nowmag.gr

Ο όρος “Fintech” περιγράφει των κλάδο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αποκλειστικά μέσω καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Η χρηματοοικονομική τεχνολογία (συντομογραφία fintech ή FinTech) είναι η τεχνολογία και η καινοτομία που έχει ως στόχο να ανταγωνιστεί τις παραδοσιακές χρηματοοικονομικές μεθόδους στην παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς και οι ανάγκες για εύκολες γρήγορες και ασφαλείς πληρωμές είναι πιο επιτακτικές από ποτέ. Ο όρος fintech αναφέρεται στη συνεργασία μεταξύ χρηματοδότησης και τεχνολογίας και έρχεται για να ενισχύσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Την εν λόγω τεχνολογία θα τη συναντήσουμε σε πολλές μορφές, είτε πρόκειται για λογισμικό και υπηρεσία είτε για μία εταιρία που παρέχει τεχνολογικά προηγμένους τρόπους για να καταστήσει τις οικονομικές διαδικασίες πιο αποτελεσματικές.

Σύμφωνα με το Pulse of Fintech H2020 της KPMG, στην αγορά του fintech το 2020 πραγματοποιήθηκαν 2.861 συναλλαγές (εξαγορές και συγχωνεύσεις (M&A), ιδιωτικά κεφάλαια (PE) και επιχειρηματικά κεφάλαια-VC). Τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) ή κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου είναι ένας τρόπος επένδυσης σε μικρές επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν σχετικά πρόσφατα (start-up companies) ή μεγαλύτερες, που είναι σε ένα ώριμο στάδιο. Οι ισχυρές επενδύσεις VC στη διάρκεια του έτους συνέβαλαν στη διατήρηση της δυναμικής των συνολικών επενδύσεων στο fintech. Οι παγκόσμιες επενδύσεις VC με έμφαση στο fintech άγγιξαν τα $42 δισ. το 2020. Τόσο η αμερικανική ήπειρος ($23 δισ.) όσο και οι περιοχές Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής ($9,2 δισ.) κατέγραψαν ρεκόρ στις ετήσιες επενδύσεις VC, που εστιάζουν στο fintech.

Η Fintech δεν είναι μια νέα βιομηχανία, είναι απλά μία από τις λίγες που εξελίχθηκε πολύ γρήγορα. Η τεχνολογία, σε κάποιο βαθμό, ήταν πάντα μέρος του χρηματοοικονομικού κόσμου, είτε όταν αναφερόμαστε στην εισαγωγή των πιστωτικών καρτών την δεκαετία του 1950, είτε στα ΑΤΜ. Σήμερα, μερικές από τις πιο σημαντικές εφαρμογές του fintech είναι οι πληρωμές μέσω κινητού, οι αυτοματοποιημένες εφαρμογές επενδύσεων (ρομπότ-σύμβουλοι), η κρυπτογράφηση, οι διαδικτυακές επιχειρήσεις δανεισμού και οι πλατφόρμες crowdfunding. Μερικές από τις νεότερες εξελίξεις στο κλάδο αυτό είναι οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης, η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain. Ας δούμε μερικές από τις τεχνολογίες που συμβάλουν στην εξέλιξη της βιομηχανίας αυτής.

Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και η Μηχανική μάθηση (ML) είναι μερικές από τις πιο χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες στο κλάδο αυτό και όπως φαίνεται θα διαδραματίσουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στη χρηματοοικονομική βιομηχανία. Οι εν λόγω τεχνολογίες παρέχουν μεταξύ άλλων ανάλυση πιστωτικών αποτελεσμάτων, μία διαδικασία μέσω της οποίας διάφορες εταιρείες αξιολογούν το πιστωτικό αποτέλεσμα ενός ατόμου ή μιας εταιρείας για να προσδιορίσουν πόσο αξιόπιστη είναι η οντότητα, εντοπισμό απάτης, συμμόρφωση με τους ισχύοντες χρηματοοικονομικούς κανονισμούς και διαχείριση πλούτου.

