nowmag.gr

Με την παγκόσμια αγορά του 5G να σημειώνει σταδιακά σημαντική ανάπτυξη, οι εταιρείες Fujitsu και Trend Micro διεξάγουν δοκιμές στην Ιαπωνία με σκοπό να ανακαλύψουν με ποιους τρόπους θα μπορούν να προστατευτούν τα ιδιωτικά 5G δίκτυά τους από πιθανές απειλές. Ένα ιδιωτικό δίκτυο 5G παρέχει αποκλειστική πρόσβαση σε έναν συγκεκριμένο πελάτη, χρησιμοποιώντας είτε αδειοδοτημένο, είτε μη αδειοδοτημένο, είτε κοινόχρηστο φάσμα, χωρίς πόρους που να μοιράζονται από τρίτους.

Ακολουθώντας αυτήν τη διαδρομή, οι πελάτες μπορούν να καθορίζουν την κλίμακα, το ρυθμό διάθεσης και την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, διασφαλίζοντας παράλληλα ένα συγκεκριμένο επίπεδο απόδοσης για τις εφαρμογές τους.

Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν το 5G μια ελκυστική επιλογή για έξυπνες εργοστασιακές μονάδες που θα βασίζονται στην αξιόπιστη συνδεσιμότητα, ώστε να παρέχουν ενέργεια για την αποστολή κρίσιμων εφαρμογών και τη σύνδεση τεράστιου αριθμού συσκευών.

Παρόλο που το 5G έχει προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά στο θέμα της ασφάλειας σε σχέση με προηγούμενες προσεγγίσεις της τεχνολογίας των δικτύων της κινητής, τα έξυπνα εργοστάσια θα αποτελέσουν βασικό στόχο για τους hackers, λόγω της σημασίας των συστημάτων που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο και των ευαίσθητων δεδομένων που δημιουργούν.

Και επιπλέον, ο μεγαλύτερος όγκος συσκευών προσφέρει περισσότερο χώρο για επίθεση.Η λύση ασφαλείας δικτύου της Trend Micro θα δοκιμαστεί στο εργοστάσιο της Fujitsu στην πόλη Oyama της Ιαπωνίας, για να βρει τρόπους για το πώς τα έξυπνα εργοστάσια μπορούν να προστατευτούν τόσο από εσωτερικές απειλές, όπως μολυσμένες συσκευές, όσο και από εξωτερικές επιθέσεις που εξαπολύουν hackers.

Η τεχνολογία έχει ενσωματωθεί σε ένα ιδιωτικό σύστημα 5G που προσομοιώνει ένα έξυπνο εργοστασιακό περιβάλλον, το οποίο είναι εξοπλισμένο με κάμερες παρακολούθησης υψηλής ευκρίνειας και οχήματα αυτόματης οδήγησης. Οι δύο εταιρείες μπορούν να διαχειρίζονται την κατάσταση και την ασφάλεια των συνδεδεμένων συστημάτων εντοπίζοντας απειλές, ελέγχοντας την ταυτότητα των συσκευών και αποκλείοντας μη εξουσιοδοτημένες επικοινωνίες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου καθετοποιημένων υπηρεσιών 5G της Fujitsu, η εταιρεία στοχεύει τόσο στην υλοποίηση μιας κοινωνίας στην οποία οι άνθρωποι, τα αγαθά και οι υπηρεσίες θα συνδέονται σε πραγματικό χρόνο μέσω της τεχνολογίας 5G, όσο και στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Αυτή η λύση ασφαλείας, που δημιουργήθηκε μαζί με την Trend Micro, αντιπροσωπεύει μια βασική τεχνολογία για την εφαρμογή ιδιωτικών 5G δικτύων σε κρίσιμους τομείς.

Από την πλευρά της Trend Micro, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Akihiko Omikawa πρόσθεσε πως η εταιρεία είναι στην ευχάριστη θέση να ενώσει τις δυνάμεις της με τη Fujitsu, για να αντιμετωπίσουν από κοινού την τεράστια πρόκληση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για τα ιδιωτικά δίκτυα 5G. Μαζί, κάνουν την έξυπνη κατασκευή πιο ασφαλή, ώστε να διασφαλίσουν ότι η παραγωγή δεν σταματά λόγω των κυβερνοεπιθέσεων.

Εάν οι δοκιμές είναι επιτυχείς, οι δύο συμπαίκτες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο εμπορίας της τεχνολογίας για ευρύτερη χρήση, με στόχο να την αξιοποιήσουν σε μια αναπτυσσόμενη αγορά.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, η ζήτηση ιδιωτικού εξοπλισμού κυψελοειδούς δικτύωσης (τόσο για 4G, όσο και για 5G) για την υποστήριξη αποστολής κρίσιμων εφαρμογών, θα οδηγήσει την αγορά να φτάσει τα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024.

Χάρης  Ματθαίου – Editorial, ΝoW τεύχος Μαΐου 2021

You May Like This