nowmag.gr

Στην εποχή του Internet of Things, των συνδεδεμένων συσκευών και του smart home μπαίνουν σταδιακά οι Έλληνες πολίτες. Το 2022, περισσότεροι από ένας στους δέκα Έλληνες, το 13,6%, έκανε χρήση συσκευών και συστημάτων συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο ή και μεταξύ τους, ελέγχοντας τις απομακρυσμένα μέσω κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή.

Το 2022 το 13,3% των Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου χρησιμοποίησε «έξυπνες» συσκευές, συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο

Πρόκειται για συσκευές και συστήματα, όπως κλιματιστικά, φώτα, κάμερες, συστήματα ασφαλείας, “έξυπνα” ρολόγια, τα οποία ανήκουν στο οικοσύστημα του IoT, επιτρέποντας στον χρήστη να ελέγχει τη χρήση τους και να κάνει ρυθμίσεις εξ αποστάσεως.

Μάλιστα, η σχέση των Ελλήνων με τις συνδεδεμένες συσκευές φαίνεται να βαθαίνει με την πάροδο του χρόνου. Το ποσοστό των πολιτών, που κάνει χρήση συσκευών IoT, έχει εκτοξευθεί μέσα σε μία διετία, αφού αυξήθηκε κατά 56,3% μεταξύ 2020 και 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 7% των Ελλήνων, ηλικίας 16 – 74 ετών, που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο το 2022, έχει χρησιμοποιήσει συσκευές και συστήματα για την ασφάλεια της κατοικίας (συστήματα συναγερμού, ανιχνευτές καπνού, κάμερα ασφαλείας, κλειδαριές πόρτας κ.ά.). Επιπλέον, ποσοστό 7% έχει κάνει χρήση “έξυπνων” οικιακών συσκευών, όπως ηλεκτρικές σκούπες, ρομπότ, καφετιέρες συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο.

Στο μεταξύ, ποσοστό 4,4% έχει χρησιμοποιήσει συσκευές ή συστήματα για την ενεργειακή διαχείριση της κατοικίας (“έξυπνοι” θερμοστάτες, smart λαμπτήρες, κ.α.).

Περί κόστους

Ακόμη και όσοι Έλληνες δεν κάνουν χρήση συσκευών ΙοΤ, απαντά ότι γνωρίζει γι’ αυτές. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 86,4% όσων δεν έχουν χρησιμοποιήσει κάποια συνδεδεμένη στο διαδίκτυο συσκευή, γνωρίζουν για την ύπαρξή τους.

Ωστόσο, 6 στους 10 (60,7%) από αυτούς αναφέρουν ότι δεν τις χρειάζονται και 3 στους 10 (27,5%) ότι δεν υπάρχει συμβατότητα με τις συσκευές/ συστήματα που διαθέτουν. Ποσοστό 16,1% αναφέρει ως αιτία για τη μη χρήση συσκευών συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο το υψηλό κόστος.

Πάντως, όσοι κάνουν χρήση αυτών των συνδεδεμένων συσκευών φαίνεται ότι δικαιώνονται για την επιλογή τους. Μάλιστα, 9 στους 10 (91,0%) από όσους χρησιμοποίησαν κάποια από τις προαναφερθείσες τεχνολογικά προηγμένες, συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, συσκευές ή συστήματα, απαντούν ότι δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα.

Στον αντίποδα, από όσους αντιμετώπισαν ζητήματα, τα κυριότερα που αναφέρθηκαν ήταν η δυσκολία στη χρήση τους (ρύθμιση, εγκατάσταση, σύνδεση, σύζευξη) με το 5,2% να απαντά ότι είχε αντίστοιχο θέμα. Η δυσκολία σύνδεσης της συσκευής στο Διαδίκτυο και η έλλειψη τεχνικής υποστήριξης ήταν ο δεύτερος λόγος με ποσοστό 3,6%, ενώ τα προβλήματα ασφάλειας (“χακάρισμα” συσκευής, κ.λπ.) με ποσοστό 1% ήταν το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα για τους χρήστες συσκευών ΙοΤ.

Πηγή: sepe.gr

You May Like This