nowmag.gr

Η Google ανακοίνωσε τη σταδιακή διάθεση της νέας οικολογικής λειτουργίας δρομολόγησης στους χάρτες Google, στην Ελλάδα και σε ακόμη σχεδόν 40 χώρες σε όλη την Ευρώπη. Χάρη στη νέα αυτή λειτουργία, κάθε άτομο που μετακινείται στην Ελλάδα θα μπορεί πλέον να επιλέξει τη διαδρομή με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων, η οποία συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και τη μείωση εκπομπών άνθρακα – με μια μόνο κίνηση μέσω της εφαρμογής.

Αναλυτικά η ενημέρωση της εταιρείας:

Φανταστείτε ότι σχεδιάζετε μια ημερήσια εκδρομή από το σπίτι σας στην Αθήνα μέχρι τη Βραυρώνα – περίπου μία ώρα διαδρομή. Για να αποφασίσετε πώς θα πάτε εκεί ανοίγετε τους Χάρτες Google, οι οποίοι σας δίνουν πολλές επιλογές διαδρομών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το περπάτημα, το ποδήλατο και η δημόσια συγκοινωνία. Δεδομένης της διάρκειας του ταξιδιού είναι πιο λογικό να πάτε οδηγώντας και να αναζητήσετε αμέσως την πιο γρήγορη διαδρομή. Τι θα συνέβαινε, όμως, εάν υπήρχαν κι άλλες επιλογές – όπως για παράδειγμα μια διαδρομή που θα διαρκούσε περίπου εννέα λεπτά παραπάνω, αλλά θα σας εξοικονομούσε σχεδόν το 30% της αναμενόμενης κατανάλωσης καυσίμων;

Είναι γεγονός: Οικολογικές διαδρομές στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη

Αυτό είναι πλέον δυνατό χάρη στις οικολογικές διαδρομές στους Χάρτες Google, που από σήμερα, διατίθενται σταδιακά στην Ελλάδα και σε ακόμη σχεδόν 40 χώρες σε όλη την Ευρώπη. Έτσι, μπορείτε να επιλέξετε τη διαδρομή με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων, η οποία σας βοηθάει όχι μόνο να εξοικονομήσετε χρήματα από τα καύσιμα, αλλά και να μειώσετε τις εκπομπές άνθρακα — κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα πολλούς Ευρωπαίους. Πρόκειται για μια απολύτως ρεαλιστική ανησυχία καθώς, σύμφωνα με την έκθεση του Statista’s 2022, οι οδικές μεταφορές αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών άνθρακα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εκτός από την εμφάνιση της πιο σύντομης διαδρομής, οι Χάρτες Google θα εμφανίζουν πλέον και εκείνη που είναι η πιο αποδοτική για την εξοικονόμηση καυσίμων, ανεξάρτητα από το αν συμπίπτει και με την ταχύτερη. Με λίγα μόνο «κλικ» θα μπορείτε να δείτε τη σχετική εξοικονόμηση καυσίμων και τη διαφορά χρόνου μεταξύ των δύο διαδρομών και να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει καλύτερα. Θέλετε να επιλέγετε πάντα την πιο γρήγορη διαδρομή; Δεν πειράζει – απλώς προσαρμόστε τις προτιμήσεις σας στις Ρυθμίσεις.  

Οι οικολογικές διαδρομές έχουν θετικό αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο. Από την εφαρμογή τους στις ΗΠΑ, και τον Καναδά υπολογίζεται ότι έχουν συμβάλει ήδη στην απομάκρυνση παραπάνω από μισό εκατομμύριο μετρικών τόνων εκπομπών άνθρακα — το οποίο ισοδυναμεί με 100.000 αυτοκίνητα λιγότερα στον δρόμο. 

Επιλέξτε την πιο οικονομική διαδρομή με βάση τον τύπο του κινητήρα 

Η πιο οικονομική διαδρομή εξαρτάται ανάλογα και με τον τύπο κινητήρα του αυτοκινήτου σας. Για παράδειγμα, οι πετρελαιοκινητήρες είναι συνήθως πιο αποδοτικοί για την εξοικονόμηση καυσίμων σε υψηλότερες ταχύτητες από τους βενζινοκινητήρες ή τους κινητήρες αερίου, ενώ τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα έχουν καλύτερες επιδόσεις σε συνθήκες κυκλοφοριακής κίνησης. Γι’ αυτό, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα δώσουμε τη δυνατότητα στους οδηγούς που αναζητούν οικολογικές διαδρομές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά να αναφέρουν τον τύπο του κινητήρα τους — βενζίνη ή φυσικό αέριο, πετρέλαιο, υβριδικό ή ηλεκτρικό όχημα (EV) — προκειμένου να μπορούν να επιλέγουν την καλύτερη διαδρομή και να έχουν τις πιο ακριβείς εκτιμήσεις αποδοτικότητας καυσίμου ή ενέργειας.

