Με μπαράζ επενδύσεων εισέρχεται στην εποχή της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI) ο τραπεζικός κλάδος. Φέτος, οι δαπάνες των τραπεζών για τον τομέα του GenAI αναμένεται να κινηθούν, παγκοσμίως, στα επίπεδα των $6 δισ.
Ωστόσο, σε βάθος χρόνου και με ορίζοντα το 2030, οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να εκτοξευθούν. Για την ακρίβεια, μεταξύ 2024 και 2030, οι τραπεζικές επενδύσεις στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα εκτιναχθούν κατά 1.400%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας Juniper Research, οι δαπάνες των τραπεζών για τον τομέα του GenAI θα φτάσουν στα $85 δισ. στα τέλη της δεκαετίας.
“Οι δαπάνες στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη από τον τραπεζικό κλάδο θα αυξηθούν κατά πάνω από 1.400% έως το 2030, καθώς οι τράπεζες προσπαθούν να κλιμακώσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να φέρουν επανάσταση στα επιχειρηματικά μοντέλα λειτουργίας τους”, αναφέρει η Juniper Research.
Η εταιρεία εκτιμά ότι οι κορυφαίες τράπεζες του πλανήτη θα υιοθετήσουν παραγωγικές υπηρεσίες AI, για να προσφέρουν πιο εξατομικευμένες εμπειρίες χρήστη, με μειωμένο κόστος.
Νέα τραπεζικά μοντέλα
Η Juniper Research προβλέπει ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει δραστικές αλλαγές στις τράπεζες, παρέχοντας εξατομικευμένες πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες και ευκολότερη πρόσβαση στις τάσεις των πελατών.
“Οι τράπεζες θα στραφούν όλο και περισσότερο σε μια στρατηγική με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς αυτά τα επιχειρηματικά μοντέλα είναι απαραίτητα για τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό σε ένα εξαιρετικά δυναμικό οικονομικό περιβάλλον”, αναφέρει η σχετική μελέτη της εταιρείας.
Όπως εξηγεί το ίδιο report, οι τράπεζες πρέπει να κατανοήσουν έγκαιρα ότι οι επενδύσεις στην παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αυτό μπορεί να διασφαλίσει ότι έχουν αρκετό χρόνο για να δημιουργήσουν περιπτώσεις χρήσης υψηλότερης αξίας, όπως η χρήση του GenAI σε υπηρεσίες πελατών και ρόλους back-office.
“Αυτή η επένδυση θα επιτρέψει στις τράπεζες να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς το κόστος τους μειώνεται και οι προσδοκίες των χρηστών γύρω από την εμπειρία μετατοπίζονται”, εξηγεί η εταιρεία.
Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η τοποθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στο επίκεντρο των λειτουργιών θα επιτρέψει στις τράπεζες να παρέχουν μια διαφοροποιημένη και εξατομικευμένη εμπειρία χρήστη, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος. “Μη θέτοντας την τεχνητή νοημοσύνη ως προτεραιότητα σήμερα, οι τράπεζες κινδυνεύουν να χάσουν έδαφος έναντι των ανταγωνιστών”, καταλήγει η έρευνα.
Τι γίνεται στην Ελλάδα
Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και στην Ελλάδα είναι από αυτούς, που θα ωφεληθούν τα μέγιστα από την αξιοποίηση του GenAI. Σύμφωνα με τη μελέτη, που εκπόνησε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) σε συνεργασία με τη Deloitte, τα οφέλη που θα δουν στην καθημερινή τους λειτουργία οι τράπεζες, επικεντρώνονται κυρίως στην εξοικονόμηση του κόστους, τη βελτιωμένη εμπειρία πελάτη και την καλύτερη λήψη αποφάσεων.
Συγκεκριμένα σε επίπεδο κόστους, αναμένονται εξοικονομήσεις τουλάχιστον 30% μέσω της αυτοματοποίησης πολλών χρονοβόρων διαδικασιών, όπως είναι τα τηλεφωνικά κέντρα.
Πηγή: https://www.sepe.gr/
Join the Conversation →