Ανάμικτα συναισθήματα διακατέχουν προφανώς τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ αλλά και τα στελέχη της Metα, της μητρικής εταιρείας των Facebook, Instagram, WhatsApp και Threads. Το τελευταίο εγχείρημα της Metα, η πλατφόρμα microblogging Threads που εμφανίστηκε ως ανταγωνιστής του Twitter μετά από τη θριαμβευτική της εμφάνιση στον κόσμο των social media και τις 100 εκατ. εγγραφές χρηστών σε πέντε μόλις μέρες έχει… ξεφουσκώσει για τα καλά για να μην πούμε ότι παρουσιάζει σημάδια κατάρρευσης.
Από τις περίπου 120 εκατ. εγγραφές των πρώτων δύο εβδομάδων το Threads μετρά πριν κλείσει καλά καλά ένας μήνας λειτουργίας του περίπου 13 εκατ. εγγραφές ενώ και το ενδιαφέρον όσων το χρησιμοποιούν μειώνεται με ταχύ ρυθμό αφού από τα περίπου δέκα λεπτά που ήταν ο αρχικός μέσος όρος παραμονής στην πλατφόρμα οι χρήστες παραμένουν πλέον σε αυτή περίπου 4 λεπτά κατά μέσο όρο και το μέλλον δεν μοιάζει ευοίωνο για το Threads.
Όμως την ίδια στιγμή το Facebook παρά την δυναμική που έχουν αποκτήσει άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως το Tik Tok όχι μόνο συγκράτησε τις δυνάμεις του αλλά τις αυξάνει. Η Metα ανακοίνωσε ότι το Facebook έσπασε το φράγμα των τριών δισ. ενεργών χρηστών φτάνοντας τους 3,8 δισ. ενεργούς χρήστες αριθμός που φυσικά αποτελεί ρεκόρ για τη βιομηχανία των social media. Όμως ταυτόχρονα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το τμήμα ανάπτυξης τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας, το Reality Labs, παρουσιάζει ζημιές δεύτερου εξαμήνου του 2023 ύψους 3,7 δισ. δολαρίων. Το συνολικό ύψος των ζημιών του Reality Labs τους τελευταίους 18 μήνες είναι της τάξης των 21 δισ. δολαρίων ποσό που αναμένεται να αυξηθεί όταν ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα των επόμενων τριμήνων μέχρι το τέλος του έτους.
Η Metα προσπαθεί να γίνει ηγέτιδα δύναμη τόσο στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας με τις κάσκες και το λογισμικό Quest αλλά έχει να ανταγωνιστεί πολύ ισχυρούς αντιπάλους με τελευταία την Apple που παρουσίασε το δικό της σύστημα εικονικής πραγματικότητας. Παράλληλα ο συνιδρυτής και επικεφαλής της Metα, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αποφάσισε ότι θα ρίξει όλο του το βάρος στην ανάπτυξη τεχνολογιών για τον εικονικό κόσμο του Metaverse θεωρώντας ότι εκεί είναι το μέλλον όχι μόνο των social media αλλά του Διαδικτύου γενικότερα και έχει δηλώσει ότι θέλει να μετατρέψει την Metα σε μια εταιρεία αποκλειστικής ενασχόλησης και λειτουργίας στο Metaverse.
Για τον σκοπό αυτό η Metα επενδύει τεράστια κεφάλαια τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη τεχνολογιών για το Metaverse με στόχο να φτιάξει εικονικό ένα περιβάλλον που θα είναι αυτό που θα αποτελέσει τελικά τον κόσμο του Metaverse και όλοι οι χρήστες θα εισέρχονται στη δική της εκδοχή αυτού του κόσμου με όλα τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτή την (μονοπωλιακή) εξέλιξη. Όμως η μετάβαση στο κόσμο του Metaverse δεν προχωρά με το ρυθμό που είχε εκτιμήσει τόσο ο Ζάκερμπεργκ όσο και άλλα στελέχη της βιομηχανίας της τεχνολογίας και φαίνεται ότι θα καθυστερήσει αρκετά να γίνει αν τελικά γίνει κιόλας τουλάχιστον στο επίπεδο που εκτιμάται αντικαθιστώντας δηλαδή πλήρως το Διαδίκτυο και τον κυβερνοχώρο όπως τον γνωρίζουμε σήμερα.
Αυτή η καθυστέρηση προκαλεί πραγματική αιμορραγία στην Metα, η οποία επενδύει παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ζημιών πολλών δισ. δολαρίων ετησίως στο τμήμα Reality Labs με αιτία κατά βάση το Metaverse. Μένει να δούμε σε ποιά επίπεδα θα κλείσει η φετινή χρονιά σε οικονομικές απώλειες της Metα για το όραμα του Metaverse και αν θα ληφθούν κάποιες αποφάσεις, αν δηλαδή θα συνεχιστεί με την ίδια προσήλωση η επένδυση στο Metaverse ή αν θα υπάρξει αλλαγή τακτικής και στρατηγικής της εταιρείας.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 31/7/2023)
Join the Conversation →