Τα τελευταία χρόνια κάνουν συνεχώς την εμφάνιση του διάφορα μοντέλα που σχεδιάστηκαν για να λειτουργούν ως «ιπτάμενα αυτοκίνητα». Πρόκειται για οχήματα που μπορούν να κινούνται τόσο στο έδαφος όσο και τον αέρα επιτρέποντας στους κατόχους τους να μετακινούνται εύκολα και γρήγορα εντός των αστικών περιοχών.
Μάλιστα τα οχήματα αυτά σχεδιάζονται έτσι ώστε οι κάτοχοι τους να μην χρειάζεται να βγάζουν άδεια πιλότου αλλά να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν, να πετάξουν με αυτά, με ελάχιστα μαθήματα και λίγες ώρες δοκιμαστικών πτήσεων. Μια από τις εταιρείες που έχουν κατασκευάσει ιπτάμενο αυτοκίνητο είναι η KleinVision από την Σλοβακία. Πρόκειται για το AirCar, ένα όχημα που μπορεί να κινείται στους δρόμους ως συμβατικό αυτοκίνητο αλλά διαθέτει και φτερά μετατρεπόμενο έτσι σε αεροσκάφος.
Το AirCar μπορεί να κινείται στον δρόμο με ταχύτητες 160 χλμ./ώρα και όταν το αποφασίσει ο οδηγός του μέσα σε χρονικό διάστημα 135 δευτερολέπτων θα μπορεί να μετατραπεί σε αεροσκάφος με δυνατότητα να πετάει σε ύψος 2,5 χιλιάδων μέτρων. Για να πάρει κάποιος άδεια χρήσης του AirCar θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει 70 ώρες δοκιμαστικών πτήσεων και να πραγματοποιήσει 200 προσγειώσεις και απογειώσεις του οχήματος.
Σαν μυθιστόρημα
Η εταιρεία πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη πτήση του AirCar. Στο όχημα εισήλθε ένας οδηγός του οχήματος και ένας επιβάτης οποίος ήταν ο διάσημος Γάλλος συνθέτης Ζαν Μισέλ Ζαρ που ως πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική θέλησε να βιώσει μια τεχνολογική πρωτοπορία στον τομέα των αερομεταφορών. Ο Ζαρ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την εμπειρία του μετά την πτήση αναφέροντας ότι ένιωσε σαν πρωταγωνιστής σε βιβλίο του Ιουλίου Βερν.
Η εταιρεία από την πλευρά της κάνει λόγο για έναρξη μιας νέας εποχής στον τομέα των μεταφορών και ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σύντομα την πώληση του οχήματος σε μια τιμή που θα ξεκινά από τα 500 χιλιάδες δολάρια και θα αυξάνεται ανάλογα με τις επιπλέον απαιτήσεις που μπορεί να έχει ένας πελάτης για το όχημα που θα παραλάβει.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 29/4/2024)
Join the Conversation →