Πολλές φορές, ακούμε ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Μια φράση, η οποία κρύβει μέσα της μια μεγάλη αλήθεια – ειδικά όσον αφορά τον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Στο σημερινό τοπίο, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου και οι ομάδες ασφαλείας βρίσκονται συνεχώς σε έναν φαύλο κύκλο δράσης και αντίδρασης. Ένας χάκερ ανακαλύπτει μια αδυναμία, η ομάδα ασφαλείας σπεύδει να τη διορθώσει. Κάθε φορά που ένας εγκληματίας εκμεταλλεύεται μια ευπάθεια, οι υπεύθυνοι δημοσιεύουν μια επιδιορθωτική ενημέρωση. Αυτός ο κύκλος απαιτεί τη συνεχή επαγρύπνηση της ομάδας ασφαλείας.
Οι επιθετικές τακτικές ελέγχου της κυβερνοασφάλειας, όπως τα penetration testing, red teaming, threat hunting και proactive threat intelligence ενισχύουν την αμυντική στρατηγική. Χρησιμοποιούν προληπτικές ενέργειες και προσομοιώσεις επιθέσεων, οι οποίες εντοπίζουν τα κενά ασφαλείας και αποτρέπουν τις απειλές. Τόσο η επίθεση, όσο και η άμυνα έχουν τη θέση τους σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της κυβερνοασφάλειας, και οι εταιρείες θα πρέπει να χρησιμοποιούν και τις δύο για να διασφαλίσουν την ανθεκτικότητά τους στον κυβερνοχώρο.
Γιατί δεν αρκεί η άμυνα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο;
Οι επιθέσεις είναι πιο εξελιγμένες από ποτέ, καθιστώντας απαραίτητο για τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν πέρα από μια παραδοσιακά αμυντική στάση. Συγκεκριμένα, οι φορείς απειλών χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τεχνικές αποφυγής και προσαρμογής για να παρακάμψουν τα παραδοσιακά αμυντικά μέτρα. Μεταμφιέζουν τη δραστηριότητά τους ως νόμιμη ενέργεια ή συμπεριφορά.
Ποιες τακτικές περιλαμβάνονται σε μια επιθετική στρατηγική;
Μια επιθετική στρατηγική κυβερνοασφάλειας χρησιμοποιεί διάφορες τακτικές για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση απειλών στον κυβερνοχώρο. Οι τακτικές αυτές περιλαμβάνουν τα κάτωθι:
- Pen Test : Ελεγχόμενες δοκιμές στον κυβερνοχώρο για την ανεύρεση ευπαθειών με καθορισμένο στόχο.
- Red Teaming: Ολοκληρωμένες προσομοιώσεις επιθέσεων που αξιολογούν τη συνολική ασφάλεια.
- Threat Hunting : Ζωντανή αναζήτηση ενδείξεων κακόβουλης δραστηριότητας.
- Ενεργός άμυνα: Προληπτικά μέτρα για την αποδιοργάνωση των επιτιθέμενων.
- Εξαπάτηση στον κυβερνοχώρο: Δημιουργία ψευδών πληροφοριών για την παραπλάνηση των επιτιθέμενων.
- Προληπτική πληροφόρηση για απειλές: Συγκέντρωση δεδομένων σχετικά με τις αναδυόμενες απειλές.
- Επιθετικά αντίμετρα: Ενέργειες για την αντιμετώπιση των επιτιθέμενων.
- Έρευνα ευπαθειών: Ανακάλυψη αγνώστων κενών ασφαλείας.
- Ψηφιακή εγκληματολογία: Συλλογή αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με περιστατικά στον κυβερνοχώρο.
- Αποτροπή κυβερνοεγκλημάτων: Αποτροπή των επιτιθέμενων με επίδειξη της ικανότητας δυναμικής αντίδρασης.
Ποια είναι τα οφέλη μιας επιθετικής στρατηγικής κυβερνοασφάλειας;
Μια επιθετική στρατηγική κυβερνοασφάλειας βοηθά τους οργανισμούς να μειώσουν τις πιθανές ευπάθειές τους, βελτιώνοντας παράλληλα την έγκαιρη ανίχνευση απειλών. Τα Pen Tests και το red teaming βοηθούν στον εντοπισμό αδυναμιών, τις οποίες ενδέχεται να εκμεταλλευτούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Επίσης, παρέχουν πληροφορίες για την ενίσχυση της άμυνας έναντι εξελιγμένων, κι εξελισσόμενων, απειλών. Συμπερασματικά, μια επιθετική στρατηγική κυβερνοασφάλειας παρέχει μια πιο ενδελεχή και αποτελεσματική προσέγγιση της διαχείρισης των κινδύνων που παραμονεύουν.
Ποιο το πλεονέκτημα της κατανόησης του τρόπου σκέψης ενός επιτιθέμενου;
Η κατανόηση της νοοτροπίας ενός επιτιθέμενου βοηθά τις ομάδες κυβερνοασφάλειας να προβλέπουν τις τεχνικές και τις τακτικές επίθεσης. Αναπτύσσουν αποτελεσματικές τεχνικές παραπλάνησης, όπως και στοχευμένα αντίμετρα. Η γνώση αυτή ενισχύει τη συνολική σύσταση των ομάδων ασφαλείας, καθώς και την ανθεκτικότητα ενός οργανισμού απέναντι στις απειλές.
Υπάρχουν δεοντολογικά ζητήματα σε μια επιθετική στρατηγική κυβερνοασφάλειας;
Τα ζητήματα δεοντολογίας θα πρέπει να παίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε προσπάθεια δοκιμής διείσδυσης ή red teaming. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να επιλέγουν αξιόπιστους και ηθικούς παρόχους, οι οποίοι τηρούν τους νόμους περί προστασίας των δεδομένων. Η διαφάνεια και η υποβολή σαφών εκθέσεων, καθώς και η επαλήθευση της νομικής συμμόρφωσης είναι ουσιώδεις. Οι εταιρείες οφείλουν να ενημερώνουν πλήρως το προσωπικό τους, να συνεργάζονται αποτελεσματικά και να αντιμετωπίζουν έγκαιρα τα τρωτά σημεία.
Πώς επηρεάζει μια επιθετική στρατηγική κυβερνοασφάλειας τα κανονιστικά πλαίσια και τη συμμόρφωση;
Οι δοκιμές διείσδυσης και τα red teaming επηρεάζουν άμεσα τη ρυθμιστική συμμόρφωση, εντοπίζοντας κενά ασφαλείας. Αξιολογούν τους κινδύνους και βελτιώνουν τις ικανότητες αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών. Αυτό συμβάλλει στην ευθυγράμμιση της επιχείρησης με μία επιθετική στρατηγική κυβερνοασφάλειας, προστασίας δεδομένων, διαχείρισης κινδύνων και συνεχούς παρακολούθησης.
Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στο Cyber Security, προσφέρει ολοκληρωμένεςλύσεις προστασίας έναντι στις απειλές του κυβερνοχώρου. Η πλατφόρμα GravityZone, με τα λογισμικά GravityZone Business Security, GravityZone Business Security Premium και GravityZone Business Security Enterprise αποτελούν βραβευμένα εργαλεία, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τις ομάδες ασφαλείας στην αντιμετώπιση κάθε πιθανής απειλής.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Bitdefender και προμηθευτείτε την λύση ασφαλείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.
Join the Conversation →