nowmag.gr

Η OpenAI, η start up εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το ChatGPT, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επεξεργάζεται μια αναβάθμιση του chatbot, την οποία οι χρήστες θα μπορούν να προσαρμόσουν, καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αμφιβολίες σχετικά με την προκατάληψη στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η start-up με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, την οποία έχει χρηματοδοτήσει η Microsoft Corp (MSFT.O), δήλωσε ότι έχει εργαστεί για να μετριάσει τις πιθανότητες πολιτικών και άλλων προκαταλήψεων, αλλά ήθελε επίσης να συμπεριλάβει περισσότερες διαφορετικές απόψεις. «Αυτό σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε τις λειτουργίες του συστήματος με τις οποίες άλλοι άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων και ημών) μπορεί να διαφωνούν έντονα», ανέφερε σε ανάρτηση στο blog της, προσφέροντας την προσαρμογή ως μια λύση προς τα εμπρός. Παρόλα αυτά, θα υπάρχουν «πάντα κάποια όρια στη συμπεριφορά του συστήματος».

Το ChatGPT, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο, έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον για την τεχνολογία πίσω από αυτό που ονομάζεται παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία χρησιμοποιείται για την παραγωγή απαντήσεων που μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία και έχουν εντυπωσιάσει τους ανθρώπους.

Η είδηση από την startup έρχεται την ίδια εβδομάδα που ορισμένα μέσα ενημέρωσης επεσήμαναν ότι οι απαντήσεις από τη νέα μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft, που τροφοδοτείται από το OpenAI, είναι δυνητικά επικίνδυνες και ότι η τεχνολογία μπορεί να μην είναι έτοιμη για πρεμιέρα.

Ο τρόπος με τον οποίο οι τεχνολογικές εταιρείες θέτουν προστατευτικές δικλείδες για αυτή την εκκολαπτόμενη τεχνολογία είναι ένας βασικός τομέας εστίασης για τις εταιρείες στο χώρο της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, με τον οποίο εξακολουθούν να παλεύουν. Η Microsoft δήλωσε την Τετάρτη ότι τα σχόλια των χρηστών τη βοηθούν να βελτιώσει το Bing πριν από την ευρύτερη εξάπλωση, μαθαίνοντας για παράδειγμα ότι το AI chatbot της μπορεί να «κληθεί» να δώσει απαντήσεις που δεν σκόπευε.

Η OpenAI ανέφερε στην ανάρτηση στο ιστολόγιο ότι οι απαντήσεις του ChatGPT εκπαιδεύονται πρώτα σε μεγάλα σύνολα δεδομένων κειμένου που είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο. Ως δεύτερο βήμα, οι άνθρωποι εξετάζουν ένα μικρότερο σύνολο δεδομένων και τους δίνονται οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν σε διάφορες καταστάσεις.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 20/2/2023)

You May Like This