nowmag.gr

Ερευνητές του University College London (UCL) ανέπτυξαν μια νέα συσκευή που προσομοιώνει την ανθρώπινη αφή, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην απτική τεχνολογία.

Το σύστημα, που ονομάζεται BAMH (καινοτόμο βιοεμπνευσμένο απτικό σύστημα), χρησιμοποιεί δονήσεις για να διεγείρει τα νευρικά κύτταρα που ανταποκρίνονται στην αφή, προσφέροντας μια εμπειρία που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, προσομοιάζει τις φυσικές αισθήσεις.

Η Δρ. Sara Abad, ρομποτιστής στο Τμήμα Μηχανολογίας του UCL, εξηγεί: “Το δέρμα είναι ένα από τα μεγαλύτερα όργανα του σώματός μας και παρέχει διάφορους τύπους πληροφοριών, όπως υφή και ακμές των αντικειμένων που αγγίζουμε. Μας ενημερώνει επίσης για το είδος του ερεθίσματος που λαμβάνουμε, για παράδειγμα, μια δόνηση.”

Το BAMH αποτελείται από ένα σιλικονούχο ακροδάκτυλο συνδεδεμένο σε μια συσκευή περίπου στο μέγεθος μιας μικρής βαλίτσας. Λειτουργεί διεγείροντας τέσσερις βασικούς αισθητήριους νευρώνες ή υποδοχείς αφής στο δέρμα, παρέχοντας στον χρήστη μια “ρεαλιστική αίσθηση αφής”, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Οι εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας είναι πολλαπλές. Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστικό εργαλείο για παθήσεις όπως το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή ο διαβήτης, όπου η απώλεια της αίσθησης αφής είναι ένα σύμπτωμα. Οι ερευνητές σχεδιάζουν να προσλάβουν τουλάχιστον 10 άτομα που βιώνουν απώλεια αίσθησης για μια κλινική δοκιμή τους επόμενους μήνες, με στόχο να κατανοήσουν καλύτερα πώς υποβαθμίζεται η αίσθηση της αφής με την πάροδο του χρόνου.

Ο καθηγητής Helge Wurdemann, πρόεδρος ρομποτικής στο UCL, τονίζει: “Θέλουμε να καταλάβουμε αν μπορούμε να ανιχνεύσουμε, με την πάροδο του χρόνου, μια υποβάθμιση στην ευαισθησία της αφής. Στη συνέχεια, θέλουμε να τροφοδοτήσουμε αυτά τα δεδομένα πίσω στον κλινικό ιατρό ώστε να κατανοήσει αν μπορεί, ίσως, να προσαρμόσει τη θεραπεία του για να επιβραδύνει την απώλεια της αντίληψης της αφής.”

Πέρα από τις ιατρικές εφαρμογές, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε εξ αποστάσεως. Η Δρ. Abad οραματίζεται ένα μέλλον όπου η αφή μπορεί να ενσωματωθεί στις εικονικές κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις. “Με την πανδημία και την παγκοσμιοποίηση, είναι πολύ πιθανό να έχετε οικογένεια που δεν ζει στην ίδια πόλη με εσάς. Δυστυχώς, με τις βιντεοκλήσεις, υπάρχει ένα εμπόδιο. Για τον κοινωνικό δεσμό, που είναι σημαντικός, χρειάζεστε αφή, αλλά οι βιντεοκλήσεις δεν την παρέχουν.”

Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε επίσης να βρει εφαρμογές σε ρομποτικά υποβοηθούμενες χειρουργικές επεμβάσεις, επιτρέποντας στους γιατρούς να αξιολογούν τον τύπο του ιστού με τον οποίο αλληλεπιδρούν για να προσδιορίσουν αν είναι καρκινικός. Εκτός του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, πιο προηγμένες εκδόσεις της συσκευής, όπως γάντια που θα μπορούσαν να παρέχουν “πλήρη αίσθηση στα χέρια σας”, θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε επικίνδυνες εργασίες όπως η αποσυναρμολόγηση πυρηνικών αποβλήτων.

Η ερευνητική ομάδα παρουσίασε την τεχνολογία της στο Βρετανικό Επιστημονικό Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου.

Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 20/9/2024)

You May Like This