nowmag.gr

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ στοχεύει να αναπτύξει ένα στόλο άνω των 1.000 μη επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών με δυνατότητα AI έως το 2028 και παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία είναι ακόμα ελλιπής, η Πολεμική Αεροπορία επενδύει σημαντικά την τεχνητή νοημοσύνη ως μια σημαντική καινοτομία στη στρατιωτική αεροπορία, ξεπερνώντας αυτή της τεχνολογίας stealth στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η μετάβαση του στρατού σε αεροσκάφη ελεγχόμενα από AI καθοδηγείται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, του κόστους και της στρατηγικής ικανότητας. Σε μια πιθανή σύγκρουση με την Κίνα, ο σημερινός στόλος των επανδρωμένων μαχητικών θα ήταν ευάλωτος λόγω των εξελίξεων στον ηλεκτρονικό πόλεμο, το διάστημα και τα συστήματα αεράμυνας σύμφωνα με τους ειδικούς. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ελέγχονται από AI προσφέρουν μια πιο προσιτή εναλλακτική λύση στα ακριβά επανδρωμένα μαχητικά όπως το F-35 ενώ τα μελλοντικά σενάρια πολέμου προβλέπουν σμήνη μη επανδρωμένων αεροσκαφών που ξεκινούν μια αρχική επίθεση στις εχθρικές άμυνες, επιτρέποντας τη διείσδυση σε εχθρικό εναέριο χώρο με ελάχιστο κίνδυνο για τη ζωή των πιλότων.

Η Πολεμική Αεροπορία και η DARPA διεξάγουν δοκιμές αερομαχιών με το ελεγχόμενο από AI αεροσκάφος X-62A VISTA (Μια ειδική έκδοση του F16D) για να βελτιώσουν τις δυνατότητες αυτόνομης πτήσης. Αυτές οι δοκιμές αποσκοπούν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να λειτουργεί με ασφάλεια και αξιοπιστία στο απρόβλεπτο και επικίνδυνο περιβάλλον των αερομαχιών εντός οπτικής εμβέλειας. Οι πιλότοι – agents AI μαθαίνουν πρώτα από εκατομμύρια σημεία πραγματικών δεδομένων σε έναν προσομοιωτή πριν δοκιμάσουν ότι έμαθαν κατά τη διάρκεια πραγματικών πτήσεων, με τα δεδομένα απόδοσης του πραγματικού κόσμου να τροφοδοτούνται πίσω στον προσομοιωτή για περαιτέρω μάθηση.

Και ο αντίλογος

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη στρατιωτική αεροπορία έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο των όπλων και ανθρωπιστικών ομάδων. Ανησυχούν για τη δυνατότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αναπτύξει αυτόνομα όπλα χωρίς περαιτέρω ανθρώπινη διαβούλευση, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική απώλεια ζωών . Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους παραχώρησης αποφάσεων ζωής και θανάτου σε αισθητήρες και λογισμικό, ζητώντας μεγαλύτερους περιορισμούς στη χρήση αυτόνομων όπλων.

Σε κάθε περίπτωση όμως καθώς η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ συνεχίζει να διευρύνει τα όρια της ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στα μαχητικά αεροσκάφη, είναι προφανές ότι αυτή η τεχνολογία θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του μέλλοντος της εναέριας μάχης.

Πηγή: https://startupper.gr/

You May Like This