nowmag.gr

· Τα microgrids αξιοποιούν κατανεμημένη παραγωγή ενέργειας για να συμπληρώσουν την ισχύ που παρέχεται από το δίκτυο, αντισταθμίζοντας το κόστος και αυξάνοντας την ανθεκτικότητα του δικτύου σε διακοπές
· Οι σύγχρονες τεχνολογίες αισθητήρων και τα analytics επιτρέπουν την αποτελεσματική διαχείριση της ενέργειας
· Τα microgrids μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της βιωσιμότητας και στη βελτιστοποίηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της παραγωγής εντός του δικτύου με τη χρήση ηλιακής ή αιολικής ενέργειας

Η Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού αναλύει στη νέα μελέτη «Πώς τα microgrids των data centers αυξάνουν την ανθεκτικότητα και βελτιστοποιούν το κόστος και τη βιωσιμότητα». Η έκθεση παρέχει έναν λεπτομερή οδηγό για το πώς οι τεχνολογικές εξελίξεις στα analytics, οι αισθητήρες και η διαχείριση συστημάτων μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους των data centers να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες διαφορετικών τοπικών πηγών ενέργειας, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα των εγκαταστάσεών τους. Επιπλέον, τα microgrids προσφέρουν εξοικονόμηση κόστους, μείωση απαιτήσεων για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ενίσχυση των προσπαθειών για εξασφάλιση βιωσιμότητας με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – ζητήματα που απασχολούν τόσο τους τελικούς χρήστες, όσο και τους παρόχους υπηρεσιών data centers και τις κυβερνήσεις παγκοσμίως.

«Με τις τεχνολογίες των data centers να συνεχίζουν να εξελίσσονται και να γίνονται όλο και πιο προσιτές, οι operators μπορούν να χρησιμοποιούν microgrids για να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα, την ενεργειακή απόδοση και τη λειτουργικότητα των εγκαταστάσεων», δήλωσε ο Marc Garner, VP, Secure Power Division, Schneider Electric UK&I. «Με την συγκεκριμένη τεχνολογία, οι πάροχοι μπορούν, επίσης, να ενσωματώσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως την αιολική και την ηλιακή, και να δημιουργήσουν νέα έσοδα, ‘αποθηκεύοντας’ ηλεκτρική ενέργεια και πωλώντας την ξανά στο δίκτυο την περίοδο με μεγάλη ζήτηση. 

Τι είναι το microgrid;

Ένα microgrid είναι ένα τοπικό ενεργειακό σύστημα, το οποίο διαθέτει μία ή περισσότερες πηγές ενέργειας και συστήματα ελέγχου διαχείρισης ενέργειας, προσφέροντας ασφαλή ενέργεια στους καταναλωτές, που μπορεί να περιλαμβάνει ένα data center ή ένα σύμπλεγμα εγκαταστάσεων σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Οι πηγές ενέργειας μπορεί να αφορούν: γεννήτριες diesel που χρησιμοποιούνται κυρίως ως εφεδρικές πηγές ενέργειας στο κύριο δίκτυο, συνδυαστικά συστήματα ψύξης, θερμότητας και ισχύος (CCHP), στα οποία οι κινητήρες αερίου ή οι στρόβιλοι παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, όπως οι μπαταρίες που βρίσκονται σε συστήματα αδιάλειπτης τροφοδοσίας (UPS) διατηρώντας συνεχή ισχύ σε ένα φορτίο.

Ενίσχυση ανθεκτικότητας

Η μελέτη περιγράφει πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα microgrid βασισμένο σε αρχιτεκτονική τριών επιπέδων για τη βελτίωση της λειτουργικής ανθεκτικότητας. Το πρώτο επίπεδο, που περιλαμβάνει έξυπνους αισθητήρες βασισμένους στην τεχνολογία Internet of Things (IoT), προσφέρει δυνατότητα παρακολούθησης και ελέγχου σε κατανεμημένα ενεργειακά στοιχεία. Το δεύτερο επίπεδο περιλαμβάνει έναν ελεγκτή microgrid και σχετικό λογισμικό που επιτρέπει τον τοπικό έλεγχο στο Edge σε πραγματικό χρόνο. Στο τελευταίο επίπεδο, οι εφαρμογές, τα analytics και οι υπηρεσίες, που συνήθως φιλοξενούνται στο cloud, βοηθούν τους υπεύθυνους να βελτιστοποιήσουν τους τρόπους με τους οποίους παράγουν, καταναλώνουν και αποθηκεύουν ενέργεια.

Αυτό, βοηθά στη διαχείριση μιας πολυεπίπεδης προσέγγισης για την ανθεκτικότητα του συστήματος, διασφαλίζοντας την επαρκή χωρητικότητα μπαταρίας για την αποφυγή ενδεχόμενων διακοπών ρεύματος που μπορεί να βλάψουν τις λειτουργίες.

Βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα

Ένα microgrid μπορεί, επίσης, να συμβάλλει στη βελτιστοποίηση του ενεργειακού κόστους και τη μεγιστοποίηση της χρήσης βιώσιμης ενέργειας. Η παραγωγή ηλιακής ή αιολικής ενέργειας μπορεί να ενσωματωθεί στο ενεργειακό μείγμα χρησιμοποιώντας τα προηγμένα συστήματα ελέγχου που διατίθενται τώρα σε προσιτές τιμές. Σε συνδυασμό με το αναλυτικό λογισμικό που μπορεί να προβλέψει τις καιρικές συνθήκες που είναι πιθανό να ευνοούν την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ή ακόμη και να πουλήσουν ενέργεια στο δίκτυο, μειώνοντας έτσι το κόστος και ενισχύοντας τη βιωσιμότητα της φιλικής προς το περιβάλλον παραγωγής ενέργειας.

Μια πρόσφατη έκθεση της Schneider Electric και της 451 Research αναλύει τη σημασία της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας για τους operators των data centers. Με γνώμονα τις απαιτήσεις των πελατών, στην έκθεση διαπιστώνεται ότι το 80% των colocation service providers διαθέτουν σημαντικά προγράμματα βιωσιμότητας για τη βελτίωση του τρόπου σχεδιασμού, κατασκευής και λειτουργίας των data centers τους. Επιπλέον, το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η αποτελεσματικότητα και η βιωσιμότητα θα αποτελέσουν πολύ σημαντικούς παράγοντες ως προς τον ανταγωνισμό στο εγγύς μέλλον και το 97% δηλώνει ότι ορισμένοι ή όλοι οι πελάτες τους αναζητούν ουσιαστικές δεσμεύσεις για βιώσιμες πρακτικές.

Μπορείτε να δείτε  τη μελέτη #289 «Πώς τα microgrids των data centers αυξάνουν την ανθεκτικότητα, βελτιστοποιούν το κόστος και βελτιώνουν τη βιωσιμότητα» της Schneider Electric, εδώ.

 

You May Like This