nowmag.gr

Ο συνιδρυτής της DeepMind, Mustafa Suleyman, είναι πολύ γνωστός στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Αφότου εγκατέλειψε την Οξφόρδη, εργάστηκε ως διαπραγματευτής για τα Ηνωμένα Έθνη και την ολλανδική κυβέρνηση νωρίς στην καριέρα του, αλλά στη συνέχεια ασχολήθηκε με την τεχνητή νοημοσύνη και ίδρυσε την DeepMind το 2010 μαζί με τον Demis Hassabis και τον Shane Legg.

Το εργαστήριο μηχανικής μάθησης μεγάλωσε ταχύτατα υπό τον Suleyman, με την υποστήριξη του Founders’ Fund του Peter Thiel, προτού πουληθεί στη μητρική εταιρεία της Google Alphabet για 400 εκατομμύρια λίρες το 2014. Στη συνέχεια, ο Suleyman ανέλαβε αρκετούς ρόλους στη DeepMind προτού παραιτηθεί πέντε χρόνια αργότερα.

Τώρα, ο βετεράνος ιδρυτής της τεχνητής νοημοσύνης εργάζεται σε μια νέα εταιρεία που ονομάζεται Inflection AI, η οποία προσφέρει εξατομικευμένους βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης. Και ενώ ο Suleyman παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της τεχνητής νοημοσύνης, εκφράζει ανησυχίες για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του κλάδου —ιδίως στους εργαζόμενους.

«Μακροπρόθεσμα… πρέπει να σκεφτούμε πολύ έντονα το πώς θα ενσωματώσουμε αυτά τα εργαλεία, γιατί εάν αφεθούν εντελώς στην αγορά και στην τύχη τους, αυτά είναι εργαλεία που αντικαθιστούν θεμελιωδώς την εργασία», είπε ο Suleyman στο CNBC την Τετάρτη μιλώντας από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης κάνουν δύο βασικά πράγματα με ουσιωδώς διαφορετικό τρόπο, είπε ο συνιδρυτής της DeepMind. Πρώτον, κάνουν τις υπάρχουσες λειτουργίες πιο αποτελεσματικές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε τεράστια εξοικονόμηση πόρων για τις επιχειρήσεις, αλλά συχνά αντικαθιστώντας τους ανθρώπους που έκαναν αυτές τις δουλειές. Δεύτερον, επιτρέπουν τη δημιουργία εντελώς νέων λειτουργιών και διαδικασιών — ένα γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτές οι δύο δυνάμεις θα «χτυπήσουν» και οι δύο καταιγιστικά την αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, έχοντας έναν σοβαρό αλλά απρόβλεπτο αντίκτυπο.

Ενώ ο Suleyman αναμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη «θα διευρύνει τις δυνατότητές μας και θα μας κάνει εξυπνότερους και πιο παραγωγικούς για τις επόμενες δύο δεκαετίες», μακροπρόθεσμα, ο αντίκτυπός της παραμένει ένα «ανοιχτό ερώτημα».

Οι ειδικοί συζητούν για πάνω από μια δεκαετία κατά πόσο η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους. Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε ένα κύμα ανεργίας και οικονομικής αναταραχής καθώς θα εξαλείψει θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, αλλά άλλοι πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες εργασίας και θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη ενισχύοντας την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Υπάρχει μια σταθερή ροή ακαδημαϊκών εργασιών για το θέμα. Μια μελέτη του 2013 από τους Carl Benedikt Frey και Michael Osborne, για παράδειγμα, υπολόγισε ότι το 47% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κινδυνεύουν να αυτοματοποιηθούν εν μέσω της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Και μια μελέτη της McKinsey του Ιουλίου διαπίστωσε ότι σχεδόν 12 εκατομμύρια Αμερικανοί θα χρειαστεί να αλλάξουν δουλειά μέχρι το 2030 καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλάβει τους ρόλους τους.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και να προσφέρει νέες ευκαιρίες για τους εργαζόμενους. Μια μελέτη του 2022 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών (ILO) διαπίστωσε ότι τα περισσότερα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα συμπληρώσουν τους εργαζόμενους αντί να τους αντικαταστήσουν.

Ωστόσο, ο Suleyman δεν είναι το μόνο μεγάλο όνομα στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης που προειδοποιεί για τις τρομακτικές συνέπειές της στην αγορά εργασίας.

Σε άρθρο του Wired στις 10 Ιανουαρίου, ο καθηγητής του MIT Daron Acemoglu προέβλεψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα απογοητεύσει τους πάντες το 2024, αποδεικνύοντας ότι είναι απλώς μια μορφή αυτοματισμού που θα αφαιρέσει θέσεις εργασίας από τους εργαζομένους, αλλά δεν θα επιτύχει τις αναμενόμενες μνημειώδεις βελτιώσεις στην παραγωγικότητα.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη επιλύσει το πρόβλημα των «παραισθήσεων» -όπου τα συστήματα παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης υπερβάλλουν ή κατασκευάζουν γεγονότα- και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σειρά από ζητήματα τα επόμενα χρόνια, υποστήριξε ο γνωστός οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «γρήγορη λύση» στο πρόβλημα.

Πηγή: https://www.fortunegreece.com/

You May Like This