Στο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Regional Growth Conference) 2023 που διοργάνωσε η ιστορική εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» στο Πανεπιστήμιο Πατρών, παραβρέθηκε προσκεκλημένος ως ομιλητής ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης, συμμετέχοντας ειδικότερα στο πάνελ με θέμα: «Η ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο ως παράγοντας ενίσχυσης της ανάπτυξης». Κατά τη διάρκεια της ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσας συζήτησης για αυτό το ύψιστης σημασίας ζητούμενο της νέας ψηφιακής εποχής, ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τις θέσεις του κόμματος πάνω στα ζητήματα κυβερνοασφάλειας και αντάλλαξε απόψεις με τους συνομιλητές του στο πλαίσιο ενός εποικοδομητικού διαλόγου στο πεδίο της ψηφιακής πολιτικής, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα πεδίο το οποίο προσφέρεται για εθνική πολιτική, συγκλίσεις και συνέργειες.
Ο Μάριος Κάτσης τόνισε ότι τα ζητήματα Κυβερνοασφάλειας έχουν καταστεί υψηλής σημασίας και εκ των ων ουκ άνευ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους και της οικονομίας και πως είναι προϋπόθεση για το επίσης φλέγον ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων πολιτών και επιχειρήσεων. Κάνοντας αναδρομή στις θεσμικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε ως κομβικά γεγονότα την ίδρυση για πρώτη φορά στη χώρα Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής το 2016 και την εκπόνηση της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής 2016-2021, με τα οποία η Πολιτεία μπόρεσε για πρώτη φορά να λειτουργήσει συντεταγμένα, με σχέδιο και σε επίπεδο εθνικής πολιτικής στα ζητήματα της ψηφιακής μετάβασης. Πιο εξειδικευμένα, στάθηκε στην ψήφιση του ν.4577/2018 που ενσωμάτωσε την ευρωπαϊκή Οδηγία για υψηλό κοινό ευρωπαϊκό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών (NIS), εξειδικεύοντας τις βασικές απαιτήσεις ασφαλείας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών και τις διαδικασίες παροχής πληροφοριών και κοινοποίησης συμβάντων στις αρμόδιες Αρχές, στην αναθεώρηση της Εθνική Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας, καθώς και στην υπογραφή συμφωνίας έδρας για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας (ENISA) που εδρεύει στην Ελλάδα, ως σημείου αναφοράς και αριστείας της Κυβερνοασφάλειας στην Ευρώπη.
Στη συνέχεια, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανέλυσε τα βασικά σημεία της αρχιτεκτονικής του πλέγματος Κυβερνοασφάλειας εντός του κρατικού μηχανισμού, όπου οι υπεύθυνοι φορείς είναι η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, η ΕΥΠ και η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης.
Εξειδικεύοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σχετικά με την ανάπτυξη της αρχιτεκτονικής ασφάλειας συστημάτων και πληροφοριών, επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα το εθνικό Κέντρο Παρακολούθησης Κρίσιμων Υποδομών (SOC) που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιπλέον να δημιουργηθούν τοπικά mini SOCs σε κρίσιμες υποδομές του Δημοσίου που είναι τράπεζες δεδομένων (π.χ. ΗΔΙΚΑ, ΓΓΠΣΔΔ, Κτηματολόγιο κ.ά.). Ωστόσο, τόνισε ότι σε αυτές τις υποδομές πρέπει να δρομολογηθούν διαδικασίες RISK ASSESMENT και GAP ANALYSIS, ώστε η Πολιτεία να χαρτογραφήσει τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Τόνισε, επίσης, ότι είναι απαραίτητη η αποτίμηση της εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου και ειδικότερα της Οδηγίας NIS (ν.4587/2018), καθώς και να δούμε με θάρρος όλα τα κενά ασφαλείας και να τα θωρακίσουμε, όπως κάθε σοβαρό Κράτος οφείλει να κάνει. Στο σημείο αυτό, υποστήριξε ότι η απουσία αυτής της οργανωμένης δουλειάς ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα κρούσματα κυβερνοεπιθέσεων τα τελευταία 2-3 χρόνια, σε μεγάλες εταιρίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, όπως η επίθεση στα ΕΛΤΑ που προκάλεσε την πολύμηνη κατάρρευση των συστημάτων του Οργανισμού, τεράστια οικονομική ζημιά, εκ των υστέρων γαϊτανάκι απευθείας αναθέσεων εκατομμυρίων ευρώ για την επαναφορά και θωράκιση των συστημάτων, καθώς και τη διαρροή και απώλεια τεράστιου όγκου δεδομένων των πολιτών.
Εξ άλλου, ο Μάριος Κάτσης αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο της καλλιέργειας ψηφιακών δεξιοτήτων στον ευρύ πληθυσμό, ως εκ των ων ουκ άνευ για τη μετάβαση της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται από τις εκ βάθρων αλλαγές και ανακατατάξεις που προκαλεί παγκοσμίως η 4η βιομηχανική επανάσταση. Τόνισε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ότι, στη νέα εποχή δεν πρέπει να μείνει κανείς πίσω, να μην υπάρξουν ηλικιακοί, οικονομικοί και άλλοι αποκλεισμοί πολιτών από τις ψηφιακές υπηρεσίες και πως με ευθύνη του Κράτους, θα πρέπει να δημιουργηθούν δωρεάν, διά ζώσης δομές εκμάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων, με τη συνέργεια των πανεπιστημίων και της ερευνητικής κοινότητας. Έφερε ως παράδειγμα το αντίστοιχο μοντέλο που εφαρμόστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Πορτογαλία, μοντέλο που είναι στον αντίποδα των προγραμμάτων κατάρτισης από ιδιώτες που προκρίνει η κυβέρνηση ΝΔ, κινδυνεύοντας να οδηγήσει σε φαινόμενα «σκόιλ ελικίκου».
Τέλος, ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης σημείωσε τις πολιτικές που θεωρεί στο εξής απαραίτητες για να μπορέσει να λειτουργήσει αξιόπιστα η Κυβερνοσαφάλεια. 1ον Να καθοριστεί η αρχιτεκτονική του συστήματος, ώστε να μην υπάρχει πολυκερματισμός, διάχυση αρμοδιοτήτων και επικάλυψη, αλλά να ξέρει ποιος κάνει, τι. 2ον Αφού ξεκαθαριστεί η στρατηγική, θα πρέπει στη συνέχεια να στελεχωθούν οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες. 3ον Θα πρέπει το Κράτος με δημόσιες πολιτικές και με χρήματα που αυτή τη στιγμή υπάρχουν και πρέπει τάχιστα να απορροφηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, να εξασφαλίσει λύσεις οι οποίες θα υπερασπίζονται τις κρίσιμες υποδομές της χώρας, δημόσιες και ιδιωτικές, αλλά και κάθε δημόσια υπηρεσία, επιχείρηση και πολίτη που χρησιμοποιεί ψηφιακές υπηρεσίες.
Το video με τις τοποθετήσεις του Μάριου Κάτση στο πάνελ του Regional Growth Conference 2023, είναι διαθέσιμο στο παρακάτω link:
Join the Conversation →