Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί πλέον ένα πραγματικό πυρήνα της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου. Η χρήση του κινητού τηλεφώνου αυξάνεται συνεχώς αφού καθημερινά προστίθενται στις συσκευές διαφόρων ειδών νέες δυνατότητες, εφαρμογές και υπηρεσίες που καλύπτουν όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας επαγγελματικής, κοινωνικής και ψυχαγωγικής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι να περνούν ολοένα και περισσότερες ώρες του 24ωρου κοιτάζοντας την οθόνη του κινητού τηλεφώνου τους.
Αυτή η κατάσταση προκαλεί διαφόρων παρενέργειες και προβλήματα στη ζωή των ανθρώπων και όσο μικρότερη είναι η ηλικία ενός κατόχου κινητού τηλεφώνου τόσο μεγαλύτερες και πιο σοβαρές είναι αυτές οι παρενέργειες. Πλήθος ερευνών έχουν αποκαλύψει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην εγκεφαλική, οργανική και ψυχική υγεία των νεαρής ηλικίας ατόμων η πολύωρη χρήση κινητών τηλεφώνων. Τα ευρήματα μιας νέας έρευνας που αφορά τη χρήση κινητών τηλεφώνων για παιδιά ηλικίας 11-17 ετών δεν προκαλούν απλά προβληματισμό αλλά αν επιβεβαιωθούν με επόμενες σχετικές έρευνες προκαλούν πραγματικό σοκ.
Ο αμερικανικός οργανισμός Common Sense Media ασχολείται με την επίδραση που έχουν στη ζωή των ανθρώπων και ειδικά των παιδιών τα διάφορα μέσα ενημέρωσης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας όσο και η τεχνολογία. Ο οργανισμός δημοσιεύει την τελευταία του έρευνα που επικεντρώθηκε στο πόσο συχνά «τσεκάρουν», στο πόσο συχνά κοιτάζουν το κινητό τους τηλέφωνο, παιδιά ηλικίας 11-17 ετών παρακολουθώντας (μετά από σχετική άδεια παιδιών και γονέων) τα κινητά τους τηλέφωνα.
Ειδοποιήσεις non stop
Η έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά δέχονται ημερησίως κατά μέσο όρο περίπου 240 ειδοποιήσεις κάθε είδους από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Η έρευνα έδειξε μάλιστα ότι υπάρχουν μέρες που ένας έφηβος δέχεται 4 -5 χιλιάδες ειδοποιήσεις ημερησίως και όταν συνέβη κάτι τέτοιο ο χρήστης πρόλαβε να δει περισσότερες από χίλιες ειδοποιήσεις κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι ασχολούνταν με το κινητό του τηλέφωνο όλη μέρα. Μάλιστα ένα 5% αυτών των ειδοποιήσεων καταφτάνει στα κινητά τηλέφωνα των νεαρών από τα μεσάνυχτα μέχρι τις πέντε την νύχτα.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτή η χρήση μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα εκτός από τα προφανή στη σωματική και πνευματική ξεκούραση των εφήβων στο επίπεδο της συγκέντρωσης τους, στον μηχανισμό της μνήμης και σε άλλους τομείς από την στιγμή που ο εγκέφαλος των ατόμων 11-17 ετών εξακολουθεί να βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης η οποία διαταράσσεται από την υπερβολική χρήση των κινητών τηλεφώνων. Προβληματισμό προκαλεί και η τάση που αναπτύσσεται με τους μαθητές που ακόμη και την ώρα που κάνουν τα μαθήματα τους έχουν ανοικτό το κινητό τους τηλέφωνο όχι μόνο για να ακούνε μουσική αλλά βάζουν τηλεόραση ή ακόμη και ταινίες να παίζουν την ώρα που κάνουν τα μαθήματα.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 3/10/2023)
Join the Conversation →