nowmag.gr

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει τη  διεξαγωγή  του “RoboChallenge για το έργο ψηφιοποίησης Υποθηκοφυλακείων” μέσω του οποίου Μαθητικές Ομάδες Ρομποτικής θα κληθούν να κατασκευάσουν ρομποτικό μηχανισμό που θα γυρνά αυτοματοποιημένα και συγχρονισμένα με έναν bookscanner, τις σελίδες των παλαιών βιβλίων που θα ψηφιοποιηθούν στα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία της χώρας.

Το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων αφορά σε έναν συνολικό όγκο περίπου ενός δισεκατομμυρίου σελίδων και η αναζήτηση αυτοματοποιημένων λύσεων είναι επιβεβλημένη.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δείχνει εμπιστοσύνη στη νέα γενιά και στο ταλέντο των μαθητών που έχουν κάνει περήφανη την Ελλάδα με συνεχείς διεθνείς διακρίσεις.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Φραγκούδη 11, Αθήνα) στις 12:00.
Στο τέλος, η κριτική επιτροπή θα απονείμει τα 3 βραβεία για την 1η, 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα υπάρξει και συνάντηση εργασίας των μαθητικών ομάδων με τα μέλη του Εκτελεστικού Δικτύου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, σκοπός της οποίας είναι να γίνει ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των κρατικών φορέων και των stakeholders της κεντρικής διοίκησης για την ενσωμάτωση ρομποτικών διατάξεων και αυτοματισμών στον τομέα της δημόσιας διοίκησης.

Προϋποθέσεις συμμετοχής:

  • Οι ομάδες που θα συμμετέχουν μπορούν να αποτελούνται από 3 έως 6 μέλη.
  • Οι ομάδες θα πρέπει να κατασκευάσουν πρωτότυπο που θα επιλύει το πρόβλημα ή μέρος του προβλήματος.
  • Τα πρωτότυπα που θα παρουσιάσουν οι ομάδες μπορούν να έχουν τη μορφή σχεδίου ή μακέτας, με υλικά όπως χαρτί, ξύλο ή τρισδιάστατης εκτύπωσης.
  • Ο εξοπλισμός που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τους αυτοματισμούς οι ομάδες είναι δικής τους επιλογής και δεν υπάρχει περιορισμός σε τύπο ή κατασκευαστή (π.χ. LEGO, Arduino, Raspberry Pi κ.λπ.).
  • Κάθε ομάδα θα έχει χώρο για να εκθέσει το πρωτότυπό της και να το παρουσιάσει στους επισκέπτες.
  • Η διαδικασία κρίσης θα έχει διάρκεια 20 λεπτά και θα πραγματοποιηθεί με παρουσίαση 10 λεπτών του πρωτοτύπου από κάθε ομάδα στους κριτές και 10 λεπτά ερωτήσεις από τους κριτές στα μέλη της ομάδας.
  • Η αξιολόγηση των πρωτοτύπων θα γίνει με βάση:
    Τη σύνδεση της λύσης με το πρόβλημα (αν το πρωτότυπο λύνει το πρόβλημα και εάν το κάνει σε πλήρες βαθμό ή μερικώς).
  • Την πρωτοτυπία της ιδέας και της καινοτομίας που εισάγει.
  • Την καινοτομία του σχεδιασμού.
  • Το βαθμό ανάπτυξης του πρωτοτύπου.
  • Τη λειτουργικότητα, την προσαρμοστικότητα (πχ. σε διαφορετικά μεγέθη των βιβλίων) και την αποδοτικότητα του πρωτοτύπου.
  • Την αποτελεσματικότητα του τρόπου παρουσίασης της λύσης/πρωτοτύπου από την ομάδα.

Πρώτο βραβείο: 5.000 ευρώ

Δεύτερο βραβείο: 2.500 ευρώ

Τρίτο βραβείο: 1.000 ευρώ

Στην Κριτική Επιτροπή θα συμμετέχουν:

-Εκπρόσωποι Μονάδας Μεταφοράς Τεχνογνωσίας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

-Δρ Παναγιώτης Κουστουμπάρδης – ΕΔΙΠ – Ομάδα Ρομποτικής Πανεπιστημίου Πατρών, Τμ. Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών

-Στέλιος Σακαρέτσιος, Πρόεδρος Κτηματολογίου.

Οι ομάδες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο: robochallenge.ktimatologio.gr.

You May Like This