skype, μπορούν να μιλάνε με άλλα άτομα στο Internet και να τα βλέπουν σε πραγματικό χρόνο, μέσω πραγματοποίησης video κλήσεων. Άλλες εναλλακτικές λύσεις προβολής για λήψη πληροφοριών ή διασκέδαση μπορούν να αναζητηθούν σε ιστότοπους, όπως το YouTube. Η τεχνολογία streaming καθίσταται διαθέσιμη σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών, συμπεριλαμβανομένων υπολογιστών, τηλεοράσεων και smartphones.
e-Books: Υπάρχει πλέον πληθώρα εναλλακτικών ψηφιακών λύσεων απέναντι σε με αυτές που προσφέρουν τα συμβατικά βιβλία. Οι χρήστες μπορούν τώρα να έχουν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα υλικών ανάγνωσης από μία και μόνο φορητή συσκευή, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη αποθήκευσης μεγάλου αριθμού ογκωδών και βαριών βιβλίων. Το μέγεθος και το στυλ γραμματοσειράς μπορούν να αλλάζουν με απλό και εύκολο τρόπο, ώστε να ταιριάζουν στις προτιμήσεις των αναγνωστών. Επιπλέον, τα e-Books συμβάλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς σε αντίθεση με τα έντυπα βιβλία δε χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη κανένα δέντρο για τη δημιουργία τους.
Blockchain: Η τεχνολογία Blockchain είναι ένα σύστημα που διατηρεί τα αρχεία των δημόσιων συναλλαγών, γνωστά και ως μπλοκ, σε πολλαπλά αρχεία που αναφέρονται ως “αλυσίδες” (chains), σε ένα σύστημα που συνδέεται με peer-to-peer συνδέσεις. Αυτός ο τύπος αποθήκευσης αναφέρεται μερικές φορές ως “ψηφιακό βιβλίο”. Κάθε μπλοκ στην αλυσίδα περιλαμβάνει πολλές συναλλαγές και κάθε φορά που συμβαίνει μια νέα συναλλαγή στο Blockchain, μια εγγραφή αυτής της συναλλαγής προστίθεται στο βιβλίο του κάθε συμμετέχοντα.
Η τεχνολογία DLT (Distributed Ledger Technology) είναι μια αποκεντρωμένη βάση δεδομένων που ελέγχεται από πολλά μέλη. Κάθε συναλλαγή στο ίδιο λογιστικό βιβλίο επαληθεύεται και προστατεύεται από την ψηφιακή υπογραφή του κατόχου, η οποία την επιβεβαιώνει και την εξασφαλίζει. Ως αποτέλεσμα αυτού, η πληροφορία που περιέχεται στο ψηφιακό βιβλίο είναι πολύ ασφαλής.
Το Blockchain χρησιμοποιεί μια μέθοδο αποθήκευσης δεδομένων που είναι δύσκολο έως και αδύνατο να αλλάξει, να χακαριστεί ή να κλαπεί. Δημιουργεί ένα ψηφιακό αρχείο καταγραφής συναλλαγών που αντιγράφεται και διανέμεται σε όλο το δίκτυο συστημάτων υπολογιστών της “αλυσίδας”. Είναι μια μορφή τεχνολογίας κατανεμημένου λογιστικού βιβλίου, στο οποίο οι συναλλαγές καταγράφονται με τη χρήση μιας αμετάβλητης κρυπτογραφικής υπογραφής, γνωστής ως hash.
Ψηφιακό νόμισμα – Κρυπτονόμισμα: Το Bitcoin αποτελεί το διεθνώς πιο γνωστό κρυπτονόμισμα που βασίζεται στην προαναφερθείσα τεχνολογία Blockchain. Κάθε κρυπτονόμισμα είναι ένα ψηφιακό κέρμα παρόμοιο με τα φυσικά, που βασίζεται όμως σε έναν εικονικό μηχανισμό συναλλαγών. Για τον έλεγχο της δημιουργίας χρηματοοικονομικών μονάδων και την παρακολούθηση της ανταλλαγής κεφαλαίων, το κρυπτονόμισμα χρησιμοποιεί μοναδικές τεχνολογίες κρυπτογράφησης. Οι συναλλαγές της μορφής αυτής χρησιμοποιούν μια ψηφιακή μέθοδος μεταφοράς χρημάτων που δεν απαιτεί τη διασταύρωση στοιχείων και επικύρωσή τους από τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι πληρωμές κρυπτονομισμάτων είναι απλώς εικονικές πληρωμές σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που αξιολογεί την εγκυρότητα ορισμένων συναλλαγών και όχι πραγματικά χρήματα που προωθούνται για μεταφορά προς τον πραγματικό κόσμο. Κατά τη μεταφορά χρημάτων με ψηφιακά νομίσματα, οι συναλλαγές καταχωρούνται και αποθηκεύονται σε ένα γενικό λογιστικό βιβλίο που βασίζεται σε τεχνικές Blockchain.
Υπάρχουν πολλά ακόμα παραδείγματα Ψηφιακής Τεχνολογίας με αμέτρητες εφαρμογές, όπως αυτοκίνητα, τρισδιάστατες εκτυπώσεις, μηχανήματα ATM, ρομποτική, drones και κατευθυνόμενοι πύραυλοι, τράπεζες και χρηματοοικονομικά, gadgets, Social Media, ψηφιακή μουσική κ.λπ. Στην πραγματικότητα, στην εποχή που ζούμε σχεδόν τα πάντα σχετίζονται έτσι κι αλλιώς με την ψηφιακή τεχνολογία, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο.
Το μέλλον της ψηφιακής τεχνολογίας
Ο μετασχηματισμός της ψηφιακής βιομηχανίας βρίσκεται μέσα στην ατζέντα των επιχειρήσεων για τα επόμενα χρόνια και η περίοδος από τώρα έως το 2025 θεωρείται ότι είναι κρίσιμη για τους ηγέτες της τεχνολογίας, ώστε να προετοιμαστούν και να σχεδιάσουν για να τον εφαρμόσουν σε όλους τους τομείς. Για να είναι επιτυχημένα τα επόμενα χρόνια, οι ψηφιακές βιομηχανίες πρέπει να οργανωθούν για να βελτιώσουν τις εμπειρίες των καταναλωτών τους και να μεγιστοποιήσουν την επιχειρηματική αποτελεσματικότητά τους σε πολλούς τομείς, δημιουργώντας ισχυρούς, κρίσιμους δεσμούς μεταξύ ανθρώπων, υποδομών και πληροφοριών που θα αποτελούν μια αδιάσπαστη αλυσίδα.
Join the Conversation →