nowmag.gr

Η Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος Bluetooth (SIG), ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που επιβλέπει την ανάπτυξη των προτύπων Bluetooth και την αδειοδότηση των τεχνολογιών και των εμπορικών σημάτων στους κατασκευαστές, παρουσίασε το Bluetooth 6.0.

Η ολοκαίνουργια αυτή έκδοση του προτύπου ασύρματης επικοινωνίας, υπόσχεται σημαντικές βελτιώσεις τόσο για τους ίδιους τους χρήστες και τις συσκευές τους, όσο και για τους προγραμματιστές εφαρμογών. Αναλυτικότερα, ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά αυτής της έκδοσης είναι το «Channel Sounding», μια τεχνολογία που επιτρέπει στις συσκευές να υπολογίζουν αποστάσεις με εντυπωσιακή ακρίβεια, φέρνοντας ενδεχομένως επανάσταση στον τρόπο εντοπισμού χαμένων αντικειμένων. Η λειτουργία αυτή μπορεί να προσδιορίσει τοποθεσίες συσκευών που έχουν Bluetooth 6.0 με ακρίβεια εκατοστού, ακόμη και σε μεγάλες αποστάσεις!

Η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί για παράδειγμα να κάνει ακόμη καλύτερη την εφαρμογή Find My της Apple, η οποία χρησιμοποιεί ήδη την τεχνολογία Ultra Wideband (UWB) για τον ακριβή εντοπισμό της θέσης των χαμένων αντικειμένων. Με τη λειτουργία Channel Sounding του Bluetooth 6.0 να λειτουργεί παράλληλα με το UWB, η ακρίβεια του Find My θα μπορούσε να φτάσει σε νέα ύψη. Επιπλέον, αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να φέρει βελτιωμένο εντοπισμό θέσης και σε συσκευές που δεν υποστηρίζουν UWB, όπως το τηλεχειριστήριο του Apple TV, διευρύνοντας τις δυνατότητες εντοπισμού ακριβείας σε όλο το οικοσύστημα της Apple. Φυσικά, αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα και η τεχνολογία Channel Sounding μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς ακόμη τρόπους από κάθε κατασκευαστή και προγραμματιστή. Για παράδειγμα, με το Bluetooth 6.0 οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί να εξαλείψει το ενδεχόμενο να χάσετε τα ασύρματα ακουστικά της.

Οι υπόλοιπες αλλαγές και βελτιώσεις του Bluetooth 6.0 αφορούν κυριώς τους προγραμματιστές, όπως το Decision-Based Advertising Filtering, το ISOAL Enhancement και το LL Extended Feature Set. Περισσότερα σχετικά με όλα αυτά μπορείτε να μάθετε πατώντας εδώ.

Φυσικά, μιας και οι προδιαγραφές του Bluetooth 6.0 μόλις οριστικοποιήθηκαν, το χρονοδιάγραμμα για την ενσωμάτωσή του σε καταναλωτικές συσκευές παραμένει αβέβαιο. Οι κατασκευαστές hardware και οι προγραμματιστές έχουν επί του παρόντος πρόσβαση στην τεχνολογία, αλλά μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι την πλήρη ενσωμάτωσή της σε προϊόντα. Οι πρώτες εκτιμήσεις ειδικών είναι ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος μέχρι συσκευές όπως smartphones, wearables και άλλα προϊόντα να αρχίσουν να κυκλοφορούν με Bluetooth 6.0.

Πηγή: https://unboxholics.com/

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 6/9/2024)

You May Like This