Big Data και Data Analytics

Τα δεδομένα που συλλέγονται από τις αγορές και τους πελάτες έχουν μεγάλη αξία για τις εταιρείες fintech. Μέσα από μεγάλα σύνολα δεδομένων, πληροφορίες σχετικά με τις προτιμήσεις των καταναλωτών, τις δαπάνες και την επενδυτική συμπεριφορά μπορούν να εξαχθούν και να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη προγνωστικών. Τα Predictive analytics για παράδειγμα, αναφέρονται στην πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο οι καταναλωτές ενδέχεται να συμπεριφέρονται και αντίστοιχα, βοηθούν στη διαμόρφωση νέων στρατηγικών μάρκετινγκ. Αυτά λοιπόν τα δεδομένα, όταν συλλεχθούν, μορφοποιηθούν, επεξεργαστούν, αποθηκευτούν και στη συνέχεια αναλυθούν, μπορούν να βοηθήσουν μια εταιρεία να αποκτήσει χρήσιμες πληροφορίες για να αυξήσει τα έσοδα, να κερδίσει ή να διατηρήσει πελάτες και να βελτιώσει τις λειτουργίες της.

Αυτοματοποίηση ρομποτικής διαδικασίας – RPA

Είναι η τεχνολογία που επιτρέπει σε οποιονδήποτε σήμερα να διαμορφώσει ένα λογισμικό ή ένα «ρομπότ», ώστε να μιμηθεί τις ενέργειες ενός ανθρώπου που αλληλεπιδρά μέσα σε ψηφιακά συστήματα. Σε αντίθεση με άλλες παραδοσιακές λύσεις πληροφορικής, το RPA επιτρέπει στους οργανισμούς να αυτοματοποιηθούν αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή, χωρίς να προκαλείται διαταραχή στα συστήματα, τα οποία θα ήταν δύσκολο και δαπανηρό να αντικατασταθούν. Τα RPA επικοινωνούν με άλλα συστήματα και εκτελούν μια μεγάλη ποικιλία επαναλαμβανόμενων εργασιών, κάνοντας μηδενικά λάθη.

Blockchain

Η τεχνολογία blockchain είναι η τεχνολογία γενικού σκοπού και μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές βιομηχανίες. Η τεχνολογία blockchain ορίζεται ως ”μια κατανεμημένη βάση δεδομένων των αρχείων ή του δημόσιου ημερολογίου όλων των συναλλαγών ή των ψηφιακών εκδηλώσεων που έχουν εκτελεστεί και μοιραστεί μεταξύ των συμμετεχόντων μερών. Το σύστημα είναι ασφαλές – τα αρχεία επαληθεύονται από δημόσιους λογαριασμούς και δεν μπορούν ποτέ να διαγραφούν στο μέλλον. Τα κυριότερα οφέλη της τεχνολογίας blockchain είναι η διαφάνεια και η αποδοτικότητα κόστους. Κάθε συναλλαγή είναι κρυπτογραφημένη και οι πιθανότητες επιτυχημένων κυβερνοεπιθέσεων είναι σχετικά χαμηλές όταν χρησιμοποιείται η τεχνολογία blockchain. Η τεχνολογία Blockchain αποτελεί επίσης τη ραχοκοκαλιά πολλών κρυπτονομισμάτων.

Εφαρμογές

Πλατφόρμες Crowdfunding: Οι πλατφόρμες Crowdfunding όπως το Kickstarter, το GoFundMe και το Patreon είναι το αποτέλεσμα των εξελίξεων του fintech. Οι πλατφόρμες επιτρέπουν σε επιχειρηματίες και επιχειρήσεις πρώιμου σταδίου να αντλούν κεφάλαια από όλο τον κόσμο, επιτρέποντάς τους να παρακάμπτουν τα γεωγραφικά όρια και να προσεγγίζουν διεθνείς αγορές και επενδυτές.

Πληρωμές μέσω smartphone: Μια από τις πιο διαδεδομένες χρήσεις του fintech είναι οι πληρωμές μέσω εφαρμογών για smartphone κινητά. Τέτοιες εφαρμογές επιτρέπουν στους χρήστες να πραγματοποιούν τραπεζικές συναλλαγές χωρίς να επισκέπτονται το φυσικό κατάστημα μίας τράπεζας.

Σύμβουλοι Ρομπότ: Είναι διαδικτυακές υπηρεσίες διαχείρισης επενδύσεων που χρησιμοποιούν αλγόριθμους για τη βέλτιστη κατανομή περιουσιακών στοιχείων και τη δημιουργία χαρτοφυλακίων για πελάτες. Επιτρέπουν στους χρήστες όλων των ηλικιακών ομάδων να συμμετέχουν σε επενδυτικές δραστηριότητες με χαμηλές χρεώσεις.

Insuretech: Ο όρος insuretech αναφέρεται στην εφαρμογή τεχνολογίας στο ασφαλιστικό μοντέλο, το οποίο επιτρέπει στις εταιρείες να παρέχουν προσαρμοσμένες ασφαλιστικές υπηρεσίες στους πελάτες τους.

You May Like This