Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν – τουλάχιστον επί του παρόντος – οι εργαζόμενοι την είσοδο της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI) στον χώρο της εργασίας. Τις αντικρουόμενες απόψεις εντός των επιχειρήσεων για την τεχνητή νοημοσύνη, όπως και ένα κρίσιμο χάσμα εμπιστοσύνης για το GenAI, εντοπίζει νέα έρευνα της Accenture.
Η έρευνα διαπιστώνει ότι, ενώ 95% των εργαζομένων βλέπει θετικά την αξιοποίηση της GenAI, ταυτόχρονα το 60% ανησυχεί για την απώλεια θέσεων εργασίας. Η μελέτη “Work, workforce, workers: Reinvented in the age of generative AI” επισημαίνει, επίσης, το χάσμα που επικρατεί μεταξύ των αντιλήψεων των εργαζομένων και των διοικήσεων για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στο χώρο εργασίας.
Πάντως, το 60% των εργαζομένων ανησυχεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα καταργήσει τις θέσεις εργασίας τους
Έτσι, ενώ το 60% των εργαζομένων ανησυχεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα καταργήσει τις θέσεις εργασίας τους, λιγότερο από το ένα τρίτο των ηγετικών ομάδων θεωρούν ότι η απώλεια θέσεων αποτελεί ανησυχία για τους εργαζομένους τους. Επιπλέον, τα τρία τέταρτα των οργανισμών δεν διαθέτουν ολοκληρωμένες στρατηγικές, που θα οδηγήσουν σε θετικά αποτελέσματα και εμπειρίες για τους εργαζόμενους τους.
“Για να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, οι οργανισμοί οφείλουν να επανεφεύρουν την εργασία, να μετασχηματίσουν το εργατικό δυναμικό και να προετοιμάσουν κατάλληλα τους εργαζομένους”, αναφέρει η ανάλυση της Accenture.
Περί επανεφεύρεσης
Όπως τονίζουν οι αναλυτές της, για να επιτευχθεί αυτό, οι διοικήσεις των επιχειρήσεων οφείλουν «να μαθαίνουν και να ηγούνται με νέους τρόπους, οι οποίοι παράγουν οικονομική αξία, οδηγούν στην επιχειρηματική ανάπτυξη και ωφελούν τους ανθρώπους τους.
Ωστόσο, τα δύο τρίτα των στελεχών δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν ούτε την τεχνολογία, ούτε την τεχνογνωσία, προκειμένου να ωθήσουν την επανεφεύρεση των οργανισμών τους για την πλήρη αξιοποίηση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.
Για την ακρίβεια, μόλις το 9% των εταιρειών “ηγείται” όσον αφορά τις δυνατότητές τους για επανεφεύρεση και για μεγιστοποίηση της αξίας της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, αυξάνοντας παράλληλα την επάρκεια και το επίπεδο άνεσης και ευχέρειας των εργαζομένων τους με την τεχνολογία.
Περισσότεροι από τους μισούς “Reinventors” μετασχηματίζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους, επανασχεδιάζοντας θέσεις εργασίας και ρόλους με άξονα την Gen AI, ενώ περίπου τα τρία τέταρτα εμπλέκουν ενεργά τους ανθρώπους τους σε αυτήν τη διαδικασία αλλαγής.
Επιπρόσθετα, 47% των Reinventors σκέφτονται μεγαλόπνοα, αναγνωρίζοντας ότι οι διαδικασίες τους θα απαιτήσουν σημαντικές αλλαγές για την πλήρη αξιοποίηση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.
“Η Generative AI έχει βαθύτερο αντίκτυπο από κάθε προηγούμενη τεχνολογία. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη οι οργανισμοί να έχουν μια συνολική στρατηγική επανεφεύρεσης με άξονα την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, που να αγγίζει όλη την αλυσίδα αξίας – όχι μόνο ρόλους και εργασίες, όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει ή να αυτοματοποιήσει τον τρόπο που λειτουργούμε ήδη”, καταλήγει η Accenture.
Περί εκπαίδευσης
Σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι, που συμμετείχαν στην έρευνα (94%), ανέφεραν ότι είναι έτοιμοι να αποκτήσουν δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης, αν και μόλις το 5% των οργανισμών παρέχει σχετική εκπαίδευση και κατάρτιση.
Με την τεχνητή νοημοσύνη να μαθαίνει τόσο από δεδομένα, όσο και από αλληλεπιδράσεις με ανθρώπους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση των αλγορίθμων, η ανάπτυξη αυτής της ικανότητας και η προώθηση μιας κουλτούρας “teach to learn”, είναι μέγιστης σημασίας.
Πηγή: https://www.sepe.gr/
Join the Conversation →