nowmag.gr

Το CINEDU είναι μια πλατφόρμα streaming ταινιών για τα σχολεία, σχεδιασμένη για να συστήσει τον κινηματογράφο ως εκπαιδευτικό εργαλείο για μια πληρέστερη στήριξη των μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες

Την Τρίτη 17/1/2023, στις 12:00 στην ΕΣΗΕΑ πραγματοποιήθηκε η Συνέντευξη Τύπου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) με θέμα την παρουσίαση και πλοήγηση στην εκπαιδευτική κινηματογραφική πλατφόρμα CINEDU, η οποία υπάγεται στο έργο «Ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών για τα σχολεία» και υλοποιείται από το ΕΚΚ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Το CINEDU είναι μια πλατφόρμα streaming ταινιών για τα σχολεία, σχεδιασμένη για να συστήσει τον κινηματογράφο ως εκπαιδευτικό εργαλείο για μια πληρέστερη στήριξη των μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες. Παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε έναν κατάλογο τουλάχιστον 92 σύγχρονων ταινιών και σε πρωτότυπο συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό, ειδικά διαμορφωμένο για χρήση στο πλαίσιο των σχολικών μαθημάτων.

Κατά τη Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΚ Μάρκος Χολέβας αναφέρθηκε στην πρόθεση του φορέα να εισάγει μεθοδικά και συστηματικά τον κινηματογράφο ως ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο, αποσκοπώντας παράλληλα στην προβολή και διάδοσης της κινηματογραφικής τέχνης στην Ελλάδα. «Άμεση προτεραιότητα του παρόντος Δ.Σ ήταν να μην χαθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ, μια επιλέξιμη δαπάνη ύψους 1.418.964 €, και μαζί τους η ευκαιρία να επενδύσουμε σε ένα ψηφιακό έργο πανελλαδικής εμβέλειας, ισότιμα προσβάσιμο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Σήμερα, παρουσιάζοντας την πλατφόρμα CINEDU, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι στην αφετηρία μιας νέας διαδρομής, αυτήν της διασύνδεσης κινηματογράφου και εκπαίδευσης, που φέρνει την Ελλάδα κοντά σε μια πραγματικότητα την οποία εδώ και πολλά χρόνια βιώνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές σε άλλες  χώρες της Ευρώπης. Είμαι βέβαιος πως οι εκπαιδευτικοί μας θα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο την ευκαιρία αυτή για να οξύνουν την κριτική σκέψη των παιδιών και των νέων, οι οποίοι αποτελούν χρήστες της τεχνολογίας που παράγει εικόνες».

Η Γενική Διευθύντρια του ΕΚΚ, Αθηνά Καρτάλου, αναφέρθηκε στη σημασία της ύπαρξης μιας τέτοιας πλατφόρμας στην Ελλάδα. «Η Ψηφιακή Πλατφόρμα CINEDU δίνει στον κινηματογράφο  μια θέση στην εκπαίδευση προτείνοντας έναν σύγχρονο τρόπο ένταξής του στη σχολική πραγματικότητα όχι ως αντικείμενο μάθησης, αλλά ως μέσο καλύτερης κατανόησης άλλων μαθημάτων. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που το ΕΚΚ προσφέρει τις δυνατότητες αυτής της ψηφιακής πλατφόρμας στα σχολεία όλης της Ελλάδας, με ισότιμη και καθολική πρόσβαση, και μάλιστα δωρεάν. Σχολεία από περιοχές που ενδεχομένως να μην διαθέτουν κινηματογραφικές αίθουσες, μπορούν πλέον να παρακολουθήσουν σημαντικές ταινίες και οι μαθητές να εισαχθούν στη μαγεία του κινηματογράφου. Από τη Φολέγανδρο, όπου έγινε η πρώτη προβολή ταινίας, μέχρι τις Πρέσπες και από το Σουφλί μέχρι τα Ανώγεια, δάσκαλοι και δασκάλες, καθηγητές και καθηγήτριες είναι σε θέση πλέον να οργανώνουν προβολές μιας ταινίας που θα συνδέεται με το μάθημά τους και να αξιοποιούν το συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό».

