Υπό ρύθμιση θέτει την αγορά των κρυπτονομισμάτωνη Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον ευρωπαϊκό κλάδο κρυπτοστοιχείων να αποκτά κανονιστική σαφήνεια, που δεν υπάρχει σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Σε συνέχεια της προσωρινής συμφωνίας μεταξύ των διαπραγματευτών του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου τον Ιούνιο του 2022, χθες το Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο νομικό πλαίσιο για τις αγορές κρυπτονομισμάτων και άλλων κρυπτοστοιχείων.
Μεταξύ άλλων, οι νέοι κανόνες προβλέπουν ότι οι ενέργειες με χρήση κρυπτοστοιχείων θα ιχνηλατούνται με τον ίδιο τρόπο, όπως οι παραδοσιακές μεταφορές χρημάτων. Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι οι μεταφορές κρυπτονομισμάτων, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε άλλη χρηματοπιστωτική πράξη, μπορούν πάντα να εντοπιστούν και να δεσμευτούν ύποπτες συναλλαγές.
Σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, ο λεγόμενος “κανόνας ταξιδιού,” που χρησιμοποιείται ήδη στις παραδοσιακές τραπεζικές συναλλαγές, θα ισχύει και για τα κρυπτονομίσματα. Πρακτικά, πλέον θα γίνει υποχρεωτικό οι πληροφορίες σχετικά με την πηγή του περιουσιακού στοιχείου και με τον δικαιούχο του να “ταξιδέυουν” μαζί με τη συναλλαγή και να αποθηκεύονται και στις δύο πλευρές της μεταβίβασης.
Οι πρώτοι κανόνες της Ε.Ε. για την ιχνηλασιμότητα των κρυπτοστοιχείων, για την αποτροπή της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, αλλά και την προστασία των καταναλωτών, εγκρίθηκαν με 529 ψήφους (29 κατά και 14 αποχές).
Συναλλαγές άνω των €1.000
Η νομοθεσία θα καλύπτει, επίσης, συναλλαγές άνω των €1.000 από τα λεγόμενα αυτοφιλοξενούμενα πορτοφόλια (δηλ. την ηλεκτρονική διεύθυνση ενός πορτοφολιού κρυπτοστοιχείων ιδιώτη χρήστη) όταν αλληλοεπιδρούν με “φιλοξενούμενα” πορτοφόλια, τα οποία διαχειρίζονται πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων. Οι κανόνες δεν θα ισχύουν για τις μεταφορές μεταξύ προσώπων, που πραγματοποιούνται χωρίς πάροχο ή μεταξύ παρόχων, που ενεργούν για λογαριασμό τους.
Χειραγώγηση της αγοράς
Οι βασικές διατάξεις για όσους εκδίδουν και διαπραγματεύονται κρυπτοστοιχεία (συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών νομισμάτων με εγγύηση περιουσιακών στοιχείων και των ψηφιακών νομισμάτων ηλεκτρονικού χρήματος) καλύπτουν τη διαφάνεια, τη δημοσιοποίηση, την αδειοδότηση και την εποπτεία των συναλλαγών.
Οι καταναλωτές θα είναι καλύτερα ενημερωμένοι σχετικά με τους κινδύνους, το κόστος και τις επιβαρύνσεις που συνδέονται με τις δραστηριότητές τους. Επιπλέον, το νέο νομικό πλαίσιο θα στηρίξει την ακεραιότητα της αγοράς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μέσω της ρύθμισης των δημόσιων προσφορών κρυπτοστοιχείων.
Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. εισάγει μέτρα κατά της χειραγώγησης της αγοράς και για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων. Για την αντιμετώπιση των κινδύνων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών θα πρέπει να δημιουργήσει δημόσιο μητρώο για μη συμμορφούμενους παρόχους υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων, που δραστηριοποιούνται στην Ένωση χωρίς άδεια.
Κατανάλωση ενέργειας
Στο μεταξύ, για να μειωθεί το υψηλό αποτύπωμα άνθρακα των κρυπτονομισμάτων, οι σημαντικοί πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να δημοσιοποιούν την ενεργειακή τους κατανάλωση.
“Η Ε.Ε. βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής οικονομίας με 10.000 διαφορετικά κρυπτοστοιχεία. Οι καταναλωτές θα προστατεύονται από την απάτη, ενώ και ο τομέας, που υπέστη ζημιές από την κατάρρευση του FTX, μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που έχασε. Οι καταναλωτές θα έχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται και όλοι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα κρυπτοστοιχεία θα πρέπει να παρακολουθούνται. Διασφαλίσαμε ότι η γνωστοποίηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα ληφθεί υπόψη από τους επενδυτές”, σχολίασε ο Stefan Berger (ΕΛΚ, Γερμανία), υπεύθυνος για τον κανονισμό MiCA.
Πηγή: sepe.gr
Join the Conversation →