Ένα συμβουλευτικό όργανο για την τεχνητή νοημοσύνη στα Ηνωμένα Έθνη δημοσίευσε την Πέμπτη την τελική του έκθεση, στην οποία προτείνει επτά συστάσεις για την αντιμετώπιση των κινδύνων και των κενών στη διακυβέρνηση που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Τα Ηνωμένα Έθνη δημιούργησαν πέρυσι ένα συμβουλευτικό όργανο 39 μελών για να αντιμετωπίσει ζητήματα στη διεθνή διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης. Οι συστάσεις θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί αργότερα μέσα στον Σεπτέμβριο.
Το συμβουλευτικό όργανο ζήτησε τη δημιουργία μιας ομάδας για την παροχή αμερόληπτης και αξιόπιστης επιστημονικής γνώσης σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και την αντιμετώπιση των ασυμμετριών πληροφόρησης μεταξύ των εργαστηρίων τεχνητής νοημοσύνης και του υπόλοιπου κόσμου.
Από την κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI που υποστηρίζεται από την Microsoft το 2022, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης εξαπλώθηκε ραγδαία, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την τροφοδοσία της παραπληροφόρησης, των ψευδών ειδήσεων και της παραβίασης υλικού που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.
Μόνο μια χούφτα χώρες έχουν δημιουργήσει νόμους για να ρυθμίσουν την εξάπλωση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προηγηθεί των υπολοίπων με την ψήφιση ενός ολοκληρωμένου νόμου για την AI σε σύγκριση με την προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών για εθελοντική συμμόρφωση, ενώ η Κίνα έχει ως στόχο τη διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας και του κρατικού ελέγχου.
Οι ΗΠΑ ήταν μεταξύ των περίπου 60 χωρών που ενέκριναν ένα «σχέδιο δράσης» για τη ρύθμιση της υπεύθυνης χρήσης της AI στον στρατό στις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ η Κίνα δεν υποστήριξε το νομικά μη δεσμευτικό έγγραφο.
Με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στα χέρια λίγων πολυεθνικών εταιρειών, υπάρχει ο κίνδυνος η τεχνολογία να επιβληθεί στους ανθρώπους χωρίς αυτοί να έχουν λόγο για τον τρόπο χρήσης της, ανέφερε ο ΟΗΕ σε ανακοίνωσή του.
Συνέστησε επίσης έναν νέο πολιτικό διάλογο για τη διακυβέρνηση της AI τη δημιουργία μιας ανταλλαγής προτύπων AI και ενός παγκόσμιου δικτύου ανάπτυξης ικανοτήτων AI για την ενίσχυση των ικανοτήτων διακυβέρνησης.
Μεταξύ άλλων προτάσεων, ο ΟΗΕ επιθυμεί τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ταμείου για την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο θα αντιμετωπίσει τα κενά στις ικανότητες και τη συνεργασία. Υποστηρίζει επίσης τη δημιουργία ενός παγκόσμιου πλαισίου δεδομένων AI για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Τέλος, η έκθεση του ΟΗΕ πρότεινε τη δημιουργία ενός μικρού γραφείου AI για την υποστήριξη και τον συντονισμό της εφαρμογής αυτών των προτάσεων.
Join the Conversation →