Η υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων WhatsApp επιτρέπει στους χρήστες να συνδέονται μέσω διακομιστών μεσολάβησης, ώστε να μπορούν να παραμείνουν συνδεδεμένοι εάν το διαδίκτυο είναι αποκλεισμένο ή διαταραγμένο λόγω διακοπής λειτουργίας.
Ο τεχνολογικός γίγαντας, που ανήκει στη Meta, δήλωσε ότι ελπίζει ότι διακοπές ρεύματος όπως αυτές στο Ιράν “δεν θα συμβούν ποτέ ξανά”.
Αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και “αποκόπτουν τους ανθρώπους από το να λάβουν επείγουσα βοήθεια”.
Το WhatsApp προτρέπει την παγκόσμια κοινότητά του να προσφέρει εθελοντές εκπροσώπους για να βοηθήσει τους ανθρώπους να “επικοινωνούν ελεύθερα” και δήλωσε ότι θα προσφέρει καθοδήγηση για το πώς να δημιουργηθεί ένας τέτοιος εκπρόσωπος.
“Η σύνδεση με μεσολάβηση διατηρεί το ίδιο υψηλό επίπεδο ιδιωτικότητας και ασφάλειας που παρέχει το WhatsApp”, έγραψε στο ιστολόγιο.
“Τα προσωπικά σας μηνύματα εξακολουθούν να προστατεύονται από κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο – διασφαλίζοντας ότι παραμένουν μεταξύ εσάς και του ατόμου με το οποίο επικοινωνείτε και δεν είναι ορατά σε κανέναν ενδιάμεσο, ούτε στους διακομιστές μεσολάβησης, το WhatsApp ή τη Meta”.
Ο Juras Juršėnas, από την εταιρεία μεσολάβησης και συλλογής διαδικτυακών δεδομένων Oxylabs, δήλωσε στο BBC News: “Για τους ανθρώπους με κυβερνητικούς περιορισμούς στην πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως συνέβη στο Ιράν, η χρήση ενός διακομιστή μεσολάβησης μπορεί να επιτρέψει στους ανθρώπους να διατηρήσουν τη σύνδεση με το WhatsApp και το υπόλοιπο ελεύθερο, μη λογοκριμένο διαδίκτυο.
“Αυτό θα επιτρέψει στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να παραμείνουν συνδεδεμένοι, ακόμη και αν η πρόσβασή τους στο διαδίκτυο έχει αποκλειστεί από κάποιους κακόβουλους φορείς”.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/ | BBC
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 9/1/2023)
Join the Conversation →