Η τεχνολογία αυτή κατέστη δυνατή χάρη σε στοιχεία του Εθνικού Εργαστηρίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREL) του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και σε δεδομένα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος. Συνδυάζοντάς τα με τις τάσεις οδήγησης στους Χάρτες Google, μπορέσαμε να αναπτύξουμε προηγμένα μοντέλα μηχανικής εκμάθησης, βασισμένα στους πιο δημοφιλείς τύπους κινητήρων συγκεκριμένων περιοχών.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με τη νέα υπηρεσία στο Google Maps, που θα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, οι οποίες παράλληλα θα συμβάλουν και στην εξοικονόμηση χρημάτων στις καθημερινές τους διαδρομές. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η προστασία του περιβάλλοντος είναι σήμερα πιο σημαντικές από ποτέ. Με ενωμένες τις δυνάμεις μας μπορούμε σίγουρα να επιτύχουμε περισσότερα απέναντι σε αυτές τις απαιτητικές προκλήσεις».

Η Διευθύντρια Marketing της Google για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μαρία Φουντά, δήλωσε: «Mε μεγάλη χαρά, ανακοινώνουμε τη διάθεση της νέας οικολογικής λειτουργίας δρομολόγησης στους χάρτες Google. Χάρη στη νέα αυτή λειτουργία, κάθε άτομο που μετακινείται στην Ελλάδα θα μπορεί πλέον να επιλέξει τη διαδρομή με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων, η οποία συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και τη μείωση εκπομπών άνθρακα, κι όλα αυτά με μια κίνηση μέσω της εφαρμογής. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε ένα ακόμη βήμα στο να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να πραγματοποιούν πιο συνειδητές επιλογές, παραμένοντας σταθεροί στη δέσμευσή μας για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα.»

Σας βοηθάμε να κάνετε βιώσιμες επιλογές με τους Χάρτες Google και όχι μόνο 

Είτε μετακινείστε μέσα στην πόλη σας είτε ταξιδεύετε, η Google μπορεί να σας βοηθήσει με μερικές χρήσιμες συμβουλές να φτάσετε εκεί που θέλετε να πάτε μέσω μιας πιο βιώσιμης επιλογής:

Είναι ηλεκτρικό! Εάν διαθέτετε ηλεκτρικό όχημα, απλώς αναζητήστε τη λέξη «σταθμός φόρτισης EV» στους Χάρτες Google, για να βρείτε σταθμούς φόρτισης σε κοντινή απόσταση, μαζί με άλλες χρήσιμες λεπτομέρειες, όπως τύπους θυρών και ταχύτητες φόρτισης. Σε ορισμένους σταθμούς μάλιστα, μπορείτε να δείτε ακόμη και εάν υπάρχει άμεσα διαθέσιμος φορτιστής, βοηθώντας σας να αποφύγετε την αναμονή και να εξοικονομήσετε πολύτιμο χρόνο.

Περπατήστε τη διαδρομή μας: οι Χάρτες Google προσφέρουν οδηγίες αλλαγής κατευθύνσεων για τους πεζούς. Για να διασφαλιστεί ότι δεν βρίσκονται στον λάθος δρόμο, το Live View χρησιμοποιεί τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας για να εμφανίζει βέλη και οδηγίες με ξεκάθαρη απεικόνιση στον χάρτη. Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε προεπισκόπηση της διαδρομής με το Street View.

Πλοηγηθείτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς με ευκολία. Πατώντας στο εικονίδιο των δημόσιων συγκοινωνιών στις Οδηγίες, λαμβάνετε οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στον προορισμό σας με λεωφορείο, τρένο, μετρό, ακόμη και με πλοίο. Εφόσον οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες, μπορείτε να δείτε σε πραγματικό χρόνο τις ώρες άφιξης και αναχώρησης, τις μετεπιβιβάσεις και τις καθυστερήσεις. Οι Χάρτες Google παρέχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να είστε προετοιμασμένοι, όπως εάν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση, ποια είναι η εξωτερική θερμοκρασία, καθώς και εάν υπάρχουν διαθέσιμες διαδρομές προσβάσιμες από αναπηρικά αμαξίδια.

Επιλέξτε βιώσιμα καταλύματα Η Αναζήτηση Google σάς βοηθάει να βρείτε ξενοδοχεία που έχουν δεσμευτεί σε πράσινες πρακτικές. Τα ξενοδοχεία που έχουν πιστοποιηθεί ότι πληρούν υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας από ανεξάρτητους οργανισμούς, όπως το Green Key ή το EarthCheck, θα έχουν σήμα οικολογικής πιστοποίησης δίπλα στο όνομά τους. Αυτό σας βοηθά να κατανοήσετε τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές που εφαρμόζουν, από τη μείωση των απορριμμάτων έως την ενεργειακή επάρκεια και τα μέτρα εξοικονόμησης νερού.

Όλα αυτά αποτελούν μέρος της δικής μας δέσμευσης να κάνουμε τη βιώσιμη επιλογή μια ευκολότερη επιλογή, ενθαρρύνοντας προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από τα προϊόντα της Google ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πηγή: https://www.zougla.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 12/9/2022)

You May Like This