nowmag.gr

Η Valve ανακοίνωσε το Steam Deck ΟLED, την νέα αναβαθμισμένη έκδοση της φορητής κονσόλας, που θα γίνει διαθέσιμη τις επόμενες ημέρες.

O Greg Coomer, σχεδιαστής προϊόντος στη Valve, χαρακτήρισε το νέο μοντέλο “την οριστική έκδοση του Steam Deck” και εξήγησε ότι η συσκευή περιλαμβάνει πολλά πράγματα που η εταιρεία ήθελε να συμπεριλάβει κατά την κυκλοφορία του μοντέλου LCD, αλλά δεν κατάφερε, μαζί με κάποιες προσθήκες βασισμένες στα σχόλια της κοινότητας.

Η πιο προφανής αναβάθμιση στη συσκευή, όπως μαρτυρά το όνομά της, είναι η οθόνη. Το αρχικό Steam Deck είχε μια LCD οθόνη 7 ιντσών 800p με ανανέωση στα 60Hz. Το νέο μοντέλο ενσωματώνει μια OLED οθόνη 7,4 ιντσών στον ίδιο χώρο, συρρικνώνοντας τα πλαίσια γύρω από την οθόνη. Η νέα οθόνη λειτουργεί στην ίδια ανάλυση, αλλά με ρυθμό ανανέωσης έως 90Hz. Είναι επίσης HDR, καλύπτοντας το 110% του χρωματικού φάσματος P3 με κορυφαία φωτεινότητα 1.000 nit. Όπως όλες οι οθόνες OLED, προβάλλει απόλυτα τα μαύρα και έχει άμεσους χρόνους απόκρισης.

Το Steam Deck OLED διαθέτει μια αυξημένη έκδοση του ίδιου προσαρμοσμένου APU που βρίσκεται στο αρχικό Steam Deck. Το νέο APU παράγεται σε διαδικασία 6nm, αντί για την παλαιότερη διαδικασία 7nm. Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν συνήθως τις διαδικασίες συρρίκνωσης για να βελτιώσουν είτε την απόδοση είτε την αποδοτικότητα, και η Valve επέλεξε το δεύτερο. Η μέγιστη συχνότητα τόσο της GPU όσο και της CPU είναι ίδια μεταξύ των μοντέλων LCD και OLED, κάτι που διευκολύνει τους προγραμματιστές.

Στη συσκευή υπάρχει μια μπαταρία 25% μεγαλύτερη με χωρητικότητα 50Whr, σε σύγκριση με την αρχική 40Whr. Σύμφωνα με τη Valve, οι αλλαγές σε επεξεργαστή και μπαταρία συνδυάζονται για να προκαλέσουν αύξηση της διάρκειας ζωής κατά 30-50% μεταξύ των δύο γενεών. Επισήμως, η μπαταρία έχει αυτονομία “από τρεις έως 12 ώρες”.

Η εσωτερική αναβάθμιση καθιστά το Steam Deck OLED κάπως ελαφρύτερο και πιο δροσερό στην αφή όταν παίζετε παιχνίδια, καθώς διαθέτει και έναν ελαφρώς μεγαλύτερο ανεμιστήρα. Άλλες βελτιώσεις περιλαμβάνουν υποστήριξη τόσο για Wi-Fi 6E όσο και για Bluetooth 5.3, μαζί με ένα νέο σύστημα κεραίας που θα προσφέρει καλύτερη εμπειρία όταν χρησιμοποιούνται και τα δύο ταυτόχρονα. Υπάρχει επίσης μια ανασχεδιασμένη υποδοχή για παροχή ρεύματος με ένα μακρύτερο καλώδιο 2,5 μέτρων που θα φορτίσει το μοντέλο OLED από 20 έως 80% “το πολύ σε 45 λεπτά.” Τα thumbsticks έχουν γίνει επίσης 1mm ψηλότερα, και τα haptics των touch pads είναι ελαφρώς πιο ευαίσθητα.

Το Steam Deck OLED ξεκινά από $549 ενώ, λόγω των αλλαγών, το 64GB LCD Steam Deck (προηγουμένως πωλούνταν στα $399) θα πέσει στα $349, και το 512GB LCD (προηγουμένως $649) θα πέσει στα $499. Όταν η Valve εξαντλήσει το απόθεμά της και των δύο, αυτές οι γραμμές θα διακοπούν. Ωστόσο, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλα τα μοντέλα LCD με ενημερώσεις λογισμικού.

Τελικά, το παλιό LCD Steam Deck θα κοστίζει $399, αλλά με 256GB αποθήκευση αντί για 64GB. Το νέο μοντέλο αναβάθμισης θα κοστίζει $20 περισσότερο στα $549 για 512GB, αλλά έρχεται με οθόνη OLED και τις βελτιώσεις που περιγράψαμε παραπάνω. Η τιμή ανεβαίνει στα $649 για 1ΤΒ αποθήκευσης και μια βελτιωμένη θήκη μεταφοράς που μπορεί να ανοίξει σε μια λεπτή θήκη που είναι μικρότερη και πιο εύκολη στο να χωράει σε τσάντα. Διαθέτει επίσης το ίδιο αντι-ανακλαστικό γυαλί όπως το προηγούμενο μοντέλο LCD 512GB.

Τέλος, υπάρχει επίσης μια έκδοση Limited Edition του μοντέλου 1TB, με ένα διαφανές περίβλημα και μια προσαρμοσμένη θήκη μεταφοράς, που θα πωλείται στα $679.

Το Steam Deck OLED θα είναι διαθέσιμο για παραγγελία στις 16 Νοεμβρίου, με τις αποστολές να αναμένεται να ξεκινήσουν αμέσως.

Πηγή: https://techblog.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 13/11/2023)

You May Like This