nowmag.gr

Δυνάμεις ανακτά η αγορά του Internet of Things (IoT) στην Ευρώπη. Για του λόγου το αληθές, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις στο IoT εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα $260 δισ. το 2024, δείχνοντας ανθεκτικότητα εν μέσω της παγκόσμιας αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του “Worldwide Internet of Things Spending Guide” της IDC, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επενδύσουν περίπου $260 δισ. σε λύσεις, που σχετίζονται με το Internet of Things (IoT) το 2024. Η διεθνής εταιρεία ερευνών προβλέπει ότι η αύξηση των δαπανών IoT θα επιταχυνθεί σταδιακά από το 2024 και μετά, με την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, καταγράφοντας πενταετή σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 11,8%. 

Η πρόβλεψη αυτή τοποθετεί την αγορά του Internet of Things στην Ευρώπη στα επίπεδα των $370 δισ. έως το 2027. Η ανάπτυξη της αγοράς του IoT παρουσίασε ελαφρά επιβράδυνση τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των γεωπολιτικών και μακροοικονομικών επιπτώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία.

“Ωστόσο, το IoT συνεχίζει να χρησιμεύει ως καταλύτης για τις επιχειρήσεις και τις πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού, που αναλαμβάνουν. Για τις επιχειρήσεις, που επιδιώκουν να μειώσουν το κόστος, να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών και να υλοποιήσουν τους στρατηγικούς τους στόχους, το IoT είναι ένας βασικός παράγοντας λειτουργικής αποτελεσματικότητας, συμβάλλοντας στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και στην αυτοματοποίηση των λειτουργιών”, σχολιάζει η IDC.

Καταλύτης για τις επιχειρήσεις

Στην ανάλυσή της, η IDC υπογραμμίζει ότι το IoT θα πρέπει να θεωρείται ως ένας στρατηγικός παράγοντας, που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επιτύχουν τους στόχους ανθεκτικότητας τους εν μέσω πρωτοφανών γεωπολιτικών, μακροοικονομικών προκλήσεων και προκλήσεων, που σχετίζονται με την υγεία.

Πρακτικά, σύμφωνα με τους αναλυτές, το IoT μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να μεταμορφώσουν τις δραστηριότητές τους, να δημιουργήσουν νέα αξία και να εντοπίσουν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. “Στο τρέχον κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας, τέτοια οφέλη υπογραμμίζουν τη σημασία της μόχλευσης του IoT ως στρατηγικού πλεονεκτήματος”, σημειώνει η IDC.

Ποιοι κλάδοι πρωταγωνιστούν

Το ανοδικό ρεύμα στις ευρωπαϊκές δαπάνες IoT θα καθοδηγήσουν συγκεκριμένοι κλάδοι της οικονομίας, μεταξύ των οποίων αυτοί της μεταποίησης, των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και των επαγγελματικών υπηρεσιών. Οι δαπάνες για λογισμικό αναμένεται να σημειώσουν την ταχύτερη ανάπτυξη κατά την πενταετή περίοδο πρόβλεψης, με την παρακολούθηση της κατάστασης της διαδικασίας και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων παραγωγής να είναι οι κορυφαίες περιπτώσεις χρήσης.

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν σε μονάδες και αισθητήρες, καθώς και σε σχετικές υπηρεσίες, όπως βιομηχανική συντήρηση, κάθετη εξωτερική ανάθεση επιχειρηματικών διαδικασιών, υποδομή ως υπηρεσία και δεδομένα ως υπηρεσία. 

Οι επενδύσεις σε δίκτυα ευρείας περιοχής χαμηλής ισχύος (LPWAN) αναμένεται να σημειώσουν σημαντική ανάπτυξη. Αυτά τα δίκτυα παρέχουν μια αποδοτική, μεγάλης εμβέλειας και οικονομικά αποδοτική συνδεσιμότητα για συσκευές IoT, που απαιτούν μόνο σπάνια μετάδοση μικρών ποσοτήτων δεδομένων. Παραδείγματα τέτοιων συσκευών περιλαμβάνουν έξυπνους μετρητές, ανιχνευτές περιουσιακών στοιχείων, οθόνες περιβάλλοντος και έξυπνα εργαλεία γεωργίας.

Πηγή: https://www.sepe.gr/

You May Like This