nowmag.gr

Ακριβής απάντηση για το πώς μπορεί η τεχνολογία να αξιοποιηθεί με θετικό πρόσημο δεν υφίσταται. Ωστόσο, όσο πιο προσβάσιμη είναι η πληροφορία, τόσο περισσότερο αυξάνεται η εμπλοκή του κοινού στην εκλογική διαδικασία, είπε ο Λεωνίδας Χριστόπουλος γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλοποίησης Διαδικασιών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, απαντώντας στην ερώτηση της Νόα Λάνταου, βοηθός αρχισυντάκτη της εφημερίδας Χαάρετζ. 

Στο πλαίσιο της συνεδρίας «Ψηφιακή Εργαλειοθήκη – Διαβουλευτική Δημοκρατία και Συμμετοχή Πολιτών» του 10ου Athens Democracy Forum ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε στην άνοδο του λαϊκισμού, ως ένα παράδειγμα της αρνητικής έννοιας της διάδοσης της πληροφορίας. Οι πολιτικοί θεσμοί θα πρέπει να ακολουθήσουν την τεχνολογική εξέλιξη και να κατανοήσουν πλήρως πως μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα, ώστε να αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος των δημοκρατικών διαδικασιών, εξήγησε ο κ. Χριστόπουλος.

«Με οδηγό την τεχνολογία, ανοίγονται στην κοινωνία καινοτόμες ευκαιρίες και νέες προκλήσεις, ενώ εξαρτάται πλήρως από εμάς το πώς θα διαχειριστούμε την τεχνολογία υπέρ μας» είπε η Ντον Νακαγκάουα αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Μπεργκρουεν. «Στις περισσότερες κοινωνίες βλέπουμε ότι ο κόσμος αναζητά ήδη εναλλακτικές και μέσω της τεχνολογίας ανοίγει διάλογο και διαφωνίες, κάνει αιτήσεις, ακόμα και διαμαρτυρίες. Είναι πολύ δραστήριος με την τεχνολογία και η μη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία αποτελεί συγκεκριμένη τοποθέτηση» εξήγησε η ίδια.

«Επαφίεται σε εμάς να βρούμε το κουράγιο να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα μέσα από την τεχνολογία» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι πρέπει να ατενίζουμε το μέλλον ώστε να αξιοποιήσουμε και να προσαρμόσουμε τα τεχνολογικά εργαλεία αναλόγως, προς όφελος της δημοκρατίας.”

Υπάρχει μια λάθος αντίληψη για τη δημοκρατία. Η άμεση δημοκρατία επιτρέπει σε συγκεκριμένα συμφέροντα να εκμεταλλεύονται την κοινή γνώμη, ενώ η φιλελεύθερη δημοκρατία προϋποθέτει βαθιά γνώση της πληροφορίας από πλευράς του εκλογικού σώματος. 

Η διαφάνεια αποτελεί πρόσθετο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στο να επανέλθουν στο προσκήνιο περιθωριοποιημένες κατηγορίες πολιτών τις οποίες οφείλουμε να συμπεριλάβουμε στον δημόσιο διάλογο. «Δεν βρίσκω κανέναν λόγο γιατί θα πρέπει να αποκλείσουμε την τεχνολογία από την εκλογική διαδικασία» υποστήριξε η κ. Νακαγκάουα.

«Το να χτίζουμε και να επεκτείνουμε εργαλεία και τεχνικές της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι βαρύνουσας σημασίας, εάν θέλουμε να απελευθερώσουμε τη δύναμη της συμμετοχικής διαδικασίας για να δημιουργήσουμε λύσεις που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωση των δημοκρατικών συστημάτων» υποστήριξε ο Δημήτρης Τσακαλίδης συν-ιδρυτής του NOVELCORE.

Το συνέδριο υποστηρίζουν μεταξύ άλλων φορείς όπως, οι Meta, TAEJAE Academy, Luminate, Microsoft, Council of Europe , EBRD, Libra Group, Numismatica Genevesis S.A., Greek National Tourism Organization, Lamda Development, Costa Navarino, Athens Development & Destination Management Agency, National Bank of Greece, OTE Group of Companies, Hellenic Recovery Recycling Corporation, Solidarity Now, Sekyra Foundation, Growthfund, Marianna V. Vardinoyannis Foundation, ELPIDA Association, Aegean Airlines, Grand Bretagne Hotel, Berggruen Institute, Tsomokos, The American College of Greece, Global Liberal Art Alliance, Sapienship, One Young World, EFA Group, British Council, Unicef, Center for New Democratic Processes, Press Club Brussels

Από αριστερά: NOA LANDAU, LEONIDAS CHRISTOPOULOS, DAWN NAKAGAWA

You May Like This