Από τη Google στη Microsoft και πάλι στη Google στην τεράστια μάχη που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες για την καλύτερη δυνατή υλοποίηση – ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της αναζήτησης. Κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσε να απειληθεί ποτέ το Google Search από κάποιον άλλο ανταγωνιστή, αλλά να που το ChatGPT και η τεράστια επένδυση της Microsoft ήρθαν να φυτέψουν την αμφιβολία στα κεφάλια των επικεφαλής της Google.
Δεν εξηγείται διαφορετικά η εσπευσμένη κίνηση της Google να ανακοινώσει ένα αντίστοιχο εργαλείο με ονομασία Bard και μάλιστα έτρεξε να το αποκαλύψει μία ημέρα πριν την παρουσίαση της Microsoft και δύο ημέρες πριν το προγραμματισμένο δικό της event στο Παρίσι. Όποιος βιάζεται σκοντάφτει, όμως, και στην περίπτωση του Bard η Google δεν παρατήρησε το τραγικό λάθος στο demo που έδειξε στο κοινό, με αποτέλεσμα η μετοχή της να κάνει βουτιά 9-10% (περίπου $120 δισ….).
Όπως και να ΄χει, δεν θα σταθούμε πολύ στο λάθος του Bard (σ.σ. ήταν μια ερώτηση για το James Webb Space Telescope), καθώς αργά ή γρήγορα θα εκπαιδευτεί σωστά το AI εργαλείο και θα γίνει αξιόπιστο για να ενσωματωθεί στη μηχανή αναζήτησης Google Search. Από εκεί και πέρα, έχουμε ενδιαφέρουσες εξαγγελίες από την εταιρεία για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Google Translate και το Google Maps.
Ξεκινώντας από το Translate, η Google λανσάρει μια νέα λειτουργία που δίνει ακόμη περισσότερο βάθος στις λέξεις που έχουν περισσότερες από μία ερμηνείες. Για παράδειγμα, η λέξη «bass» αντιστοιχεί τόσο στο μουσικό όργανο, όσο και σε είδος ψαριού (λαβράκι). Το AI θα αντιλαμβάνεται το νόημα της φράσης που δίνει ο χρήστης για να μεταφραστεί και ανάλογα θα επιλέγει την σωστή ερμηνεία. Προς το παρόν λειτουργεί μόνο για Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιαπωνικά και Ισπανικά, αλλά θα επεκταθεί σε περισσότερες γλώσσες μέσα στους επόμενους μήνες. Επιπλέον, τα smartphones με μνήμη RAM τουλάχιστον 6GB θα έχουν την δυνατότητα να μεταφράζουν το κείμενο που εμφανίζεται μέσα σε φωτογραφίες.
Μέσα στους επόμενους μήνες θα ενισχυθεί η λειτουργία Google Lens στις κάμερες των smartphones έτσι ώστε οι χρήστης να πραγματοποιεί αναζήτησή κυριολεκτικά απ’ ό,τι βλέπει στην οθόνη του. Για παράδειγμα, θα μπορείς να τραβάς φωτογραφίες και videos από ιστοσελίδες και εφαρμογές και το Lens θα αναγνωρίζει το περιεχόμενο τους για να βρίσκει περισσότερες πληροφορίες για αυτά που απεικονίζονται. Επεκτείνεται και το περίφημο multisearch σε παγκόσμιο επίπεδο, έτσι ώστε να πραγματοποιείς αναζήτηση με κείμενο και εικόνα ταυτόχρονα.
Σε ό,τι αφορά το Google Maps, η εταιρεία ξεκινά το λανσάρισμα του Immersive View για συγκεκριμένες τοποθεσίες (Λονδίνο, Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο, Νέα Υόρκη, Παρίσι), το οποίο σου δίνει μια πλήρη τρισδιάστατη φωτορεαλιστική απεικόνιση τους ακόμα και χαμηλά στους δρόμους. Επίσης, οι επισκέπτες αυτών των πόλεων μπορούν να χρησιμοποιούν την κάμερα του smartphone για να τους εμφανίζονται τα σημεία ενδιαφέροντος με τη βοήθεια του AI καθώς περπατούν (Search with Live View). Τέλος, το Google Maps θα εμφανίζει τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων με βάση το επίπεδο της μπαταρίας που έχει απομείνει στον οδηγό, την κίνηση και την εκτιμώμενη χρήση της μπαταρίας. Εκτός από τις τοποθεσίες των σταθμών φόρτισης, ο χρήστης θα βλέπει και ποιοι προσφέρουν την μεγαλύτερη ταχύτητα φόρτισης.
Πηγή: https://www.techgear.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 10/2/2023)
Join the Conversation →