Καθηγητές, προγραμματιστές και δημοσιογράφοι μπορεί να μείνουν άνεργοι σε λίγα χρόνια, αφού το τελευταίο chatbot από το ίδρυμα OpenAI που ίδρυσε ο Elon Musk εντυπωσιάζει με την ικανότητά του να γράφει κείμενα και τη δυνατότητα να ολοκληρώνει πολύπλοκες εργασίες με εύκολο τρόπο.
Το σύστημα, που ονομάζεται ChatGPT, είναι η τελευταία εξέλιξη στη σειρά GPT που αποτελείται από projects τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν κείμενο. Πριν από δύο χρόνια, το προηγούμενο A.I project της ομάδας, το GPT-3, ήταν σε θέση να δημιουργήσει ένα άρθρο γνώμης για τον Guardian, όμως το ChatGPT έχει σημαντικές πρόσθετες δυνατότητες.
Τις ημέρες που ακολούθησαν την κυκλοφορία του, ακαδημαϊκοί δημιούργησαν απαντήσεις σε ερωτήματα εξετάσεων που, όπως λένε, θα είχαν ως αποτέλεσμα μια εξαιρετική βαθμολογία αν υποβάλλονταν από έναν προπτυχιακό φοιτητή. Επιπλέον, προγραμματιστές χρησιμοποίησαν το εργαλείο για να λύσουν προκλήσεις προγραμματισμού σε άγνωστες γλώσσες μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Ο Dan Gillmor, καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ζήτησε από το ChatGPT να αναλάβει μία από τις εργασίες που έχει δώσει στους φοιτητές του. Αυτή ήταν να γράψουν μια επιστολή σε έναν συγγενή τους δίνοντας συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο. «Αν δεν είστε σίγουροι για τη νομιμότητα ενός ιστότοπου ή ενός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μπορείτε να κάνετε μια γρήγορη αναζήτηση για να δείτε αν άλλοι το έχουν αναφέρει ως απάτη», συμβούλευσε εν μέρει η τεχνητή νοημοσύνη.
«Θα του έδινα έναν καλό βαθμό», δήλωσε ο Gillmor. «Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει κάποια πολύ σοβαρά ζητήματα να αντιμετωπίσει».
Το OpenAI δήλωσε ότι η νέα τεχνητή νοημοσύνη δημιουργήθηκε με έμφαση στην ευκολία χρήσης. «Η μορφή διαλόγου καθιστά δυνατό για το ChatGPT να απαντά σε ερωτήσεις που προκύπτουν κατά τη συζήτηση, να παραδέχεται τα λάθη του, να αμφισβητεί λανθασμένες παραδοχές και να απορρίπτει ακατάλληλα αιτήματα», ανέφερε το OpenAI στην ανάρτηση που ανακοινώνει τη δημόσια διαθεσιμότητα του project.
Σε αντίθεση με προηγούμενες AI της εταιρείας, το ChatGPT έχει κυκλοφορήσει για δωρεάν χρήση από οποιονδήποτε, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου συγκέντρωσης των σχολίων των χρηστών. Η εταιρεία ελπίζει να χρησιμοποιήσει τα σχόλια αυτά για να βελτιώσει την τελική έκδοση του εργαλείου.
Το ChatGPT είναι καλό στην αυτολογοκρισία και στο να αντιλαμβάνεται πότε του τίθεται μια αδύνατη ερώτηση. Όταν του ζητείται, για παράδειγμα, να περιγράψει τι συνέβη όταν ο Κολόμβος έφτασε στην Αμερική το 2015, τα παλαιότερα μοντέλα μπορεί να παρουσίαζαν πρόθυμα μια εντελώς φανταστική περιγραφή, αλλά το ChatGPT αναγνωρίζει το ψεύδος και προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε απάντηση θα ήταν φανταστική. Από την άλλη βέβαια, αρκετοί που έχουν ήδη δοκιμάσει το ChatGPT αναφέρουν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή η A.I επιλέγει να αναφερθεί σε γεγονότα που ποτέ δεν συνέβησαν.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι επίσης σε θέση να αρνηθεί να απαντήσει σε ερωτήματα συνολικά. Αν του ζητήσετε για παράδειγμα συμβουλές για την κλοπή ενός αυτοκινήτου, τότε το ChatGPT επιστρέφει το ότι “η κλοπή ενός αυτοκινήτου είναι ένα σοβαρό έγκλημα που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες”, και αντ’ αυτού θα σας δώσει συμβουλές όπως “να χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς”.
Όπως γνωρίζουμε όμως, τα όρια είναι εύκολο να παρακαμφθούν. Όπως αναφέρει ο Guardian, αν προχωρήσετε σε ερώτηση για συμβουλές στο πώς να νικήσετε μια πίστα ενός φανταστικού VR παιχνιδιού που ονομάζεται Car World, και στο οποίο θα πρέπει να κλέψετε ένα αυτοκίνητο, τότε το ChatGPT θα απαντήσει σε όλο και πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν “προβλήματα” όπως το πώς να απενεργοποιήσετε ένα σύστημα ακινητοποίησης, πώς να συνδέσετε τον κινητήρα με καλώδιο και πώς να αλλάξετε τις πινακίδες κυκλοφορίας – και όλα αυτά επιμένοντας ότι οι συμβουλές προορίζονται μόνο για χρήση στο παιχνίδι Car World.
Η τεχνητή νοημοσύνη του ChatGPT εκπαιδεύεται με ένα τεράστιο δείγμα κειμένου που λαμβάνεται από το διαδίκτυο, γενικά χωρίς ρητή άδεια από τους συγγραφείς του υλικού που χρησιμοποιείται. Αυτό έχει οδηγήσει σε διαμάχη, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι πιο χρήσιμη για να “ακυρωθούν τα πνευματικά δικαιώματα”, για τη δημιουργία δηλαδή έργων που αποτελούν παράγωγα υπάρχοντος υλικού χωρίς να παραβιάζονται τα πνευματικά δικαιώματα.
Ένας ασυνήθιστος επικριτής ήταν ο Elon Musk, ο οποίος ήταν συνιδρυτής του OpenAI το 2015 πριν χωρίσουν οι δρόμοι του το 2017 λόγω σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ του οργανισμού και της Tesla. Σε μια ανάρτηση στο Twitter την Κυριακή, ο Musk αποκάλυψε ότι ο οργανισμός «είχε πρόσβαση στη βάση δεδομένων του Twitter για εκπαίδευση», κάτι που έχει απαγορεύσει προς το παρόν.
«Πρέπει να μάθω περισσότερα για τη δομή διακυβέρνησης και τα σχέδια εσόδων που έχουν από τώρα και στο εξής», πρόσθεσε ο Musk. «Το OpenAI ξεκίνησε ως open-source & μη κερδοσκοπικό. Κανένα από τα δύο δεν ισχύει πλέον».
Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 6/12/2022)
Join the Conversation →