nowmag.gr

  • Η Deutsche Telekom, η Orange, η Telefónica, η Telia Company και η Vodafone παρουσιάζουν νέα καταναλωτική σήμανση για την ανάδειξη πιο βιώσιμων κινητών τηλεφώνων
  • Η οικολογική αξιολόγηση (Eco Rating) πρόκειται να εφαρμοστεί σε όλη την Ευρώπη από τον Ιούνιο του 2021, καλύπτοντας τηλέφωνα 12 προμηθευτών

Πέντε από τους κορυφαίους παρόχους κινητών επικοινωνιών της Ευρώπης ένωσαν τις δυνάμεις τους για να επικαιροποιήσουν και να προωθήσουν ένα νέο σύστημα σήμανσης, το Eco Rating, σε κλαδικό επίπεδο, που θα βοηθά τους καταναλωτές να εντοπίζουν και να συγκρίνουν τις περιβαλλοντικές επιδόσεις των κινητών τηλεφώνων και να ενθαρρύνουν τους προμηθευτές να μειώσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των συσκευών τους.

Η πρωτοβουλία Eco Rating δημιουργήθηκε από κοινού από τους ομίλους Deutsche Telekom (μέλος της οποίας είναι ο όμιλος ΟΤΕ), Orange, Telefónica (που δραστηριοποιείται μέσω των brand O2 και Movistar), την Telia Company και Vodafone για να παρέχει συνεπείς και ακριβείς πληροφορίες στη λιανική σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής, χρήσης, μεταφοράς και τελικής διάθεσης smartphones και κινητών τηλεφώνων. Το Eco Rating θα δώσει στους παρόχους και τους πελάτες τους τη δυνατότητα να ενθαρρύνουν την ευρύτερη αξιολόγηση των τηλεφώνων και να προωθήσουν τη ζήτηση για πιο βιώσιμες ηλεκτρονικές συσκευές.

Μια σειρά νέων τηλεφώνων ευρείας κατανάλωσης από 12 εταιρίες κινητών τηλεφώνων πρόκειται να αξιολογηθεί από την πρωτοβουλία Eco Rating, ενώ και άλλες συσκευές κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να ανακοινωθούν στο μέλλον. Στους συνεργάτες της εκκίνησης της πρωτοβουλίας περιλαμβάνονται οι: Όμιλος Bullitt – το σπίτι των ανθεκτικών τηλεφώνων CAT και Motorola-, Doro, HMD Global – το σπίτι των κινητών της Nokia-, Huawei, MobiWire, Motorola / Lenovo, OnePlus, OPPO, Samsung Electronics, TCL / Alcatel, Xiaomi και ZTE.

Από τον Ιούνιο του 2021, οι πάροχοι κινητών επικοινωνιών θα αρχίσουν να εισάγουν την ξεχωριστή σήμανση Eco Rating στα σημεία πώλησής τους σε 24 χώρες1 στην Ευρώπη, όπου δραστηριοποιούνται. Οι πελάτες μπορούν να μάθουν περισσότερα για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία και να δουν με ποιον τρόπο υπολογίζεται η βαθμολογία, μεταβαίνοντας στη διεύθυνση www.ecoratingdevices.com

Μετά από λεπτομερή αξιολόγηση, σε κάθε συσκευή κινητής τηλεφωνίας θα δίνεται συνολική βαθμολογία Eco Rating με μέγιστο βαθμό το 100, για να επισημαίνεται η περιβαλλοντική επίδοση της συσκευής σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής της. Η σήμανση Eco Rating θα αποτυπώνει επίσης πέντε βασικές πτυχές της βιωσιμότητας των συσκευών κινητής τηλεφωνίας, παρέχοντας πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την ανθεκτικότητα, την δυνατότητα επισκευής, την δυνατότητα ανακύκλωσης, την κλιματική αποδοτικότητα και την αποδοτικότητα των πόρων.

Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των πέντε παρόχων κινητής τηλεφωνίας – Tim Höttges (Deutsche Telekom), Stéphane Richard (Orange), José María Álvarez-Pallete (Telefónica), Allison Kirkby (Telia Company) και Nick Read (Vodafone Group) – χαιρέτισαν από κοινού την έναρξη της Πρωτοβουλίας Eco Rating:  «Η οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος αποτελεί κοινή μας ευθύνη. Πιστεύουμε ότι ήρθε η στιγμή να προωθήσουμε ένα εναρμονισμένο σύστημα οικολογικής αξιολόγησης σε επίπεδο κλάδου που θα βελτιώσει τη διαφάνεια και θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των συνδρομητών μας, σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των τηλεφώνων που επιλέγουν. Ανυπομονούμε στο μέλλον, να καλωσορίσουμε περισσότερους κατασκευαστές και παρόχους τηλεπικοινωνιών στην πρωτοβουλία Eco Rating και ευελπιστούμε ότι θα δώσει το έναυσμα σε ολόκληρο τον κλάδο να επιταχύνει τη μετάβαση της αγοράς κινητών τηλεφώνων σε ένα μοντέλο που θα βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας».

Η μεθοδολογία οικολογικής αξιολόγησης

Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που παρέχονται από τους κατασκευαστές συσκευών, το Eco Rating εφαρμόζει μια αντικειμενική μεθοδολογία αξιολόγησης, βάσει 19 διαφορετικών κριτηρίων, καταλήγοντας σε μια συνολική βαθμολογία για κάθε συσκευή. Επιπλέον, το Eco Rating παρέχει καθοδήγηση σε πέντε βασικούς τομείς:

  • Ανθεκτικότητα – Η ανθεκτικότητα της συσκευής, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας και η περίοδος εγγύησης για τη συσκευή και τα εξαρτήματά της.
  • Δυνατότητα επισκευής: Καλύπτει την ευκολία με την οποία μπορεί να επισκευαστεί η συσκευή, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού του κινητού τηλεφώνου και των υποστηρικτικών ενεργειών που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζωή του προϊόντος, βελτιώνοντας τη δυνατότητα επισκευής, επαναχρησιμοποίησης και αναβάθμισής του. Μια υψηλή βαθμολογία συνεπάγεται την κάλυψη των κριτηρίων αυτών.
  • Δυνατότητα ανακύκλωσης: Ο βαθμός στον οποίο μπορούν να ανακτηθούν και να αποσυναρμολογηθούν τα εξαρτήματα της συσκευής, η διαθεσιμότητα των σχετικών πληροφοριών που το καθιστούν αυτό δυνατό και σε τι ποσοστό μπορούν να ανακυκλωθούν τα υλικά.
  • Κλιματική αποδοτικότητα – Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της συσκευής καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής της. Η υψηλότερη σχετική βαθμολογία συνεπάγεται και την χαμηλότερη επίπτωση στο κλίμα.
  • Αποδοτικότητα πόρων: Αξιολογεί την επίπτωση που προκαλεί η ποσότητα των σπάνιων πρώτων υλών που απαιτούνται για την παραγωγή της συσκευής (π.χ. χρυσός για την κατασκευή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων) στην εξάντληση των φυσικών πόρων. Μία υψηλή σχετική βαθμολογία συνεπάγεται και την χαμηλότερη επίπτωση στη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών.

Η μεθοδολογία Eco Rating βασίζεται στη γνώση της βιομηχανίας και τις βέλτιστες πρακτικές που συγκεντρώθηκαν μέσω προηγούμενων πρωτοβουλιών περιβαλλοντικής σήμανσης. Έχει αναπτυχθεί χάρη στην τεχνική υποστήριξη και επίβλεψη της IHOBE (δημόσιου φορέα που ειδικεύεται στην Οικονομική Ανάπτυξη, την Αειφορία και το Περιβάλλον), με τη συμμετοχή προμηθευτών συσκευών, αξιοποιώντας τα τελευταία πρότυπα και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ITU-T, ETSI και ISO με νέες παραμέτρους που εισάγονται όπου χρειάζεται.

You May Like This


Comments are closed.