Ο Γενικός Συντονιστής του Έργου, Ηλίας Τασόπουλος παρουσίασε το έργο και τους στόχους του. «Το ΕΣΠΑ εισβάλλει πλέον στον οπτικοακουστικό χώρο. Ο κόσμος των έργων που πρέπει να εκτελεστούν, των υποέργων και των αντίστοιχων πακέτων εργασίας, έχει γίνει καθημερινότητα για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που κλήθηκε να φέρει εις πέρας μία μεγάλη πρωτοβουλία: να μπορούν οι μαθητές να δουν εύκολα ταινίες της ελληνικής και της παγκόσμιας φιλμογραφίας, να μπουν τα παιδιά στην τέχνη του κινηματογράφου, οι ταινίες και τα θέματα που πραγματεύονται να γίνουν κομμάτι της συζήτησης των παιδιών και των εφήβων. Για να επιτευχθούν αυτά, οι στόχοι της Πράξης του ΕΣΠΑ είναι να υπάρχουν:

  • τουλάχιστον 92 ταινίες στο CINEDU με δικαιώματα χρήσης για 5 χρόνια, για εκπαιδευτικό σκοπό και με γεωγραφικό περιορισμό την Ελλάδα.
  • Εκπαιδευτικό υλικό, που συνοδεύει κάθε ταινία με κείμενα, οπτικοακουστικά αποσπάσματα, ασκήσεις κι άρθρα.
  • 10 εκπαιδευτικές ταινίες (7-10 λεπτών) που εισάγουν τους μαθητές στον κόσμο της έβδομης τέχνης.

Η δημόσια λειτουργία της πλατφόρμας ξεκίνησε στο τέλος του 2022 και πρόκειται να εμπλουτίζεται με καινούργιο υλικό μέχρι το τέλος της φετινής σχολικής χρονιάς. Τα δικαιώματα θέασης των προσφερόμενων ταινιών έχει προβλεφθεί να διαρκούν για τουλάχιστον 5 χρόνια, ώστε η ελληνική πολιτεία να μπορέσει να χτίσει πάνω σε ένα μεγαλεπήβολο έργο που θα ολοκληρωθεί το 2023».

Η Υπεύθυνη Συντονισμού της Πλατφόρμας και Επίβλεψης Σχολικών Προβολών Θεοδώρα Μαλλιαρούπλοηγήθηκε ζωντανά στην πλατφόρμα αναδεικνύοντας τον τρόπο χρήσης της αλλά και τα περιεχόμενα της πλατφόρμας.

Στοιχεία για τις ταινίες

  1. Β’ Τάξη

Σκηνοθεσία: Τζίμι Όλσον

Χώρα Παραγωγής: Σουηδία

Έτος Παραγωγής: 2018

Σύνδεση με τα μαθήματα “Πολιτική Παιδεία” και “Γλώσσα” του Γυμνασίου.
 

  1. Κομμώσεις Ρόμι

Σκηνοθεσία: Μίσα Κάμπ

Χώρα Παραγωγής: Ολλανδία

Έτος Παραγωγής: 2019

Σύνδεση με το μάθημα “Αγωγή Υγείας” του Γυμνασίου.
 

  1. Λιάνα

Σκηνοθεσία: Άαρον Κοπ, Αμάντα Κοπ

Χώρα Παραγωγής: Σουαζιλάνδη, ΗΠΑ, Κατάρ

Έτος Παραγωγής: 2017

Σύνδεση με το μάθημα “Γλώσσα” του Γυμνασίου.
 

  1. Μεσόγειος: Πολιορκημένη Θάλασσα

Σκηνοθεσία: Φρέντερικ Φουζέα

Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Αυστρία

Έτος Παραγωγής: 2022

Σύνδεση με τα μαθήματα “Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή”, “Γεωγραφία”, “Φυσικές Επιστήμες” και “Γλώσσα” του Δημοτικού.
 

  1. Ξεχασμένα Βαλκάνια

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα

Έτος Παραγωγής: 2012

Σύνδεση με τα μαθήματα “Πολιτική Παιδεία” και “Ιστορία” του Λυκείου.
 

  1. Σιγή Ιχθύος

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Λουκάκος, Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα

Έτος Παραγωγής: 2019

Σύνδεση με τα μαθήματα “Πολιτική Παιδεία” και “Οικονομία” του Λυκείου.

Πηγή: https://www.alfavita.gr/

You May Like This